Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-03

2016/03/03. - írta: Kárász

Kis Téli Zöld kolostor

Erdő közepén, egy dombon több tornyos, több udvaros kolostor áll. Fala favázas vályog, épületeket zsúpszalma fedi. A domb oldala intenzíven művelt: rizsteraszok és gyümölcsösök mindenhol.

Logan pretoriánusok (zolik) kíséretében vonul a kapu felé. (Logan pramodon, a zolik herélt marhányokon.) A sor végén több málhás marhány is van. (A zolik a kedvenceim: Első Zoli által alapított harci testvérület tagjai. Bőrük metálkék, márványos mintázattal. Hajuk fűzöld, szemük hamuszínű. Általában. 2 méter magasak, erőteljes felépítésűek. Amúgy normális emberek. Logant kísérő zolik a XIII.Zoli ezred maradványai. Alig vannak nyolcvanan, de fölérnek egy ezreddel. Marcona katonák, soha sem emelkedett ki közülük valaki. Főleg azért, mert hiányoznak belőlük a lovagi erények. Például táncolni sem tudnak: szakbarbárok. Kiváló spin-off történeteket lehet majd róluk írni.)

A kapuban szerzetesek állnak őrségben. Van köztük több, aki szemmel láthatóan eszelős. Szó nélkül beengedik a katonákat.

Szerzetesek és zarándokok tesznek-vesznek. Bevonul és megáll középen Logan csapatával. Egyik zoli kürtölni kezd.

Átjáró kapuból kiszalad pár fiatal szerzetes, aztán idősebb szerzetesek körében kilép az apát: XXIV. Nagy Senki. Nargile öccse. Olyan, mint Nargile, csak kopasz (mivel szerzetes). Katonák tisztelegnek, szerzetesek mell előtt összetett kézzel meghajolnak.

Mindenki leszáll a hátasáról. Logan odalép Senkihez, kezelnek. Aztán elindulnak az időközben lepakolt málhához. Szerzetesek éppen nyitogatják a ládákat. Azok a kincsek vannak fölül, amit a macskatemplomból raboltak.

- Elhoztuk a régóta elmaradt adót, a hadjáratok zsákmányából begyűjtött dézsmát, és törzsünk fogadalmi ajándékait. A fenséges herceg küldött az apát úrnak egy új maszkot. Magunknak áldást kérünk.

Senki turkál a dézsmában, kezébe akad egy kanópusz edény.

- Más nincs?

- De van. Hoztuk 8 súlyosan sebesült lovagot. És a herceg üzenetét.

- Akkor menjünk át.

Az átjárón besétál Senki és Logan. Megállnak a papok udvarának közepén. Szerzetesek 8 hordágyat visznek be az egyik épületbe. Senki egyenként megnézi a sebesülteket.

- Gyógyítsd meg őket!

- Halottakat nem lehet meggyógyítani.

- Ezek még élnek.

- De a sebeik halálosak.

- Nargile örülne. Nagyon.

- Halálos seb azért halálos, mert nem lehet meggyógyítani.

- Akkor írd át a dögrovást!

- Azt nem lehet! Abból egetverő baj lesz.

- Már megtetted párszor.

- Nem! Eddig szerencsém volt: hamarabb meggyógyítottam a sebesültet, mint meghalt volna.

- Nargile herceg sok és súlyos vereséget szenvedett mostanában. Sebesült hőseit és bajnokait folyamatosan küldi gyógyulni ide.

- Mindent megteszünk, hogy minél hamarabb visszatérhessenek a szolgálatba.

- Kevés. Ha nem produkálsz erőforrást, be fogom sorozni a szerzeteseket.

Apát és százados összenyomja az orrát. A szerzetesek és a pretoriánusok elindulnak egymás felé öklüket megfeszítve. Senki földhöz vágja a kanópuszt.

- Mit pattogsz itt, te senkiházi?

Logan belső zsebéből előránt egy aranylapot és Senki pofájába nyomja. Senki szúrós szemmel nézi az aranylapot. Mutatóujját a pecsétre teszi. Az aranylapon fölizzanak a betűk. Senki némán olvas, aztán hátralép és meghajtja a fejét. (Az aranylap képeslap méretű, első oldalán Nargile címere van, a hátsó oldalán szöveg.) A szerzetesek is fejet hajtanak.

- Menj innen, nem szeretlek!

Logan és katonák hűvösen tisztelegnek és el. Áldás elmaradt.

Szerzetesek az apát köré tömörülnek, köpködnek és zúgolódnak. Olawole Ohiolebo (gnóm) a kanópusz cserepeit szedi össze. Egy A6 méretű fekete könyv esik ki a cserepek közül. Nézegeti, hieroglifák és olvashatatlan szövegek vannak benne. Odaviszi az apáthoz, de az ingerülten elküldi.

Olawole Ohiolebo berobog a könyvtárba, és föltartva a könyvet sipákolni kezd. Más könyvtárosok egyből körbeveszik. Főleg gnómok. Illetve mind gnómok. Pusmogni kezdenek vékony hangon, gyorsan. A könyvet lapokra szedik, szótárak segítségével kezdik dekódolni.

Estére összeállítják a megfejtést. Kórusban összeolvassák. Elkezdenek ujjongani. Olawole Ohiolebo vezetésével kirohannak.

Senki szobája kicsit nagyobb és kényelmesebb a szoba, mint azt egy kolostorban elvárhatnánk. De az apát hercegi családból való, ugye. Senki párnázott heverőn meditál. Vagyis jobb kezében olvasót morzsol, bal kezében csengettyűt forgat, és közben érthetetlenül halkan kántál. Kintről ribillió hallatszik, ezért sóhajtva hangosabb csilingelés közben folytatja a kántálást.

Ajtó berobban, bevágtatnak a könyvtárosok. Össze-vissza kiabálnak. Senki arcán érdeklődés és bosszúság küzdve keveredik egymással. De csak rövid ideig. Elordítja magát:

- Térdre!

Gnómok térdre vetik magukat, és végre elhallgatnak.

- Olawole Ohiolebo! Már délben megjegyeztem az arcodat! Mivel akarod kiérdemelni rettenetes büntetésedet?

- Megfejtettük a fekete könyvet!

- Na és?

- Ezzel javítani tudjuk a gyógyítási statisztikát.

Senki a Főkönyvtárnokhoz fordul.

- Mit szólsz ehhez?

- Van rá esély. Ez a füzet összefüggésben van a Sehonnai Vén tiltott tanításával. Késleltetni lehet a halál beálltát.

- Vagyis több idő marad a gyógyításra, - kotyog Olawole Ohiolebo - mivel így nem romlik a sebesült állapota. Előbb gyógyítjuk meg, mint meghalna.

Csönd. Senki emészti a hallottakat, a többiek lélegzetüket visszafojtva várnak.

- Olawole Ohiolebo, halasztódik a büntetés. Elöljárókat hívd azonnal ide! Többiek elmehetnek.

Fények gyulladnak ablakokban. Papok udvarából pár alak az apát tornyába siet.

A Menedéket reggelre előkészítik. Nagy belmagasságú terem, üres. Kevés ablak van a magasban, éles fény vetődik be rajtuk. Senki és elöljárók nézelődnek. Olawole Ohiolebo fontoskodik.

- Ide középre kell tenni a párnakövet. A betegek feje alatt legyen.

- Kímélj meg a részletektől. Minden mester a parancsodat várja.

- És melyik részét írjuk a könyvnek a falra?

- Először is: egyetlen szavát sem ejtheti ki senki a könyvnek! Földanya megharagszik. A könyv teljes tartalmát írjátok a falra! Van elég hely. Az ábrákat is! Másodszor: estére minden súlyos beteg itt feküdjön, fejjel a párnakövön! Harmadszor: aki egy szót is ejt erről a kísérletről, azt megetetem a tanvírokkal!

Óriási hemzsegés kezdődik. Illetve folytatódik. 

A Menedék estére elkészült. Falán körben mindenhol hieroglifák és rejtjeles szövegek vannak. Középen egy 1,5 méter átmérőjű hypokephal feketére égetett agyagból. (Olyan, mint egy felfordított tányér. Közepén egy körben napkorong egy csónakon páviánokkal, a körön kívül farkába harapó kígyó. A képet spirálisan írt apró jelek és betűk veszik körbe több sorban, a párnakő széléig.) 14 súlyosan sebesült lovag fekszik körülötte sugárirányban, fejük a hypokephálon. Gyógyító személyzet smotrog körülöttük. Senki rájuk zárja az ajtót. Az előtéren át kilép az udvarba.

Senki gondosan bezárja a külső ajtót is. Fohászkodik, és elindul a sötétben a tornya felé.

Összetoborzás

Menekülő bámelek futkosnak rendezetlenül.

Hambal Tüskéékkel terelgeti össze őket. Bíborhiénán ülnek, ordítozással és ostorral fegyelmezik a bámeleket.

A bámelek többsége lenyugszik, kezdik a többieket is összefogdosni. Már nagy tömeget alkotnak, de rendezetlen csürheként tolonganak.

- Orda! Szedd össze a dobosokat és a kanyar mögött kezdjél sorakoztatni. Előremegyek, megkeresem Mindestert. Mire visszaérek, kérek kárjelentést!

Hambal, Tüske és Füstös az út mellett bíborhiénázik előre. Először futólépésben menekülő bámelek között haladnak. Aztán szétdobált felszerelést és néhány fosztogató elfet látnak. Elérnek az összecsapás helyére. Az elfek rendezetten vonulnak vissza a dombok közé. Alig maradtak.

Meglátják a zoborzon tetemét, odaléptetnek. Leszállnak, és elkezdik a hullákat forgatni. Füstös megtalálja Mindester maradványait.

- Hát ebből nem sok maradt. Rendesen lefosztották. Fejét is elvitték.

- Nézzetek azért körül. Szedjétek le mindenki dögcéduláját.

Elkezdenek matatni, keresgélni.

Hambal megtalálja a csapatzászlót. Fölemeli és meglengeti. A többiek odagyűlnek.

- Győztünk! Itt állok a csapatzászlóval, és az elfek vonulnak elfele.

Süvítés hallatszik. Tüske két lépést oldalra lép. Hambalt telibe találja 199 nyílvessző. Tüske vár, amíg elfogynak a nyílvesszők. Gyorsan leszedi Hambal dögcéduláját is, fogja a zászlót, aztán bíborhiénára ugranak, és hátra vágtáznak. Közben becsapódik még két nyílvessző a földbe Füstös helyén.

A bámelek századkötelékekben sorakoznak. Látszik, hogy minden egység elvesztette legalább az állomány harmadát. Viszont a szekerek a fegyver-utánpótlással érintetlenül megvannak.

Egy bámel torokváladékával ragasztja meg repedt karvértjét.

Van vagy ötven najana szanon ülő bámel is.

A lovagok szemléznek, a hiányos felszerelésű bámeleket felpofozzák, és a szekerekhez küldik új felszerelésért.

Külön áll pár lovag bíborhiénajával.

Tüske és Füstös csatlakozik hozzájuk, pusmognak valamit, aztán együtt a dobosokhoz ügetnek. A dobosok pergetni kezdenek, a bámelek összeszedik magukat, és rendezik a sorokat. Tüske a lovagokkal elüget előttük, aztán középre áll, és köszönti őket.

- Sikerült a gyáva ellenséget menekülésre bírni. Győztünk!

Füstös intésére a dobosok püfölni kezdik a dobokat. A bámelek erre lándzsáikkal pajzsaikat kezdik ütni. Füstös újabb intésére fegyelmezetten mindenki egyszerre elhallgat.

A domb oldalában néhány kő elfordul és két tucat bámel fúrja ki magát a földből. Piros a testűk elszórt fekete pöttyözéssel. Némán figyelik az eseményeket.

- Veszteségeink ennek ellenére hatalmasak. Megsemmisült az ezredtörzs, az összes zászlóalj-törzs. Hősi halált halt az ezredes, és nincs egy élő százados sem. Az állomány harmada megsemmisült. Szükséges az újjászerveződés. A századokat újjá kell alakítani! Mint rangidős, átveszem a parancsnokságot.

Füstös intésére a dobosok püfölni kezdik a dobokat. A bámelek erre lándzsáikkal pajzsaikat kezdik ütni. Füstös újabb intésére fegyelmezetten mindenki egyszerre elhallgat.

A lovagok a bámelek közé bíborhiénáznak, és átrendezik őket. 7 század alakul, 2 szakasz najana szanos felderítő, és a hadtáp század. A lovagok visszaügetnek Tüskéhez.

- Halljam a századok új nevét!

Tüske elindul az arcvonal előtt, minden századnál megáll. Ekkor a századok bekiáltják a számukat és a nevüket.

- Első Szívszorító század.
- Második Vérszomjas század.
- Harmadik Árnyékban Neszező század.
- Negyedik Tűzben Élő század.
- Ötödik Éjben Kacagó század.
- Hatodik Eget Verő század.
- Hetedik Ködökön Járó század.

Tüske visszaáll a lovagok elé.

- Van valakinek kérdése, kérése, javaslata?

A bámelek érthetetlen szitkokat dünnyögnek, majd ciripelni kezdenek (mint a kabócák). A ciripelések lüktető hangú kórussá egyesülnek.

Egy bámel - mondjuk SZAMÓCA - a sorok elé lép, a ciripelés elhalkul. Elindul a tisztek felé, félúton megáll. Szája elé teszi látványosan a kezét.

Tüske leszáll bíborhiénájáról, a zászlót Füstös kezébe nyomja, és a bámelhoz megy. Összedugják a homlokukat, és halkan pusmogni kezdenek.

- Azonnal haza kell mennünk.

- Menjetek!

- Vezető nélkül soha nem érünk haza. Szétszéledünk, mint a gazdátlan nyáj. És az elfek levadásznak minket egyenként.

- Legyél te a vezető!

- Azért, mert szakszervezeti bizalmi vagyok, még nem vagyok alkalmas vezetőnek.

- Kérj segítséget a helyi bámelektől!

- Nem fognak adni. Mi sem segítettünk nekik, amikor legutóbb a gyíkemberek már nagyon szorongatták őket.

- Pedig biztos segíthettetek volna nekik.

- Igen, de ők nem adtak nekünk cserebábokat vérfrissítéshez.

- Mi az a vérfrissítés?

- Azt te úgysem érted, ahhoz biomágusnak kéne lenned.

- Nem vagyok biomágus, hála Kormosnak! Az gnómnak való foglalkozás. Ha – mondjuk - elvállalom a hazavezetéseteket, akkor biztos fölakasztanak dezertálásért. Miért éri ez meg nekem?

- Akkor is fölakasztanak, ha nem dezertálsz.

- Honnan tudod?

- Vannak információim.

Pár másodpercig csak egymást méregetik.

- Tehát mit kapok, ha hazavezetlek?

- Elviheted az összes spagulárt.

- Kevés.

- Megkapod az összes fegyvert.

- Jó. Ami rajtatok van, és az utánpótlást is.

- Jó. - Kezet nyújt.

- És őrzitek, amíg visszajövök érte.

- Akkor viszont nem adom a patel muflonokat.

- Jó. - Kezet ráznak. - Valamit titkolsz előlem!

- Na és? Már megegyeztünk!

Visszaindulnak.

Szamóca visszaáll a helyére, a bámelek kihúzzák magukat, a ciripelésnek vége.

Tüske bejelenti:

- A tervezettől eltérő úton folytatjuk az előrehaladást.

Füstös és Orda azonnal mellé áll.

Lovagoknak ez nem tetszik.

- Ilyen nincs a menetparancsban.

- Dezertőr vagy!

Kardot rántva Tüske felé indulnak. 

A bámelek nyílfelhőt lőnek a tisztekre. A nyilak egy vonalban fúródnak a földbe, bekerítve a lovagokat. A lovagok megállnak, és visszateszik a hüvelybe kardjaikat.

Tüske Füstössel és Ordával az első bámel század élére áll, és elindul Dél felé. Vezényszavak hallatszanak, és a menetoszlop elindul előre, majd menet közben balra átfordulva utánuk indul.

Jobbra, balra és előre najana szanos felderítők indulnak felderítésre.

A többi lovag elindul Észak felé. Kilencen vannak.

A kép lassan kiürül. Már csak a helyi bámelek leskelődnek. Testük piros színű, sűrűn pettyezve kisebb fekete foltokkal. Dombtetőről levágtat egy raj pramodon ülő elf. Körülveszik a bámeleket. Néhány gyorsan befúródik a földbe, páran azonban elkésnek ezzel. Az elfek szorongatására mind Nyugat felé kezdenek mutogatni. A pramodos elfek elvágtatnak Nyugatra.

Bundás baithok óvakodnak elő a bozótból. De visszahúzódnak, mert egy oroszlán indul a csatatérre. Hambal tetemét kezdi szaglászni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr458440878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása