Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-162 Néma - hercegek - Magosvár

2016/03/16. - írta: Kárász

Pincéből feljön az egész delegáció. Az udvar túloldalán szökellve áttáncol Nargile feleségével. A társaság meghajolva várja, amíg eltűnnek. Némán elindulnak a gőzfürdőbe.

Néma szigete - Nargile és a hercegek

Néma szigete ÉK-re fekszik az Óceánban. A sziget éghajlata humid, sok az eső, köd. A hegyek tetejét hó borítja. Sok folyó, patak szeldesi a terepet, gyakoriak a mocsarak. A termékeny földön az állatok nagy csordákban vonulnak. A hegyekben és patakokban könnyen lehet aranyat, ezüstöt, drágaköveket találni. A hegyekben vasat és szenet bányásznak, fejlett a fémfeldolgozás. A beszélő népek között szerepelnek az orkok, viszont a törpék teljesen elvadultak. A part menti településeket elf kalózok rendszeresen zaklatják. Törzsszövetségek és hercegek irányítják a közéletet. Jelenleg kilenc hercegség vezeti a feudális anarchiát. Egyik sem bír a többi fölé kerülni, mert amint emelkedni kezd, a többiek összefognak ellene.

A „herceg” egyike az istenek különleges prototípusainak. Rettenetes erejű mutáns, akit sosem akart (Isten) tömeggyártásra bocsátani. Túl rémisztő ahhoz, hogy éljen, és túl ritka, hogy meghaljon. Amikor valaki azt mondja egy hercegre: ördöge van, nem téved nagyot. Mindenesetre ezután nem lesz könnyű az élete. Inkvizíciótól, boszorkányvadászoktól és mindenféle árnyaktól sűrűn lesz látogatva.

A hercegekre a törvény nem vonatkozik, de nem alkothatnak törvényt. Egyedi rendeleteket nyomathatnak, de az csak a saját népre vonatkozik. Király alkothat csak törvényt, de a király is a törvények felett áll. És elég régóta nincs királya Néma szigetének.

Nargile

Hosszú, hamuszürke hajú, szemüveges férfi. Haja inkább a rendetlen kategóriába tartozik, de ilyet nem mondunk egy hercegnek. 100 kg a súlya, ehhez 195 cm magas. 30 éves. Egy lépésre mindig követi egy katona és egy varázsló. Nem fenyegetőek, de szemmel láthatóan őrzik.

Nargile flegmatikus vérmérsékletű, kaotikus mentalitású. Memóriája fotografikus, ismeretei széleskörűek. Elemezni és kombinálni hihetetlenül gyorsan és jól tud. Ezt láthatjuk, amikor sakkozik, vagy ahogy a diplomáciai és államügyeket intézi. Nem megy a részletekbe, a feladatokat kiadja. Aztán ellenőrzi a végrehajtást, értékeli a megbízottakat. Hűtlenséget, alkalmatlanságot nagyon kegyetlenül bünteti. Jutalmazásban szűkkeblű, hiszen már az kitüntetés, hogy valakinek feladatot adott.

Nargile és klánja Magosvárt és környékét uralja. A város be van kerítve. A kilenc kaputól a város közepén épült kastélyig széles és majdnem egyenes sugárutak vezetnek. A sugárutak az egyes kerületek határai. A kerületekben 1 - 4 emeletes épületek vannak a girbe-gurba utcák és sikátorok között. A templomok és középületek magasabbak. A város központjában egy körúttal határolva található a palotanegyed. A kastély van középen, és magasságával uralja a látványt. Elegáns, szépen díszített épület. Nagyon magas. Reneszánsz falait barokk stílusban újították fel. Kiszolgáló épületek szegélyezik várfalként. Az egész épületegyüttes védhető, de ez nem látszik rajta. A bejárati pontokon erős őrség van, miként a városkapukban is. Mentál és asztrál őrség folyamatosan cirkál Magosváron, áll a kapu környékén, és őrzi közvetlenül a herceget. Van az őrségben láthatóan bolond és nyomorék is.

A város melletti hegy csúcsára épült a fellegvár. Három hatalmas lakóbástyája van a többi torony és épület mellett; 12 szintes (ebből 5 szint a föld alatt van).

Az elnevezésről: John Campbell, Argyll második hercege szerepel Walter Scott regényeiben, például a Rob Royban. A név fejlődése Argyll – Argyle – Nargile (= törökök vízipipája). Magyar kiejtéssel kell mondani a szót. A hercegi színek megfelelnek a campbell klán színeinek, csak ebben a mesében nem átlósan haladnak a csíkok, hanem függőlegesen-vízszintesen.

Nargile címere: Egeret néző oroszlán.

A címer meséje: Az egerek önfeledten játszadoztak a mezőn. Addig-addig ugrándoztak, míg egyikük nekiütközött az alvó oroszlánnak. Az oroszlán felébredt, s elkapta az egyik egeret. „Mit képzelsz, te nyavalyás! - ordította dühösen. - Hogy mersz felverni legszebb álmomból? Most aztán véged van!” Már-már bekapta a rémült egeret. „Kérlek, bocsáss meg, nem akartalak megsérteni - könyörgött az egérke. - Kérlek, engedj szabadon. Ha megkegyelmezel, egérszavamra ígérem, meghálálom.” Az oroszlán nagyot kacagott az ígéret hallatán. „Ugyan, hogyan tudnál te segíteni nekem?” Ám végül mégis megkegyelmezett a kis cincoginak, mondván, ilyen apró állaton bosszút állni nem méltó az állatok királyához. Az oroszlán életét nemsokára mégis a kis egér mentette meg. Történt ugyanis, hogy az oroszlán vadászok csapdájába esett. Hatalmas erejét megfeszítve próbált szabadulni, de hiába. Tehetetlenül vergődött kötelékében. Az egér meghallotta az oroszlán nyögését, és odasietett: „Maradj nyugton, azonnal kiszabadítalak” - mondta. Az egér éles fogaival elrágta a kötelet és visszaadta az oroszlánnak a szabadságát. „Te kinevettél engem, nem hitted, hogy segíthetek rajtad. Most láthatod, hegy az egér hálája is jól jöhet egyszer.”

Jelmondata nagyon trágár, nem írom le.

Klánszíne: Királykék alapon fűzöld vonalak. Szalagok zöldek, köpeny kék.

A hercegek színét a klántagok és katonák kötelezően viselik, legalább egy látható ruhadarabon. Pléd, sál, mellény vagy szári a skót tartan mintája szerint van színezve. De a kabát vagy kalap alapszíne, gombjai, szegése és paszománya is ezekből a színekből van összeállítva. Címert a jelvényeken, okiratokon, fegyvereken, pénzen, épületeken és járműveken tüntetik fel.

Nargile udvarában a kék és a zöld párt verseng egymással. Ruháikon, szolgáik és katonáik öltözetében a pártállás szerinti színt kiemelik a másik klánszín rovására.

Nargile feleségéről nem sok szó esik. Korban illik hozzá, 5 gyermeket szült. Szép és elegáns megjelenésű. Külön udvartartása van a palotán belül. Szokásait, cselédségét és pár barátnőjét hozta magával a klánjából. Általában együtt van férjével, kivéve az unalmas vagy veszélyes tevékenységeket.

A Nargile család férfijai kísérik és támogatják a herceget. Idősek kevesen vannak, mert a permanens háború, az intrikák és párbajok nem hosszabbítják a várható élettartamot. Haláleset után a klán dönt a megüresedett hely betöltéséről, legyen az akár a hercegi szék. Öröklés nincs garantálva. A rokonoknak készen kell állniuk bármilyen parancs vagy küldetés végrehajtására, hivatal elfogadására. Az éppen megérett fiataloktól elvárják a katonai- és külszolgálatot. Nargile család férfijai hasonlóak a herceghez, csak általában nincs szemüvegük, hajuk nem őszül és nem rendetlen.

Nargile (és minden herceg) udvarában él: a felesége – gyerekei – testvérei – apródok és udvarhölgyek – palotagrófok – szolgák – zenészek – udvarmester – ceremóniamester – karmester – kancellár – várnagy - pohárnok – asztalnok – főszakács - istállómester - kulcsár – írnokok – varázslók – tudósok – papok – jósok (madár, csillag, időjárás, stb.) - bolondok – testőrök – katonák – népség – vendégség.

Ceremóniamester feladata például az éves, havi, napi és rendkívüli ünnepek, rendezvények lebonyolítása. Ezekre forgatókönyvet, pénzügyi tervet készít, melyeket folyamatosan kiegészít, javít és karbantart. Nagyobb eseményekhez látvány-, díszlet- és jelmezterveket is készít. Az előkészítésben és lebonyolításban együttműködik elsősorban az udvarmesterrel, aztán a karmesterrel, pohárnokkal és asztalnokkal, biztonsági kérdésekben a várnaggyal.

Amikor otthon van, Nargile együtt reggelizik az őrséggel. Ekkor informálisan értesülhet jelentős vagy jelentéktelen dolgokról, megismeri a fiatal tiszteket, ápolja az ismeretséget az idősebb katonákkal. Délelőtt edzésen vesz részt, aztán a dolgozószobájában meghallgatja a kancellár és palotagrófok jelentését, fogadja a nemeseket és követeket.

Nargile dolgozószobája előtt hatalmas teremben várakoznak a lovagok. Elvárt, hogy várakozás közben egymással megvívjanak. Ezek az összeütközések általában sportosak, de néhányan itt rendezik le becsületsértési ügyüket. A herceg is részt vesz az „edzésen” minden nap. A sebesült kabátját a sértő nőrokona foltozza meg. A folt feltűnő, szép: vagy a címer van ráhímezve, vagy az eset valamilyen vonatkozása. A halottat a győztesnek kell eltemettetnie.

Ebédet családi körben fogyasztja, ami elvileg szűk körű lenne, de a család nagy. Délután vallási, pénz- és magánügyeket intéz. Az este vacsorával egybekötött szórakozás. Pompázatos és ragyogó, hogy a nép büszke legyen a hercegére.

Az udvartartás is délután dolgozik. Minden ágazatnak saját protokollja van. Például a Haditanácsot az istállómester vezeti. Haditanács elsőbbsége vitathatatlan a többi tanács fölött, a permanens háború miatt. Arkhonok jelen vannak, ha tehetik. Istállómester kérdez, arkhon válaszol szárnysegéd jelentése alapján. Jelentés áll állapotleírásból, swat analízisből, javaslatból vagy eldöntendő kérdésből. Istállómester dönt egyedül vagy szavaztatás után, vagy elfogadja az arkhon javaslatát. Döntés elfogadó, elutasító vagy parancs lehet. A döntést a herceg nevében adják ki, vele egyeztetve.

Vannak heti, havi és éves ünnepségek vagy események az udvarban. Például aratóünnep, küldöttség fogadása, kitüntetés, stb. Látványos az őrségváltás: 10 század adja az őrséget. Hetente egy századot leváltanak. Az új század érkezésekor/legrégebbi távozásakor hercegi szemle van, elsősorban az érkező századon, rezesbandával és parádéval.

Szerkli

Az udvaron hetente ünnepélyes közmeghallgatás van. Nargile ilyenkor átvesz kérvényeket, tanácsot ad, kézrátétellel gyógyít, kisebb ügyekben dönt. Rászorulók alamizsnát kapnak, és minden megjelentet szerényen megvendégelnek.

Színház

Minden városban illetve hercegi udvarban van színház.

Általában egy nagy hodály. Olyan, mint a barokk templom. Vagyis van egy beléptető előtér, egy földszinti tér a népnek, melyet erkélyen elhelyezkedő páholyok kerítenek több szinten. Belépő fölött a kórus. A nézőteret a zenekari árok választja el a színpadtól. A zenekari árok két oldalán van két nagyobb páholy, az egyik a főnöké, a másik az elöljáróságé. A színpad több rétegű minden irányban. Persze az egész tükrözi a környezet gazdasági helyzetét kialakításban és felszereltségben. A színház nem tévesztendő össze az arénával, majd arról is írok.

Nargile szeret színházba járni. Nem szól bele a műsorszerkesztésbe. De ha valami nem tetszik az előadásban, kőkeményen fütyül, dobál, bekiabál. Ugyanígy a tetszését is azonnal kinyilvánítja, képes a színpadra beugrani, ajándékot adni, vagy csak úgy bedobni valamit. Ezt csak ő teheti meg, a nézők az előadás végén nyilvánítanak tetszést vagy nemtetszést (utóbbit azért előadás közben is elengedhetik színvonaltalanság esetén). Törvényességre és erkölcsösségre a városi elöljáróság ügyel. Ők azonnal felfüggeszthetik az előadást, és a kóklereket veréssel, pénzbüntetéssel, letiltással és kitiltással büntethetik. Ezeket az ítéleteket Nargile tudomásul veszi, a nép is. Színházi előadás után szokásos a kocsmalátogatás, ahol a sikeres előadás színészeit, szerzőit stb. nemzeti színű vállveregetésben részesítik. Egyes színészeknek rajongótábora van, akik például úgy rajonganak, hogy az előadásra ugyanolyan jelmezben mennek, mint amiben bálványuk föllép. És a hétköznapokban is úgy öltöznek, fésülködnek, stb. ahogyan a bálványuk.

A színház gazdasági vállalkozás, a színház igazgatósága számít a különböző szponzorok adományaira, hirdetőkre, jegy és egyéb bevételekre (például büfé, ruhatár). Ezért öncenzúrát tartanak folyamatosan, nehogy az előadás sikertelensége vagy letiltása miatt elvesszen a befektetésük. 

Nargilének a kastélyában is van egy kamaraszínháza. Itt szűkebb társaságban élvez alkalmi színi- vagy zeneelőadásokat. Hasonló kisebb előadóhelyek a városban több helyen is vannak, társaságok és gazdagabb emberek házában. A templomokban, egyetemen, bíróságon is színpadszerű a berendezés. 

 

Pár sort írok csak néhány további hercegről, mivel nem is szerepelnek ebben a sorozatban. Összesen kilenc herceg uralkodik, de van pár letűnt és feljövő család még szétszórva. Azokról sem írok most.

Kandalf herceg neve Gandalf nevéből lett ferdítve. Semmi köze Gandalfhoz.

Címer: szürke kalap

Jelmondata: Semmi pánik!

Klánszíne: barna alapon fekete vonalak. Szalagok feketék, köpeny barna.

 

Heron herceg neve szürke gémet jelent, az ógörög fizikus neve is azonos.

Címer: Szürke gém hosszú pohárral. „A csalárd viselkedés megbosszulja magát.”

Jelmondata: Megőrülsz, ha megtudod az igazságot.

Klánszíne: szürke alapon fekete és fehér vonalak. Szalagok feketék, köpeny szürke

Székhely: Hídvár

 

DandeLion herceg neve gyermekláncfüvet jelent (franciául).

Címer: esernyő

 Jelmondat: Akinek nincs ellensége, annak nincs barátja sem.

Klánszine: királykék alap barna pöttyök.

Székhely: Porvár

Az uralkodó herceg mindig egy (fiú) gyerek. A klán gyerekei közül 6-8 éves korában kiválasztott ünnepélyes esemény keretében veszi át a trónt elődjétől. Az Ős reinkarnációjaként tiszteli a nép. Kap egy oroszlánkölyköt, együtt nevelkednek a palota elkülönített részében. Az oroszlánkerten kívül talpa nem érheti a földet, ezért ilyenkor gyaloghintón hordozzák. A kormányzásban a döntéseket ő hozza, a régenstanács előkészítése után. Ha megéri, 16 éves korában átadja a helyét a következő kiválasztottnak; és bekerül élete végéig a régensek közé. Oroszlánjától nem válhat meg. A régensek mind voltak uralkodó megtestesülések: így értelemszerűen egykorú nincsen közöttük. Amennyiben a gyermek herceg valami okból (betegség, ármány, oroszlántámadás) váratlanul meghal az oroszlánkertben, az utód beiktatási ceremóniája hasonlóan játszódik le, csak a hatalom átadása a temetőben történik.

 

A férfiak udvari öltözetének alapja az alsó ruhán kívül ing, nadrág és mellény. És persze a cipő. A mellény sok zsebes és szteppelt anyagból van. Tulajdonképpen egy gambeszon, önmagában is védi a nemesebb szerveket, és könnyűvé teszi a páncél viselését. Köznapokon kabátot, kardot és pálcát hordanak a városiak. Ez utcán kiegészül kalappal, köpennyel és sállal, időjárástól függően. A hadi- és vadászöltözethez ugyanezt hordják, csak az összeállítás inkább uniformis jellegű, mint elegáns. Ünnepeken az alkalomhoz illő álarcot viselnek, a kabát helyett pedig díszes karinget, palástot, mindenféle szalagot és díszt aggatnak magukra és csatlósaikra. Minél jobb helyzetben van egy úr, annál népesebb és pompázatosabb kíséretet állít maga mögé. A hölgyek természetesen nem nadrágban és mellényben pompáznak, hanem divatos hosszú ruhákban. Kalapjaik alkotói sem fogják vissza a fantáziájukat. A ruhák divatja hercegségenként illetve városonként változik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr448487412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása