Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2014-05-07

2014/05/07. - írta: Kárász

Az átokmanók is félszerzetek(= pusztamanók, jawák, surranók). Kopaszok, bőrük citromsárga. Bajszuk, szakálluk nincs. Mondom: kopaszok! Vékony gyerekes hangjuk van. Alig látszanak ki a fűből, ugyanis 80 centi magasak. Hatékonyan tudnak átkozódni. Ezt kánonban végzik és csoportosan. Harcolni nem szoktak, de bunyózni igen. Vadászni és horgászni szeretnek. Ebben merül ki az agresszivitásuk.

Férfiak alsóruhára egy török szabású nadrágot és egy oldalt összevarrott ponchót vesznek. A felsőruha zsávolyszövésű vászonból készül, geometrikusan mintás. Alapszíne vagononként változik. A ruha anyagával azonos anyagból készül az állandóan hordott fejfedő. Ez két négyzet az oldalán összevarrva: egyik sarkát megfelelően felbontják, és ott húzzák a fejükre. Erre tesznek egy kerek gyékénykalapot, napsütés vagy eső ellen. A kalapot a vagonba lépve azonnal leteszik, egymásra halmozva. Minden bejárat mellet van egy oszlopnyi gyékénykalap. Ebből is látszik, hogy a gyékénykalap közkincs. Pántos sarut hordanak.

Nők az alsóruhára szoknyát és hosszú inget vesznek. A mellük és derekuk közötti területet többször körbetekerik egyszínű anyaggal. Ugyanebből az anyagból turbánt tekernek a fejükre. Kerülik az egyforma megjelenést. Pántos sarut hordanak ők is. Ha ráérnek, azonnal horgolni, kötni vagy pletykálni kezdenek. Ezért mindig van velük egy szatyor, amiben a kötőszerszámokat hordják. A pletykaszerszám a szájukban van.

Az átokmanók vagonokban élnek. Ezek tulajdonképpen sok tengelyre helyezett hosszúházak. Belülről a berendezés olyan, mint az Orient Express első, második, harmadik osztályán a fülkék és folyosók. Van étkező, fékező fülke, parancsnoki híd, fedélzet. Alsó szinteken vannak a raktárak, műhelyek, konyha. És a vagont rejtett átjárók és gépészeti folyosók szövik át. (A belméretek emberi magassághoz alkalmazkodnak = eredetileg emberek használták ezeket a mozgó épületeket.) Az állomásokon a vagonokat egymás mellé húzzák, és ott várnak a továbbindulásig. Menethez a vagonokat egymás után kapcsolják. A vonatok egy ősi pályán: a vagonúton mozognak. A szerelvény előtt kisebb különítmény egyengeti az utat. A vonat mozgatására nélkülözhetetlen a patahajó: hatalmas nyolclábú kérődző. Sima vagy kis lejtésű terepen akár 24 vagont is képes elhúzni. Amíg egy helyen leparkolnak, addig az átokmanók kivonulnak a következő pályaszakasz karbantartására.

A kocsifalu addig marad az állomáson, amíg a következő pályaszakasz karbantartása befejeződik, illetve a környező legelők kimerülnek. Közben a ráérő átokmanók kirajzanak a környékre vászonnal és rövidáruval kereskedni, alkalmi javítási szolgáltatásokat végezni, idénymunkára, guberálni és lopikálni. Nitin karavánokat indítanak a hegyekbe, hogy a törpékkel cseréljenek textilneműt fémekre és fémtárgyakra. Azért szükséges nitin karavánokkal indulni, mert a vonatok a meredeken nem tudnak közlekedni. Egyes helyeken drótostótnak hívják őket. Felismerni őket hatalmas vázas hátizsákjukról - ami tele van aggatva batyukkal és dobozokkal - és díszesen faragott vándorbotjukról. Meg arról, hogy citromsárga bőrű kopasz félszerzetek. Kiváló fémművesek és mechanikusok. Mindenféle kisebb javítást elvégeznek, és toronyórától szemétégető gőzhajtányig bármit létrehoznak, ha a megrendelő biztosítja a szükséges nyersanyagot. Minden vacakot, szemetet, hulladékot begyűjtenek, azokból csodálatos szerkezeteket, hasznos szerszámokat készítenek, vagy fölhasználják a vagon felújítására, díszítésére.

A vagonokban fonó- és szövőgépek is vannak. Szélkerékkel működnek. Itt dolgozzák föl folyamatosan a nitinek gyapját és egyéb rostokat. A gépezet működtetése a férfiak, a szövés-fonás-szabás-varrás a nők feladata. Olyan mennyiségű kötelet, cérnát, fonalat, szövetet és ruhát állítanak elő, hogy el is tudják adni. Főleg ennek a cseréjével jutnak gabonához, illetve fémekhez. 

Háziállataikat a vagonok körül legeltetik. Tartanak nitint gyapja, teje és húsa miatt. Tyúkokat tojásért és húsért. Majmokat szórakozásból és házőrzőnek tartanak, de azért néha megeszik.

Varázslóik a technomágiában jeleskednek. Maszkokat hordanak a szent cselekmények során. Ez általában egy doboz, aminek az eleje stilizált állatfej. A tetején esetenként egy kisebb szobor van, vagy szarvak. Vállig érő paróka fedi a fejet, a testet laza szőrös hatású köpeny. Ebben táncolnak, ugrálnak, ordítoznak, ijesztgetik a gyerekeket.

- - -

A tárgyi kultúrát a dogonokról néztem le. A dogonok nem 80 centi magasak és nem citromsárgák!

Volt régen Középafrikában egy királyság: Kincses Benin. Ez eltűnt, de a lakói - a dogonok - élnek Malitól Felső-Voltáig szanaszét. Rejtélyes és szép a kultúrájuk, ezért a néprajzosok nagyon rájuk szálltak. Egy dogon család általában 10 emberből áll: apából, anyából, két nagyszülőből, 5 gyerekből és egy antropológusból. 

Dogonokról egy hatalmas képgyűjtemény itt:

https://www.flickr.com/search/?q=dogon

Azok a csúcsos nádtetős kicsi izék a hombárok. Agyagból vannak, és nádból egy kalapot tesznek rá, hogy az eső minél később mossa szét. A dogonok háza lapostetős. Az egész falu különös. Próbáltam maps-on rákeresni valamelyik városukra, mert nagyon érdekes lehet az alaprajz. De nem adja ki a légi fénykép. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr876133998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása