Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2020-06-15 Fedezet

2020/06/15. - írta: Kárász

Háború után eltűnt az aranyfedezet. Hogy ki vitte el, az talány: amerikaiak ugyanúgy nem tudtak az aranynak ellenállni, mint az oroszok.

Egy közgazdász bátortalanul megkérdezte, hogy mi a forint fedezete. Rákosi rövid tétovázás után rávágta, hogy a forintnak munkafedezete van. Ez azóta sem változott úgy általában.

Egybesült Almák dollárjának aranyfedezete van ősidők óta.

Uniónk eurójának viszont a kapitalisták nagy pofáján kívül semmi fedezte sincs.

Tudtommal.

Szólj hozzá!

2020-06-08 arckrém

2020/06/08. - írta: Kárász

Kis koromban aranyos, szőke kisfiú voltam.

Csodáltam a felnőtt férfiakat. Végig harcolták a háborút oda-vissza Don kanyar, aztán zsíros kenyérért újjáépítették az országot. Szálkás izmaik voltak, arcuk szikár és barázdált. Állandóan cigiztek.
Süttettem az arcomat, víz nélkül borotválkoztam. Kitartottam a fejemet a vonaton, hogy nekem is olyan érdes legyen az arcom, mint a mozdonyvezetőknek. (Nem cigiztem.)

És gonosz, kopasz, öreg ember lettem.

Kenegetem az arcomat nappali és éjszakai krémmel, mert a nép útálja az öregeket.

Lett a homlokomon hirtelen egy feketésbarna, szabálytalan folt. 2-3 milliméter vastag. Olyan, mint Géher Feri bácsi nyakán. Bekentem vérehulló fecskefű nedvével, de nem lett kisebb. Belenyugodtam, hogy vége a táncnak. 

De azért a nappali és éjszakai krémet továbbra is fölraktam.

És a folt 5 vagy 6 év alatt elsimult. Alig van nyoma.

A krémekben lévő tartósítószer gyógyíthatott meg, mivel semmiféle gyógyszert nem szedek.

Könyököm kezdett pikkelyesedni. Ezt is megszüntette a kence.

A tartósítószereket nem kéne annyira üldözni. 

Szólj hozzá!

2020-03-18 zajvédelem

2020/03/18. - írta: Kárász

Nem a zajt védem, hanem magamat a zajtól.

Az utcánkban fél autópályányi a forgalom. Igyekszem ennek a zaját kizárni az életemből. 

Mint látható, a mostani vészhelyzet ellenére is folyamatosan jönnek a járművek. Ezzel nincsen bajom, mert ha lenne, akkor elköltöznék Azerbajdzsán valamelyik kies pusztaságába. Inkább építtettem egy betonfalat. Aztán a falat befuttattam vadszőlővel. De a szőlő vad volt és nem akart a falra felkúszni. Valószínű, hogy a kertészeti kereskedő (dögöljön meg) erkölcseivel függ össze a szőlő viselkedése, mert nem azt kaptam, amit kértem.

Időközben Városunk építtetett járdát és ültetett 4 fát elém, a Fóti útra. Én meg hibiszkusz palántákat ültettem a járda mellé. A hibiszkuszok a Tisza utcai járda mellett bokrosodnak, a Fóti úton állandóan újra kell ültetni őket.

Ennek több oka van:

- Tisza utcában nincsen parlagfű irtás, minek következtében nem pusztítanak el semmit a gépkaszával őrjöngő alkalmi munkások.

- Fóti útra Magyar Közút havi rendszerességgel rászabadítja a fenti őrjöngőket, akik mindent kinyírnak, ami nagyobb egy eldobott cigarettacsikknél. 

- Fóti úton több tolvaj jár.

Tolvajok ellen nem tudok védekezni.

A parlagfű-irtókat próbálom kicselezni úgy, hogy folyamatosan vágom a füvet; a hibiszkuszok körül a földet állandóan kapálom; a hibiszkuszokat színes szívószálakkal jelölöm.

Azért így is tesznek kárt, de nem akkorát, mert gyorsabban áthaladnak a területemen.

Szólj hozzá!

2020-03-08 botok

2020/03/08. - írta: Kárász

Art and Antique: Régiség és Kortárs Művészeti Kiállítás és Vásár

Bejáratnál vaspuli várt. Betonvasból van. Tényleg!

Külön élvezet volt a belépésnél, hogy koromnál fogva már ingyen bemehetek.

Kevesen voltak a járványhisztire tekintettel. Egyszer tüsszentettem, többen pisztolyt rántottak. De megkegyelmeztek.

Most nem voltak drága és rendkívül ritkán látható képek, pedig ennek az eseménynek ez a specialitása. Vannak képek a múzeumban, amik unalomig nézhetők. És vannak képek magángyűjtőknél, amik csak rövid időre láthatók, amikor gazdát cserélnek. Ezek az ilyen időszaki kiállításokon láthatók jobb esetben.

Nem láttam Aba Novákot. Nyilván most mindenki ragaszkodik hozzá, mert kedves, értékálló, és vészhelyzetben könnyen eladható. Fehér Lászlónak egy képe volt, de azt már évek óta cipelik a kiállításra: mert eladhatatlan. Hullaszínekkel van festve. Mint Fehér újabb képei általában. Fehér László egy kókler. Volt Szász Endre, pedig állítólag nem eladhatók már a képei.

A kiállított képek nagyrészt kortárs alkotók művei, és dekoratívak.

Áginak nem tetszettek, de amikor meglátta a sétapálca gyűjteményt, jobb kedve lett.

Bútorok leginkább a XX. század első felének termékei. Nem BauHaus irányzat, inkább a szecesszió követői. Volt sok nagyon kedves kisbútor, és néhány modoros kollekció.

Köszöntöttem Egri Jánost, aki a műgyűjtés celebje lett. Régen tévében volt műsorvezető. Volt olyan kedves, hogy beválasztott versenyzőnek a „Lehet egy kérdéssel több?” műsorába. Kétszer is szerepeltem, de nem én nyertem (feleslegesen kockáztattam). Kaptam egy dobozos társasjátékot a műsor kérdéseivel. Amikor bolondok napján a diákok kifogytak az idétlenkedésből, akkor jót játszottunk a kvíz kérdésekkel.

Átsétáltunk Augusztba uzsonnázni. Aztán megnéztük a naplementét, de csak 6,2 pontos volt a tízes skálán.

 

Szólj hozzá!

2020-02-18 notesz DiY

2020/02/18. - írta: Kárász

A bárhol felhalmozódó selejtpapírból készítek magamnak noteszt.

A notesz az a kis méretű (A6, passport, szótár) füzet, amit Mede György százados a szíve fölött hordott. Az volt beleírva, hogy nem mehetek szabadságra.

Kukac nevű kémiatanárunknak is volt notesze. Minden osztály névsora benne volt, és a nevek mellett színes geometriai jelek. A jelek titkosították Kukac véleményét a tanulókról. A fekete négyzet biztos a hülyéket jelezte, mert amikor Princz Gyula előadott egy nagyon nehezen elviselhető kamaszos beszólást, Kukac egy hatalmas fekete négyzetet vésett remegő kézzel Gyulus neve mellé.

Kósza ötleteimet jegyzem a noteszembe, amikor nem ülök a számítógép előtt. Már nem bízok annyira az emlékezetemben, az ötletek leírva megmaradnak. 

Selejtpapír úgy keletkezik, hogy az irodisták mindent azonnal kinyomtatnak, és a papírnak csak egyik oldalát használják. Ha a szöveget át kell fogalmazni, a levélből selejtpapír lesz. A selejtpapírt komolyabb helyeken szecskázzák, a többi helyről el lehet hozni. Ezeket félbe vágom, és aztán jól összekeverem. Így egy 10 lapos  füzetbe nem kerülhet két olyan lap, amit összeolvasva kiszivárogtathatjuk a francia hadsereg poroszok elleni felvonulási útvonalát.

A lapokat félbe hajtva összefűzöm. A füzet kap színes borítólapot, ez lehet bármilyen vastagabb papír (katalógusfüzettől csokidobozig bármit használok). Én tűzőgéppel fűzöm össze a lapokat, de láttam olyant is, hogy valaki varrógéppel fűzte.

Több noteszt tartok magamnál, ezeket gemkapoccsal, gumikarikával, iratcsipesszel fogom össze. Szempont az olcsóság és könnyűség.

Korábban készítettem bőrből egy planert, ami elegáns -- de nehéz és felesleges. Ha táskában vagy zsebben vannak a noteszok, felesleges a nehéz bőrtokot cipelni.

Notesz mellett hordok egy naptárt is. Szemben van egy kép és egy hónap beosztása. A borítón szöveg és éves naptár van. Ezt nyomdában készíttetem, és ajándékba is adom a felesleges példányokat.

A noteszhez nyomtattam sorvezetőt is. A sorvezető vonalzóként is használható, és hátoldalán egy hetes beosztáshoz való sablon van. Ez a tiszta papíros noteszben használható. Célszerű leckefüzetnek.

(Ez a fénykép Tomie Kourai Aminoacido naplójáról készült. Jól látható a hetes beosztás.)

Üres, nem fűzött papíroknak egy tokot használok, amibe iratcsipesszel fogatom a feldolgozatlan cetliket és A6 méretre hajtott lapokat. 

Szólj hozzá!

2020-02-12 Perikópa

2020/02/13. - írta: Kárász

A történet jelenetekből áll. 

Tévésorozat forgatókönyvét írom. Tudom, hogy se tévé se sorozat nincs sehol, de a történetet akkor is tévésorozat szabályai szerint írom, mert a könyv által elért nép száma ezrede a film által elért nép számának, és milliomod része a tévésorozat nézőszámának. Ennek az oka a tévésorozatok célszerű szerkezete, feszes cselekvésvezetése a regények ósdi szerkezetével szemben. Na ugye!

Tévésorozat írásáról Krigler Gábor írt nagyon hasznos könyvet, áldja meg az Isten őt!    ISBN 963 05 8120 5

A jelenet ellenőrző listájához kitűnő a perikópa ismerete. Perikópákból áll az Evangéliumok történeteinek leírása. Perikópa például a Kánai menyegző Jn 2,1 - 12.

A perikópa részei:

1) Valahol - 2) valakik vannak. 3) Valaki odaérkezik. 4) Konfliktus 5) Megoldás, esetleg tanulság.

Megírom a jelenetet a perikópa felépítése szerint, majd elemezni kezdem, hogy megvan-e a perikópa minden eleme? 

1) Hol történik az eset? Ha már korábban volt itt történés, elég csak a nevét említeni, egyébként részletesen le kell írni az országot, várost, utcát, házat, szobát, stb. 

2) Kik vannak jelen és mit csinálnak? Ez látszólag elintézhető 1 mondattal. De ha valaki új figura a történetben, akkor szükséges részletességgel be kell mutatni. Viszont akik nem jelentős szereplők, azokra nem szabad tintát pazarolni. Esetleg oda lehet vetni, hogy 32 yeti van vele. Nevet sem szabad adni a népségben szereplőknek, mert a nyájas olvasót furdalni fogja a kíváncsiság, hogy mi lett azóta mondjuk Vágyak Titkos Útjával?

3) Ki érkezik oda? Ha már ismert szereplő, akkor megint elég 1 mondat. Ha nem: akkor részletesen be kell mutatni. És fel kell sorolni a vele érkező neves és névtelen szereplőket is, mint ahogy az előző bekezdésben leírtam.

4) Mi a konfliktus? A konfliktus nagyon sokféle lehet (szóbeli, tettleges, stb.), de legfontosabb jellemzője, hogy lennie kell! Ha nincs konfliktus, nincs értelme az egész jelenetnek, menjen a "Kill your baby" könyvtárba. Talán később föl lehet részeit használni. Konfliktus fontos feladata, hogy vigye a történetet előre, adjon új ismeretet, tartsa fönn az olvasó figyelmét (ne aludjon el a nyájas olvasó).

5) Megoldás a konfliktus eredménye: a szereplők valamiben megváltoznak, esetleg elszállítanak egyeseket a Szvetanayba. Tanulság levonását általában mellőzzük, bízzuk a nyájas olvasóra. Már amennyiben felnőtteknek készül a történet.

Forgatókönyvben technikai okokból a jelenet elejére odaírják a helyszínt, szereplőket és megvilágításra, illetve berendezésre vonatkozó jelzéseket. Én ezt használom írás közben, átalakítva. Adok címet a jelenetnek (Faültetés), megadom a helyet (Erdőmélye), felsorolom a neves és névtelen szereplőket, lényeket, kütyüket (Pericoloso, szent bhongle). Cím a keresést segíti. A hely leírásával lehet ellenőrizni a cselekvési sor helyességét. A szereplők leírásával ugyancsak logikai, statisztikai, halmaz, stb. ellenőrzéseket lehet végezni. A könyv végére szerkesztett enciklopédiához is segít a felsorolás, mert amit nem írok le részletesen, azt majd a Klopédiában leírom a jelenség fontosságával arányosan. Általában a szöveg között kéne leírni mondjuk a ködszerzeteket, de ez nagyon megtöri a mesélés ritmusát. Rövid megjegyzést lehet lap szélére vagy lap aljára is tenni. Részletes leírás helye a függelékben van. (Ha egy könyvhöz nincs függelék, akkor ponyvaregénnyel állunk szemben.) A címsorokat más színnel gépelem be, és a véglegesítés során eltávolítom, mert nagyon zavarja az átlagos olvasót. Az átlag alattit is.

Szólj hozzá!

2020-02-11 Boríték

2020/02/11. - írta: Kárász

Volt egy erdész, aki a borítékokat mindig földíszítette. Olyanra emlékszem, hogy egyszer szotyi maggal ragasztotta tele.

Csak néztük, és nevettünk.

Most látom, hogy Ámerikában ez elterjedt, mailartnak nevezik. Nálunk a gépesített levélosztályozás ezt nem teszi lehetővé.


Azt sem értem, hogy a levélbélyeget miért kellett eltüntetni. Most csak egy csíkot ragasztanak oda, ami egyben a bélyegző is. Broáfff

A képeslapok is kimentek a divatból. �
Hivatalos leveleimet és postán küldött könyvemet egyedileg csomagolom. 5-ből 2-szer a postásnők akadékoskodnak. De nem tudnak ellenállni.

Közben eszembe jutott 2 eset.
Hatvanas években jött egy levél NSzK-ból:
Oszi bácsi
Jagdkönig
Ungarn
Postások rövid tétovázás után kivitték Dvorák Oszkárnak, a Visegrádi Vadgazdaság igazgatójának. Ő mesélte.
Oszi bácsi nem csak vadászott, és igazgatta a gazdaságot, hanem festett is. Itt egy képe lent. Zsánert alkotott, amit most ipari festők széltében alkalmaznak.
Nagypapám postaigazgató volt Szentesen, a királyi időben. Apa meg katonaorvos Siklóson. Vett egy üveg bort Villányban, a címkéjére ráírta nagyapa nevét, ráragasztotta bélyeget és beadta a postára. Az üveg bor 1 nap múlva megérkezett Szentesre. Az egyik postás - aki mérges volt nagyapára - véletlenül elejtette a posta udvarán. Többiek összeszidták, hogy előbb meg kellett volna inni, és azután összetörni az üveget. Mert nem volt rajta törésbiztosítás.
Szólj hozzá!

2018-09-03 Gennep

2018/09/03. - írta: Kárász

Gennep saját módján dolgozza fel a társadalom rituális vagy ritualizált eseményeit, és ezek általánosításával cselekvési sorrendeket, szabályokat állapít meg. Dolgozata sokkal meggyőzőbb, mint Frazer Aranyága, ami egy vaskos babonagyűjtemény megalapozatlan és használhatatlan következtetésekkel.

Arnold van Gennep ; [ford. Vargyas Zoltán] ; [... az előszót írta: Vargyas Gábor] ; [közread. a] MTA Néprajzi Kutatóint. PTE Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék

Átmeneti rítusok
az ajtóhoz és a küszöbhöz, a vendégszeretethez, az örökbefogadáshoz, a terhességhez és a gyermekágyhoz, a születéshez, a gyermekkorhoz, a serdülőkorhoz, a beavatáshoz, a felszenteléshez, a koronázáshoz, az eljegyzéshez, a házassághoz, a temetéshez, az évszakokhoz és más egyébhez kapcsolódó rítusok módszeres elemzése

[Budapest] : L'Harmattan, 2007

Szakjel:

290

Cutter:

V 29

ISBN:

978-963-7343-37-7

Gennep állítja, hogy élethelyzetekből más élethelyzetbe ugyanúgy határátlépéssel jut a cselekvő, mint amikor földrajzi határok között mozog. A határátlépések rituálisan szabályozottak, és viszonylag egységesek a különböző kultúrákban.

Életemből vett példa a határátmenetre, amikor bevonultam egy művelődési házba, aztán 2 napig hülye gyerekek idétlenkedését tűrtem, hajamat négyszer levágták és végül a laktanyában beöltöztem. Civil életből ki, határátlépés a senki földjén, belépés a katonai életbe.

Aztán persze jöttek az újabb határátlépések.

Másik határátmenet, amikor befejeztük az egyetemet. Záróvizsgák, ünneplések, munkahely-keresés, nagybetűs ÉLET. Ismerősöm megrekedt az ünneplés után az átmenetben, soha sem volt munkaviszonya, családja, lakása: kimaradt a nagybetűsből. Most egy apartmanban gondoskodik róla valami alapítvány. Mert normális emberekről nem kell gondoskodni, azok szenvedjenek és gürizzenek halálukig!

(A halál is egy átmenet.)

Fejezetek a könyvben – az általánosságokon kívül (a bevezetést nem érdemes elolvasni, mert úgyis megismétlik és kifejtik a könyvben, ugye?)

– Materiális átmenet

– Egyének és csoportok

– Terhesség és gyerekágy

– Születés és gyerekkor

– Beavatási rítusok

– Eljegyzés és házasság

– Temetés

– Egyéb átmeneti rítusok

A lábjegyzetek is nagyon értékesek, a szerzői jegyzeteket a fordító és szaklektor is kiegészíti.

Számomra hasznos a könyv, mert a történetvezetés során fölhívta a figyelmemet olyan cselekményekre, amik egy átmeneti helyzet leírását hitelesebbé teszik. A történeteim eleve átmeneti helyzeteket tárgyalnak, mert azok az érdekesek.

Szólj hozzá!

2018-07-06 Flamen

2018/07/06. - írta: Kárász

Készül a regényhez csillagászat is. A flamenek miatt.

Az ég és a föld között jár nappal a Nap. A Földnek két holdja van: Kis Világvigyázó és a Vörös.

Minden nap felkel a Nap, amit az elfek Fiúnak, az orkok Irigynek neveznek.

Kis Világvigyázó 9 naponként jut fel a zenitre, Vörös 8 naponként. Ciklusuk fele ideje alatt végig láthatók, aztán a másik félidőben a horizont alatt vannak. A pályájuk nem párhuzamos az egyenlítő síkjával, sőt egymáséval sem. És egyik DK-en, másik  NyDNy-on kel fel. Az orkok Sápadt Holdnak és Gonosz Szemnek nevezik őket. A Sápadt Holdhoz egy egész dalciklust költöttek, amit régebben a bárdok széltében-hosszában énekeltek.

Az év 360 napos, a 10 hónap ezek szerint 36 napos. A nép minden nap dolgozhatna szakadásig (urai örömére), ha a flamenek nem hirdetnék a munkatiltó eseményeket. De a flamenek bejelentenek mindenféle ünnepeket, emléknapokat, gyásznapokat és balnapokat. Így egy hónapban sincs 36 munkanap.

Amikor mindkét hold egyszerre van a zeniten, akkor a Föld megfelelő helyén – mindig máshol – holdfogyatkozást lehet észlelni. Ez évente ötször fordul elő (~72 naponként). Holdak együttállásakor van az év kezdete.  Tehát Földanya havának első napja az Újév napja, ilyenkor holdfogyatkozás is van.

Vannak csillagok, állók és mozgók. Ezeket idő- és helymeghatározásra lehet használni. A flamenek ezek mozgását jegyzik a horoszkópban, történelmi és magán eseményekhez kapcsolják. A horoszkópábra 5 koncentrikus kör, mint a mandala. A külső kör 10 házra van osztva. Ugyanennyi isten van, a hónapok nekik vannak ajánlva. A horoszkópházban a megfelelő isten jelképéről elnevezett csillagkép van.

                 hónap                                              csillagkép, a horoszkópház névadója

Földanya, a Ragyogó                                                           rokka

Sehonnai Vén vagy Öreg                                                     homokóra

Földrengető vagy Kormos                                                    kalapács

Kis Világvigyázó vagy Napkirály                                          pajzs

Kalmár vagy Kapzsi                                                             mérleg

Tűzkirály, a Rettenetes vagy Egetverő;                               létra

Szélkirálynő, a Szépséges vagy Széltoló;                           tükör

Legyek Ura vagy Rontó;                                                      bogár

Vízanya vagy Félelmetes;                                                   kagyló

Bakos vagy Őrjöngő.                                                           kecskeszarv

Napon és holdakon kívül van még a 17 bolygó. A bolygók mondai hősökről és nagy szentekről vannak elnevezve. Ezek a Naptól távolodva:

       Íjász bolygó névadója megsemmisítette meg a Tagadás Napjait.

      10 fülű Nyúl,

      Szikla szülte Majomkirály,

      Kocsis, 4 holdja van.

      Kőműves,

      A Föld, ahol élünk. 2 holdja van.

      Testvérek, ikerbolygó. Súlypontjuk jár elliptikus pályát a Nap körül.

      Kapuőr,

      Kulcsár,

      Vadász,

      Druida,

      Éjféli Kígyó

      Bárka

      Légionárius

     15

     16

     17

A bolygók elliptikus pályán mozognak, melynek egyik fókusza a Nap. A bolygópályák nincsenek 1 síkban. Az ellipszis 2 fókusza nincs állandó távolságban, és az ellipszis nagytengelye is forog a Nap körül a többi bolygó gravitációs zavarása miatt. A holdak pályája is változó elliptikus mozgást végez a folyamatosan változó gravitációs környezet miatt. Az anomáliák miatt nem egyformák a napok, hónapok és évek. Ezt a flamenek ki tudják igazítani ünnepnapok kijelölésével és törlésével, az Újév napjának bejelentésével.

Fentiek miatt a flamenek nem tudják egyszerű képletekkel modellezni az égi eseményeket. Sokat segített nekik ebben a mátrixgeometria bevezetése. A számítások könnyítésére törpéktől geometrikus-logaritmikus elven működő tekerős ketyeréket rendelnek. Használnak égképeket, táblázatokat, analógiákat, teleszkópot, asztrolábiumot, szextánst, kvadránst, kronométert, ingaórát, tekerős számológépet.

A gravitációs anomáliák befolyásolják az – amúgy szabályos – ár-apályt, időjárást, a csordaállatok vonulását és szaporodását, a termést, a nép egészségét és kedélyét. Ezek összege hat az egyén sorsára és a történelemre.

Flamenek Napkirály tornyaiból figyelik az égi mechanikát. Naponta hirdetik a csillagok parancsát, toronyzenével kisérve. Családok, seregek és vállalkozások szolgálatában is vannak flamenek. Torony nélkül is tudnak dolgozni. De jobban szeretik, ha toronyban van a dolgozószobájuk. Biztonságérzetet ad nekik. A Szerv- és Szövethasznosító gujarjainak egyik tornya is nekik van fenntartva.

Híres flamen a kövér disznó és Irrepit.

Flamenek közé tartoznak az időjósok, földmérők és az orvosok egyes céhei. A jósok és javasok nem.

A földmérők leginkább abban különböznek a flamenektől, hogy bolyonganak. Azzal álltak elő, hogy a Föld nem lapos. Mindenféle méréssel igazolni is tudják. Most azon vitáznak nagy hévvel, hogy a Föld oktaéder vagy tetraéder alakú-e?

Szólj hozzá!

2018-06-03 Pócs Éva

2018/06/03. - írta: Kárász

Periratok (vagyis értelmes és művelt emberek által Magyarországon hivatalosan lejegyzett boszorkányos események) elemzése az Újkor első 3 századából. Amerika „felfedezésé”-től, közelebbről Mátyás király halálától Mária Terézia uralkodásáig tartó időszak több száz pere van feldolgozva; kitekintéssel egész Európa korabeli hasonló peranyagaira, és ezek feldolgozásaira.

Pócs Éva

Élők és holtak, látók és boszorkányok

Budapest, Akadémia Kiadó 1997

ISBN 963 05 7332 6

A perek nem „boszorkányság” miatt indultak. A boszorkányos tevékenységet (rontás, javítás, keresés, látás, jövendölés) általánosan végezték, egyházi személyek is (ezek legeredményesebbjeit később akár szentté is avatták). A vád azt állította, hogy a boszi nem Isten nevében, hanem az ördöggel cimborálva tevékenykedik. A vádlottak pedig azzal védekeztek, hogy Isten vagy szentek támogatásával működtek. (Persze voltak szélhámosok is, azok ügyeit más eljárásban folytatták.)

A vádak az álomrontástól egyes területek gazdasági tönkretételéig terjedtek.

A szerző szerint közvetítő/mediátori tevékenységet végeztek a vádlottak a nép és a szellemvilág között. A szellemvilág az al- és felvilág védszellemeiből, jó és gonosz halottak szellemeiből, démonokból és angyalokból állna.

Vannak a boszorkányok, akiket nekromantáknak neveznék. Elsősorban a szellemeket bűvölik és bájolják. Mesében ilyen a gonosz mostoha, vagy Holle Anyó. Másik nagy csoport a táltosok, akiket alakváltóként írnék le. Ők küzdenek a boszorkákkal, démonokkal vagy más táltosokkal. Népmesékben például táltos a segítő beszélő ló, az árvát őrző veres tehén, a kígyó király lánya.

A dolgozat még a derék tótok és szorgalmas svábok betelepítése előtti pereket dolgozza fel. Ennek ellenére Szerző megállapítja, hogy a szláv és germán területeken gyakorolt boszorkány és táltos rítusoknak teljesen megfelel a Kárpát medencei eredeti népi mágikus gyakorlat. A magyar sámáni ritusokra nem lehet ráhúzni a halszagú finnugor (vendéglátóipari) ugrabugrát.

A tábortűznél dobokkal idétlenkedő hülyegyerekeket pedig nyugodtam ki lehet nevetni. Ezt én írom.

Szólj hozzá!

2018-05-04 Bradbury

2018/05/04. - írta: Kárász

Bradburyt nem lehet a scifi Kuczka Péter által felállított korlátai (balról tudományos ismeretterjesztés, jobbról radikális osztályharc) közé szorítani.

Ray Bradbury

Októberi vidék

Budapest, Agave 2017

ISBN: 978-963-4192-85-5

A történetek mindegyike morbid, köze van a halálhoz vagy halhatatlansághoz. Ez a téma – a halál – azóta lett vonzó, mióta az emberek többségének a világnézete megrendült. 

A könyv nem regény. Bradbury novellái vannak egymáshoz fűzve. Nem etűdök laza sora, mint a Marsbéli Krónikák. Minden történet kerek, a (majdnem) valós XX. századi környezet kapcsolja össze.

A fordítók teljesítménye külön dicséretet érdemel.

Szólj hozzá!

2018-04-26 Mintré

2018/04/26. - írta: Kárász

Mintré tenaf Üszál (Mint réten a fűszál)
ember nő/25 éves
165 cm/55 kg/ atletikus
barna szem/ középhosszú barna haj/ halvány barna bőr/
csinos, elegáns
Hercegi családból származik. Kandalf uralkodó herceg távoli unokahúga. Hercegi neveltetést kapott annak reménye nélkül, hogy bármikor is a kormány közelébe fog kerülni. Ennek ellenére nem tartotta magát vissza a tanulásban. Diplomáciai aktusként (túszként) feleségül ment egyik vele egykorú hercegfihoz a Nargile klánban. (Így távolították el az udvarból, hogy ne rontsa a gyengébb képességű Kandalf lányok férjhez menési esélyét.)
Férje váratlanul megörökölte a hercegi széket. Azóta együtt uralkodnak Magosváron.
A hercegség gazdasági ügyeit kell kezelnie. Független hírszerző csapata van.
Diplomácia, államháztartás tárgyakból diplomázott.
Családi élete példás. Már 2 fia van. A kis hercegek nevelése személyes feladata. A klán hasonló korú gyerekei is járhatnak a gyerekek foglalkozásaira.
Napkirály híve
ember Kandalf udvarából
Hercegnéként kötelezően részt vesz Magosvár művészeti, vallási és társasági életében. Élen jár a jótékonykodásban. Vadászik, teniszezik.
Jelszava: Nargile hercegség érdekei mindenek előtt!
Udvari eseményeken jó kedvvel vesz részt. A színházat nagyon szereti. Kertészkedik szenvedélyesen.
Egyetlen erkölcsi érték van számára: a CSALÁD.
Céljai: Nargile pozíciójának biztosítása minden eszközzel. Gyerekek fölkészítése az arisztokrata életre.
Szép, okos és erős. Jó lapokat húzott. Ennek ellenére fiatal korában beleverték, hogy nincs esélye a felemelkedésre. Sors mégis megadta neki a trónt. De Kandalf udvarában kapott alázásokat nem tudja felejteni.
Vérmérséklete kolerikus. Kaotikus – semleges jellemű, bosszúálló.
Jó a kedve, sokat énekel (ha hagyják).
10 körömmel ragaszkodik a véletlenül megkapott hatalomhoz. Érthetetlen okból utálja Asoktarát.
extrovertált
Mentális mágiában kiemelkedik.
Jó a szíve. Megérzései megbízhatók. Természetes szépségét ízléses megjelenése jól kiemeli.
Átlagosan intelligens.
Szólj hozzá!

2018-03-25 Asoktara

2018/03/25. - írta: Kárász

Asoktara egy domvidék, amit független erdőelfek laknak. Uralkodójuk (aki nem feltétlenül elf) mindig erőszakkal kerül trónra, megölve elődjét.

Asoktara uralkodója és népe nem vesz részt a Némán tomboló feudális anarchiában. Ennek ellenére a vidék nem a béke szigete. A hercegek, törzsek, népek azt vallják: „Aki nincs velünk, az ellenünk!” Így Asoktara állandóan támadásokat szenved el, az erdőelfek folyamatos védekezésre kényszerülnek. És mint tudjuk, legjobb védekezés a támadás. Ennek következtében Asoktara határai nem állandóak.

Asoktara fővárosa Újkert. Mivel az erőelfek nem építenek házakat, fővárosuk is csak kultikus építmények halmaza; jól elrejtve egy kies völgyben. A völgy legmélyebb pontján van a trónépület, a trón köré tekeredve szunyókál általában Kalamona.
    
Kalamona, Asoktara despotája
Kansárkány, méretei szerint idősebb 200 évnél.
30 méter hosszú, 4 méter átmérőjű dagadék. 452,2 tonna a testsúlya.
Feketés kék pikkelyei gyöngyházfényben ragyognak. Fejét 11 szarv koronázza. Gerincvonalán tüskesor húzódik végig. Sárga szeme alvás közben is nyitva van.
Ijesztő a megjelenése első látásra. Sárga szemei világítanak a sötét pikkelyek között. Hangja mennydörgő. Teste folyamatos mozgásban van, tekeredik és hurkolódik (amikor ébren van).
Testsúlya és tunya életmódja miatt elveszítette a repülés képességét. Lábai és szárnyai régen elszáradtak, már nyomuk sincs.
Örökölte az állatiasságot és az embertelenséget.
    
Uralkodó
Legyek Ura híve látszólag. Mivel az erőelfek is Legyek Urát imádják.
Asoktara zsarnoka
Pintyeket tenyészt. Csíkos és pöttyös megjelenésűeket különösen szereti. A madárkák tisztogatják a pikkelyeit és agyarait. Dalolnak neki; vigyáznak rá álmában. Komponál és betanít nekik trillákat és rövid dalokat.
     
Gátlástalanul él. Csak a harácsolás és növekedés érdekli.
Kudarcokat is eredményként dolgozza fel. A fiatal korában elszenvedett csapások segítik az újabb csalódások elviselésében.
Kolerikus a vérmérséklete. Nem felejt, kitartóan halad céljai megvalósításában.
Közönyösen szemléli a környezete változásait.
Üldözési mániája van, ami némiképpen jogos. Önbizalma egészségtelenül hatalmas.
Önző.
Jól tudja a népet és tárgyalópartnereit manipulálni.
Ismeri a földsugárzás hatásait, a kövek és fémek erejét. Ezért tartózkodik minél többet Asoktara trónja körül, mert ott egy manafókuszt talált.
Nagyon intelligens, csak lelketlen gonosz. Mint a sárkányok általában.
Szólj hozzá!

2018-03-17 Gnómok

2018/03/17. - írta: Kárász

A gnómok - állítólag – valamelyik belső elválasztású mirigy hibás működése miatt megrekednek testméretileg a kiskamasz korban. Ugyanezen mirigy hibás működése miatt életkoruk elérhet 500, néha 600 évet is. Ez a mirigy dolog nem lehet igaz, mert a gnóm orvosok jól tudják gyógyítani a hormonzavarokat, és – hírek szerint – még egy gnómból sem sikerült átlagembert kikísérletezniük. Az biztos, hogy a gnómok kicsik (átlagmagasság 80 cm), gyengék és rondák. Mindenféle elméleti dologban jeleskednek. Varázslásban is jók, de inkább a biomágiát, technomágiát, alkímiát művelik. Köztudott, hogy a varázslás megrövidíti az életet (és más életminőség-rontó hatása is lehet). Ez a gnómokat várhatóan hosszú életük miatt kevéssé érinti, de azért leginkább kerülik a varázslás felesleges alkalmazását. Ha mégis el kell végezni egy veszélyes varázsceremóniát, azt inkább egy buta tanítvánnyal, vagy „önként jelentkező” áldozattal végeztetik el.

A papi és állami bürokrácia tömegével alkalmaz gnómokat. Nemesek és gazdagok státusz-szimbólumként tartanak legalább 1 jól képzett gnómot. Minél több diplomája van, annál inkább emeli gazdája tekintélyét.

A gnómok nem kis mitugrászok. Vidámak, keresik a társaságot, minden újdonságra nyitottak. Csak tudják saját képességeik határát, és ezért el sem indulnak az atlétikai versenyeken.

(Norlan szerint pont olyan kis mitugrászok, mint a tök alsó.)

Szólj hozzá!

2018-03-13 di LEM ák

2018/03/13. - írta: Kárász

Lem írásai közül először a Visszatéréssel találkoztam. A könyv nagyon megfogott. Formailag teljesen megfelel a scifi zsánernek, gonosz zöldbőrűek és űrháború nélkül. Először itt olvastam a memória kristályról és a tenyérben elférő számítógépről. Azóta megvalósultak, mai nevük pendrájv és okostelefon.

Következő könyve nálam a Solaris volt. Nem csak nekem jött be: kétszer is megfilmesítették. Először Tarkovszkij. Lem nem volt a filmesítéssel megelégedve. Aztán jött a holivúdi megfilmesítés. Lem azt mondta ezután, hogy inkább Tarkovszkij. (Lem elég kacifántos alak, de ezért szeretjük.) Solaris könyv tömeges sikert aratott. Például létrejött az azonos nevű instrumentális zenét játszó magyar zenekar, amelyik ma is világhírű (nem a neve miatt).

Falni kezdtem a Lem könyveket. Csak a Kiberiádára és Pirx kadét kalandjaira emlékszem.

Galaktikában megjelent vele egy hosszú interjú. Ott is csillogtatta szarkazmusát, valamint használható írói módszereket adott, jósolt, véleményezett. Például megjósolta az ezredfordulóra a személyes és nem helyhez kötött telefont. Nem tudtam elképzelni: akkor vezették be Magyarországon a tárcsázható interurbán hívásokat, és telefon is alig volt. Sorban álltak a népek a telefonfülkénél, ha egyáltalán volt ilyen a faluban. Egyik képregényemben lerajzoltam a cirkáló huszár határőröket, akiknek a nyeregtáskájából kiállt egy tárcsás telefonkészülék. Azóta már megjelent a mobil, majd az okos telefon. (Utóbit nem szeretem, nem mert okosabb lenne nálam. Csak nem szeretem. Van mobilom, van netbookom. Mindkettő funkcionális a maga nevében. Az egybe szerkesztett kütyük veszítenek a használhatóságukból. Lásd a vadászszék-sétapálca kombinációt. A járást nem segíti, az ülés kényelmetlen rajta.)

Ezek után érthető, hogy lecsaptam Lem könyvére, amikor megjelent a könyvtár „újdonságok” polcán.

Stanislaw Lem

DiLEMák

írások a 21. századból

Budapest Typotex 2005

ISBN 963-9548-45-6

A könyv sorozat része, sajtóban megjelent írásainak válogatása. Tüskés modorában kioszt szinte mindenkit. Elárulja, hogy:

 • nem demokrata,
 • utálja a lefelé igazodást,
 • utálja a stílustalan kínai ruhás öltözködést,
 • utálja a Nagy Testvért,
 • utálja a zöldeket,
 • legjobban utálja Harry Pottert.
 • Nem érti a művészet agóniáját. Utóbbit én sem értem, nem is veszek részt benne.

Kiderül, hogy beszél angolul, németül és franciául. Nyilván az orosszal sem lehet baja, de orosz nyelvtudását a történelmi utálat miatt nem fitogtatja. (Lengyelekben van történelmi utálat a németek iránt is, mégsem tagadja, hogy olvas és beszél németül. Ki érti ezt?)

Tévét következetesen utálja. Nem érti: hogyan hallgathatják a népek a tévé képernyőjének másik oldalán ülőket, mikor azok se nem okosabbak, se nem jobban értesültek?

Ennyi negatívság után nem fogom a sorozat többi darabját kikölcsönözni.

Szólj hozzá!

2018-03-09 motívumok

2018/03/09. - írta: Kárász

A történet fejlesztése közben hiány keletkezett fantasztikus elemekben. Ugyanis ez a történet is tudománytalan fantázia.

Azt már eldöntöttem, hogy Asoktara egy kivénhedett sárkány, akit Rontó elintéz a népével együtt.

Régi vázlataim között találtam pár sárkányt és kentaurt, akik Asoktara udvarát erősítik majd.

Nargile városi palotája és fellegvára fontos színhely, amiket eddig nem terveztem eléggé.

Macskaszemből még vannak vázlatok, ezeket fogom továbbfejleszteni. 

Az alaprajzok már alakulnak, a helyiségekhez Coimbrai Egyetemen

és Kunsthistorisches Museumban

és a Liechtenstein Kastélyban

készített fényképeim segítenek. 

Szólj hozzá!

2018-02-26 Tábori felszerelés

2018/02/26. - írta: Kárász

Otthon vagy tábori körülmények között írok, amikor van rá időm.

Tábori körülmény inkább utazást jelent, és a helyszín kávéház vagy könyvtár.

Ilyen alkalomra már van külön felszerelésem.

Vettem egy netbook-ot, aminek akkuja 4 órát bír dolgozni egy töltéssel.

A gép fedlapját kidekoráltam rajzaimmal. WiFi van majdnem mindenhol, így a különböző tárhelyeken elhelyezett írásaimmal és képeimmel szabadon tudok idegenben is dolgozni.

A zsebemben pedig mindig van legalább 1 notesz. Méret A7, magam készítem (DIY) újrahasznosított papírból. Ha bármi eszembe jut a könyvvel kapcsolatban (fordulat, jellemző, formátum, stb.) azt gyorsan följegyzem vagy leskiccelem. A füzeteket szétszedem lapokra, amikor beteltek, és a jegyzeteket vagy rajzokat téma szerint csoportosítom.
Az írás néha elég csámpás, mert nem megfelelő környezetben jegyzeteltem.

Nincs üveges telefonom, nem bírtam megbarátkozni vele. Ezért van, hogy füzetbe jegyzetelek, netbook-ba írok. 

Fényképezéshez is rendes gépet használok, van 2 is. Egyik cserélhető objektíves - tükörreflexes, másik kompakt. Otthon jön még ehhez egy szkenner.

Szólj hozzá!

2018-02-05 Götz lovag 3.2

2018/02/05. - írta: Kárász

Götz lovag
ember férfi, 40 éves
180 cm/90 kg/ atletikus, mozgása sportos. Nagyon erős és ügyes.
fekete szem/ hollófekete gomba haj/ narancssárga bőr/ nyírott szakáll és bajusz
Kigyúrt fazon. Kínosan tiszta és elegáns a megjelenése.

Lovag (bajnok). A hercegné személyes testőre.
Gladiátor volt. A törzs megvásárolta a hercegnének az eljegyezés előtt. Most a hercegné bal keze, minden piszkos munkát elvégez a gazdája kedvéért. Harcművészetekben folyamatosan műveli magát, és nagyszerű fegyverkovács. Oktatja a pretoriánusokat.
Tisztázatlan az előélete. Időnként kiderül róla, hogy jól lett nevelve.
Valószínű, hogy a köznépbe lecsúszott nemesek voltak a felmenők. És nem ezen a szigeten.
Nincs neki megengedve a vallásosság.
Ember. A hercegné törzse befogadta.
Nincs neki megengedve a barátkozás. Sportol rendszeresen, hogy harckészsége ne csökkenjen. Gazdája engedélyével vagy parancsára atlétikai versenyeken és haditornákon indul. Nagy krakéler, sokat párbajozik. Olykor gazdája parancsára.
Csapatversenyeket figyeli, néha - kis tételben - fogadásokat is köt.
Hódolója és csodálója, hűséges híve a hercegnének.
 
Vesztes csaták, hajótörés, rabszolgaság és gladiátorélet közben volt ideje többször is átértékelni fiatalkori terveit.
Vérmérséklete flegmatikus. Semleges jellemű.
Mindig mosolyog, nem panaszkodik soha.
Már nem fél semmitől.
Introvertált.
Földrajzi és történelmi ismeretei jobbak az elvártnál.
Nyugalma soha nem hagyja cserben.
Sokkal okosabb, mint gondolják.
Szólj hozzá!

2018-02-04 Héja őrnagy

2018/02/04. - írta: Kárász

Héja őrnagy karakterlapja

Ember/férfi/55 éves
190 cm/80 kg/ atletikus, mozgása sportos. Fizikailag erős és ügyes.
szürke szem/ gomba őszülő haj/ fehér bőrszín/ rozmár bajusz
Katonás a mozgása. Szikár, majdnem ösztövér. Olyan, mint Borsos Miklós ilyen korában. Aszketikusan él, bár katona. Arcán már megjelennek a korfüggő ráncok. Csak egyenruhában jár.
Lovag (hadúr). Vagyona nincs, de a herceg bőkezűen gondoskodik róla.
Nargile udvarnagya (paladin). Archon. Saját hadserege már nincs, független a hercegen kívül mindenkitől.
Harcművészeti egyetem, diplomáciai és stratégiai kar (több diplomás). 
Egyedülálló. Hambal távoli unokaöccse. 
Földrengető híve. Jóslás és sorselemzés tanulmányozása közben más istenek papjait és praktikáit is megismerte.
Ember, a magosvári tartományban.
Nyilvánosság előtt mint az udvar tagja jelenik meg, akár otthon, akár idegenben. Nem barátkozós, ellenségeit viszont lelkiismeretesen számon tartja. Köznéppel és aljanéppel hűvösen és szűkszavúan érintkezik. Ha nagyon muszáj.
Nargile érdekeit tartja csak a szeme előtt, helyi kisstílű pártérdekek nem befolyásolják.
Vadászik, kurlekarján különböző versenyeken (díjugratás, galopp, military) indul. Társasági és kulturális életben részt vesz, így társasági tőkéjét folyamatosan gyarapítani tudja.
Jelmondata: „Cél szentesíti az eszközt.”
Sztoikus, nem vár semmit az élettől.
Bukások és kudarcok mind a javára váltak.
Vérmérséklete flegmatikus. Törvénytisztelő, de gonosz. Akaratos, erőszakos.
Munkában szigorú, amúgy jókedvű.
Nem bízik meg senkiben. Állandóan ellenséget keres. De az üldözési mánia még nem hatalmasodott el rajta.
Gyors és jó döntőképesség, higgadtság, jó memória. Sok helyen járt, sok szervezetben dolgozott különböző beosztásokban. Bürokrácia nem tud gondot okozni neki.

 

Szólj hozzá!

2018-01-31 Ligeti

2018/01/31. - írta: Kárász

Nem egy svéd "láma" elképzelése a buddhizmusról, hanem beszámoló tényleges terepi munkáról.

Ligeti Lajos

Sárga istenek, sárga emberek

Egy év Belső-Mongólia lámakolostoraiban

Budapest : Szépirod. Kvk., 1988

ISBN: 963-153698-X

Ligeti Lajos 1928-tól 1931-ig  gyűjtött anyagot Távol-Keleten, ez a könyv a második évi utazását írja le.

A történelem ismert változásai miatt a Kínai Császárság, az Orosz Cári Birodalom összeomlott, maga alá temetett számos kisebb államot. A népek - a középkort átugorva - ókori viszonyok közé kerültek. Ligeti utolsó pillanatot kapott el a lámakolostorok tanulmányozására.

Leírása élvezetes, kalandos, elfogulatlan. Engem megint csak a kolostori élet érdekel, ezt jegyzeteltem.

A kolostorok körül a lámák külön faluban élnek. Se cölibátus, se szűzi életmód nincsen. Ököljog uralkodik, így a lámák jól haladnak előre a harcművészetekben. Ököllel verik a tanulók fejébe a tudást, ostorral nógatják munkára a szerzeteseket, bottal küzdenek meg egymással a perselypénz elosztásáért. Mindent pénzért tesznek: imádkoznak, átkoznak, könyörögnek, ördögöt űznek, gyógyítanak, jósolnak, eladják a kolostor könyveit, képeit, szobrait. A lámák, szerzetesek és tanulók jönnek és mennek, közben akár rablóbandákat is erősítenek testi erejükkel. Tényleg van a kolostor tetején lándzsával idétlenkedő szerzetes, nem a hongkongi filmesek találták ki. Hústilalom nincs, állatokat a kolostor udvarán tartják és ott is vágják le. Alkoholt titokban isznak, az ópiumot viszont nyilvánosan szívják.

Ligeti is írja, hogy a Dalai Láma fősége európai és alaptalan vélelem. Az angoloknak köszönheti újabban hosszabb életét. Az angol befolyás előtt egyik sem érte el a nagykorúságot, mivel a régensek nem engedték ki kezükből a hatalmat. A Pancsen Lámának tényleges hatalma van, részletesen le van írva egyik beavatkozása a közigazgatásba.

Ligeti nyelvtudását csodálom. Beszél, olvas és ír az európai nyelveken kívül kínaiul, mongolul, tibetiül és szanszkritul. Fizikuma sem lehet rossz, ha kibírja a belső-mongóliai telet fűtés nélkül, sőt utazik is a kolostorok között. Tényleg járt ott, fényképei igazolják.

_oO_

 

 

Szólj hozzá!

2018-01-29 Frk

2018/01/29. - írta: Kárász

FRANKENSTEIN Klinika

Itt az egyszerű tyúkszemvágástól a klónozásig mindent elvégeznek és tanítanak. A természetgyógyászattól a mágiáig mindent bevetnek a cél érdekében. A cél pedig a páciens anyagi javainak minél nagyobb kiaknázása. ide három okból járnak a népek: egyszerűen meggyógyulni, emberen vagy állaton átalakítást végeztetni, és a gyógyítást magasabb szinten megtanulni.

Egy egész háztömbnyi területet beborító épületet látsz, mely külsőleg átmenet a kolostor és egy bérház között. Impozáns főbejárata mellett több kapuja is van, melyeken keresztül állandó a forgalom. Betegek és látogatóik, gyógyítók, papok, ápolók és hullaszállítók jönnek-mennek. A kapu fölött hatalmas betűkkel van fölírva, hogy ez a Frankenstein Klinika, melynek dicséretét számtalan emlék- és fogadalmi tábla hirdeti a falakra kiszegezve.

Itt találkozhatsz a vajákosoktól a gyógyító papokig minden fajta orvossal. Közös jellemzőjük, hogy nem dolgoznak olcsón és gyorsan.

Belépsz a klinika fogadóépületébe. Adataidat rögzítik, le kell a pultra gombolnod 30 aranyat.

– Mivel nincs ennyi nálad, felajánlod a véletlenül nálad lévő rókabőröket. Sajnálattal közlik, hogy ez ebben a városban nem elfogadott általános értékmérő csereeszköz, de talán a Bankban átváltják, ha sietsz, még zárás előtt odaérsz. Még egy sóhajtásra sincs időd, már az utcára raktak.

Egy orvos megvizsgál, és felhívja figyelmedet különböző kúrák sürgős elvégzésére. Egy betegkísérő elvezet a szaunába, majd alaposan megmasszíroz.

Egy zöld tunikás troll fölkapja csomagjaidat, közli hálótermed számát, és elvezet a szépészeti műhelybe. Elf leányzók leszedik ruhádat, egy kádban lecsutakolnak, aztán átadnak a vajákosoknak. Egyik el kezd szövegelni, miközben a többi járkál körülötted és vizsgálgat. Amúgy is fáradt vagy, így hirtelen elalszol.

Külsőd - kívánságod szerint - megváltozott: kávébarna bőröd tengerkék lett, zebracsíkos mintával.

Beültetések

Belépsz a Frankenstein Klinika kapuján. Rövid tétovázás után egy kevéssé elfoglalt írnokhoz fordulsz, és bejelented, hogy szeretnéd magadon elvégeztetni a négykarosító műtétet. Az írnok kikérdez, legombol rólad 30 arany vizsgálati díjat, aztán bevezet egy hideg helységbe. Felszólít, hogy vetkőzz le és várd meg a vizsgálóbizottságot. Már majdnem megfáztál, amire végre összejön 6 különböző nagy tudású orvosprofesszor (legalábbis olyan magas süvegük van, mint a nagy tudású orvosprofesszoroknak). Körbejárnak, tapogatnak, különböző méréseket végeznek rajtad.

– Hosszas hümmögés és tanakodás után megállapítják: kész csoda, hogy egyáltalán élsz. Ha rájuk hallgatsz, felhagysz a csavargással, és letelepedsz a klinika mellett. Most éppen van üresedés a sírásók között, de mindenki ott kezdte, később akár ruhatáros is lehetsz a recepción. Mindenesetre egy ideig eszedbe se jusson bármilyen átültetést végeztetni. Rossz szájízzel hagyod el a Frankenstein Klinika épületét.

Hosszas hümmögés és tanakodás után megállapítják, hogy egészségi állapotod megengedi, hogy a négykarosítást elvégezzék rajtad, ha vállalod a műtétet. Visszamész az írnokhoz – miközben néhányan rémülten felsikoltanak meztelen testedet látva – hogy befizessed a 4500 aranyat. Megkérdezed, hogy mi kerül ennyibe. A felhasználandó gyógyfüvek, varázslatkomponensek, a klinika rezsiköltsége csak kisebb részét teszik ki az árnak, a beszerelendő szervek és szövetek miatt lett ilyen drága a beavatkozás.

Egy termetes törpe nővér átveszi a ruhádat és felszerelésedet. Egy kerekes ágyra fektet, tűkkel kezd el döfködni, aztán egy pohár büdös és keserű löttyöt itat meg veled. Látásod összezavarodik, minden színű buborékokat kezdesz látni. Valószínű elkábultál.

– 3 nap telt el. Amikor felébredsz, együtt érző orvosok veszik körül az ágyadat. Hogyléted felől érdeklődnek, pulzusodat mérik, takaródat igazgatják. Gyanús a dolog, ezért megkérdezed, hogyan sikerült a műtét? Kínos csend után az emeletvezető főorvos bejelenti, hogy a beültetés nem sikerült, de azért az életedet hosszú és hősies munkával sikerült megmenteni. Gyorsan felöltöztetnek, és két troll beteghordó kicipel a Frankenstein Klinika épületéből.

3 nap telt el. A beültetés sikerült, kicsit furcsán érzed magadat. Egy gyógytornász megtanít átalakított tested használatára. A műhelyben felszerelésedet módosították, hogy továbbra is kényelmesen és megbízhatóan használhassad. Magabiztosan hagyod el a Frankenstein Klinikát.

Szörnyépítés

Két szörnyed egymásra oltásából jön létre a kiméra. Minden olyan feladatot el tud látni, amire a két alany alapból képes. Általában mindenféle természetes szörnyet egymásra lehet oltani. Többszörös oltás is lehetséges. Természetes akadálya az oltásnak, ha túl nagy a méretkülönbség a 2 lény között, vagy ha túl ronda lény jönne létre (ne csúfítsuk feleslegesen a Világot). Az oltási eljárás az asztrális turbulanciák és a mentális tér zavartsága miatt csak 70 %-ban biztonságos.

Belépsz a Frankenstein Klinikára. Kecskeember szolgádat össze akarod operáltatni egy bíborhiénával. A pultnál egy sunyi tekintetű gnóm kikérdez, aztán egy űrlapot nyom az orrod alá és kér 1000 aranyat.

– Két zöld kabátos elf ápoló jelenik meg, és méregetni, tapogatni kezdi a szörnyeket. Szemük összeszűkül, arcuk elkomorul. A gnóm gyorsan el akarja tenni az aranyat, de ők határozottan kijelentik, hogy lelkiismeretlenség lenne a műtétet elvégezni. Heves vita kezdődik, amiből csak olyan fél szavakat értesz: bevételi terv, esztikai felelősség, anyád, biológiai nonszensz, be/LM. Egyre több szakértő avatkozik a vitába. Közben egy jólelkű troll felvilágosít, hogy nyugodtan elmehetsz, ebből már nem lesz szörnyátalakítás. A gnóm kezéből kikapod a pénzedet, és elhagyod a klinikát.

Egy nyilatkozatot kell még aláírnod, hogy tudomásul veszed a beavatkozás kockázatát, és ennek tudatában saját felelősségedre végezteted el az összeoltást. Ezek után szörnyeidet elvezeted az istállóba. Téged felkísérnek a klinika szálló-részlegébe. Itt a többi várakozóval beszélgetsz lámpaoltásig.

Jő a regg.

– Amikor az istállóba mégy, először senki sem akar veled beszélni. Aztán előkerül a főlovász, és sajnálattal közli: hogy az operáció sikerült, de az állatok megdöglöttek. Vigaszként átad egy uzsonnacsomagot, amit a belőlük kinyerhető kajából állítottak össze. Felháborodottan követeled vissza a befizetett aranyat, mire eléd teszi felelősségvállalási nyilatkozatodat. Még egy darabig pattogsz, aztán átkozódva elhagyod a Frankenstein Klinikát.

Az istállóban eléd vezetik új kimérádat. Elsőre meghökkentő a megjelenése, de te akartad, hogy létre jöjjön.

 

Testépítés

A műtét célja felsőtested torzójának beültetése egy állat testébe.

Marhányodat bevezeted a Frankenstein Klinikára. Bejelented szándékodat, hogy testedet szeretnéd egyesíteni kedvenc állatodéval. Senki sem hatódik meg, eléd dobnak egy csomó papírt, hogy töltsed ki, és megkérdezik: van-e 2000 aranyad a műtétre? 

– Mivel nincs, többet nem is foglakoznak veled. Kissé letörve otthagyod a kócerájt.

Miután kipengeted a pénzt, elkezdenek vizsgálgatni.

– Szemed mintázatát, pulzusodat, tömegarányodat méregetve összesúgnak, majd bevonulnak egy szobába. Bentről heves veszekedés hallatszik, majd egy gnóm visszaadja aranyaidat és közli, hogy a tekintetes konzílium nem vállalja a műtét kockázatát. Durcásan elhagyod az épületet.

Hosszas és alapos szemlézés után közlik veled, hogy saját felelősségedre és kifejezett kérésedre elvégezhetik a műtétet. Miután tanuk előtt kéred a beavatkozás elvégzését: levetkőztetnek, megfürdetnek, és egy kőasztalra ültetnek. Egy történetet kezdenek mondani a kharmatalok városáról. Azt sem veszed észre, amikor elalszol.

3 nap múlva ébredsz fel. Először senki sem akar veled beszélni. Aztán előkerül a sebész, és sajnálattal közli: hogy az operáció sikerült, de az állatod megdöglött. Vigaszként átad egy uzsonnacsomagot, amit a belőle kinyerhető kajából állítottak össze. Kínos csend után azzal folytatja, hogy bár az átültetés nem sikerült, az életedet hosszú és hősies munkával sikerült megmenteni. Felháborodottan követeled vissza a befizetett aranyat, mire idézi felelősségvállalási nyilatkozatodat. Még egy darabig pattogsz, aztán átkozódva elhagyod a Frankenstein Klinikát .

Amikor 3 nap múlva magadhoz térsz, egy kissé magasabbról látod a világot. Rövidesen jön egy gyógytornász, és megtanít újra járni. Megjelennek a sebészek is. Megállapítják, hogy a műtét sikerült. Kajánul megjegyzéseket tesznek Szélkirálynő rítusaira és elbocsátanak az intézményből. Jó erőben végigtrappolsz a főutcán.

 Tanulmányok

Felcserképzés

Belépsz a Frankenstein Klinikára. Egy táblát keresel, amelyik megmutatja a Tanulmányi Hivatal irányát. Egy sárga tollakkal díszített zöld nyilat követve először fölmászol a tetőtérbe, keresztül vonulsz az alagsori mosókonyhákon, végül megérkezel a konyhakertbe. Kissé elbizonytalanodva megkérdezel egy kertészt. Szerinte itt csak Dékáni Hivatal van, az viszont a bejárat fölött. Elindulsz visszafelé. Áttörtetsz két kórtermen, egy gumiszobán és egy szülőszobán. 800 méter hosszú ablaktalan folyosó végén egy gyönyörűen faragott kétszárnyú ajtó fölött megtalálod a „Csodálatos Dékán” feliratú táblát. Az előszobában egy bajuszos törpe öregasszony ripakodik rád, és figyelmeztet, hogy mindenki nem járhat a Frankenstein Klinika tanfolyamaira, valakiknek el kell végezniük a Tejipari Technikumot is.

– Vékony pénztárcádat gyűrögetve egy darabig nézegeted a ronda vénséget, aztán rájössz, hogy nem neked való ez a tanulás-dolog. Bevágva magad mögött az ajtót, három perc alatt elhagyod a Frankenstein Klinika épületét.

Öntudatosan előveszed a tanfolyamdíjat, és kéred a felvételedet a gólyák közé. A formaságokat letudva átballagsz a patikába. Itt egy kedélyes herbalista fogad. Mindjárt kezedbe nyom egy mozsarat. Amíg a zöld kenőcsöt kevered, sorba bemutatja a gyógyfüveket, tartósításukat, felhasználásukat. Megnyugtat, hogy a zöld kenőcs után kikeverhetsz egy sárga kenőcsöt. Átüzen a fodrászoknak és felcsereknek, hogy készüljenek fel újabb gólya érkezésére. Az biztos, hogy itt nem fogsz unatkozni.

14 nap alatt jól kipihented magad, bár a tutorok nem kíméltek. Próbaként be kellett állnod a VÉSZHELYZET csapatba, és ezt a vizsgafeladatot is sikeresen oldottad meg. A Dékán feljogosított arra, hogy a továbbiakban általánosan használd felcseri tudásodat, és felszólított tanulmányaid folytatására.

Mostantól gyógyíthatsz.

 – Megkéred Tuvanai Parasint, hogy segítsen nyugodt és kiegyensúlyozott magatartással a következő szertartás végrehajtásában. Egyik kezedet az égbolt felé fordítod, másikat a feje tetejére illeszted. Behunyt szemmel felidézed a megfelelő szavakat, majd hirtelen rázúdítod. Tuvanai Parasin láthatóan kivirul. Az igézés titka, hogy egy levegővel kell végig mondani. Az eljárás hatására Tuvanai Parasin valamennyire meggyógyul, és az összes méreg és parazita leesik róla. A megjelenését is meg tudod változtatni.

– Fölteszel az áldozati üstbe vizet, teleszórod füvekkel és sókkal. Elaltatod Tuvanai Parasint, földarabolod és a rotyogó lében szétfőzöd. A levest leszűröd, és a sűrűjéből elkezdesz egy alakot gyúrni. Hála a Frankenstein Klinikán tanultaknak, egy kissé jobb formát sikerült előállítani, mint az eredeti. Felébreszted.

– Megkeresed Tuvanai Parasint. Szarkatoll-legyeződdel felszítod az oltáron a tűzet. Tuvanai Parasint beleteszed, fehérre izzítod, kalapáccsal megidomítod. A levegőben lengetve addig hűtöd, amíg világoskék lesz, akkor langyos olajba mártod. Hála a Frankenstein Klinikán tanultaknak, egy kissé jobb formát sikerült előállítani, mint az eredeti.

– Megkeresed Tuvanai Parasint. Az imamalomban porrá őrlöd. A lisztet összeszitálod erőkő zúzalékkal és csillagporral. Egy tölcsérrel emberformában a padlóra szórod a keveréket. Dobbantasz egyet, mire Tuvanai Parasin felpattan.

 Sebészképzés

Ismét tanulási szándékkal keresed fel a Frankenstein Klinikát. Viszonylag hamar megtalálod a Dékáni Hivatalt, és nagy reverenciával üdvözlöd a bajuszos törpe nőt. A némber gyanakodva és hitetlenkedve fogadja állításodat, hogy vállalkozol a második fokozat megszerzésére.

Bajba kerülsz, amikor a tandíjat kellene kipengetni az asztalra. Sajna valami félszerzet megrövidített, pedig induláskor még együtt volt a pénz. A banya kaján megjegyzését figyelmen kívül hagyva elhagyod a Hivatalt.

A banya előránt egy tesztlapot, hogy töltsd ki. Közben egy nyenyoszkóppal figyeli homlokod ráncait. Váratlanul fölsikít, és egy seprűvel elkezd kizavarni a Hivatalból. Sajna kibökte az ócska boszorkány, hogy kissé visszaestek képességeid az utóbbi időben. No, majd legközelebb biztos sikerül valahogy becsapni. Elhagyod a Frankenstein Klinikát.

Hiába akadékoskodik, szabályosan beiratkozol és befizeted a tandíjat. A kóterba felviszed a cuccodat, aztán jelentkezel a fejmesternél. Megkérdezi, hogy vacsoráztál-e, aztán levezet a boncterembe. Hát nem olyan, mint amikor ebédhez kell az elejtett vadat fölkoncolni. Csoportmunkában elkezditek trancsírozni a gyógyászati ipar selejtjét.

111 napig tanultál, a sebészek nem kíméltek. Megtanultad, hány csontja van a gerinceseknek, hogyan kell az inakat összevarrni, mit kell tenni a fertőzések és a kilökődés ellen. Részt vettél a Frankenstein Klinika titkos műtétjein. Végül egy vacsorára kellett meghívni az összes sebészt, akik bor mellett őszintén elmondták hibáidat, és hogy hogyan tudnád kijavítani ezeket. Végül sorban a fejedre tették kezüket, és megengedték, hogy élőkön is elvégezzed a beültetést.

A beültetés Sehonnai templomában, klinikákon vagy katonai intézményekben lehet elvégezni. A szükséges testrészeket, gyógyszereket és kegyszereket az intézmény biztosítja megfelelő összegű pénzért.

– Sajnos nincs elég aranyad a műtét elvégzéséhez, ezért későbbi alkalomra halasztod el a beavatkozást.

– Sajnálattal kell megállapítanod, hogy Tuvanai Parasin gyenge állapota miatt kockázatos lenne a műtét elvégzése, ezért egy későbbi alkalomra halasztjátok a beavatkozást.

– Megvizsgálod Tuvanai Parasint, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 400 aranyat. Leküld egy kamrába, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és egy pár szemet a beültetéshez. Tuvanai Parasint beszíjazod a kőszékbe, meggyújtod a füstölőket, és elvégzed a négyszemű beültetést. Gyakorlatoztatod egy rövid ideig, aztán magára hagyod.

– Belépsz Sehonnai templomába. Megkeresed Tuvanai Parasint. Megvizsgálod, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 700 aranyat. Leküld a fürdőbe, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és vegyszereket. Tuvanai Parasint befekteted a medencébe, megkevered a fürdővizet, és elvégzed a vastagbőr beültetést.

– Belépsz Sehonnai templomába. Megkeresed Tuvanai Parasint. Megvizsgálod, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 2200 aranyat. Leküld a ravatalozóba, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és vegyszereket. Megitatsz Tuvanai Parasinnal egy kehely mákitalt, aztán fölfekteted a katafalkra. A bekészített koporsóból kiemeled az előkészített torzót, és megnézed, hogyan illeszkedik Tuvanaihoz. Berajzolod az áthatásvonalakat, aztán elvégzed a beültetést.

– Belépsz Sehonnai templomába. Megkeresed Tuvanai Parasint. Megvizsgálod, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 2200 aranyat. Leküld a fürdőbe, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és vegyszereket. Befekteted a medencébe, megkevered a fürdővizet, és megvárod, amíg Tuvanai Parasin elkábul. Határozott vágásokkal felmetszed a bőrét, és elkezded a kopoltyú beültetést.

– Belépsz Sehonnai templomába. Megkeresed Tuvanai Parasint. Megvizsgálod, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 2200 aranyat. Átküld a ravatalozóba, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és vegyszereket. Elkezded Ikarusz meséjét mondani. Amikor Tuvanai Parasin végre elalszik, fölfekteted a katafalkra. Előveszed a szárnyakat és elkezded a beültetést.

– Belépsz Sehonnai templomába. Megkeresed Tuvanai Parasint. Megvizsgálod, és alkalmasnak találod a műtétre. Befizettek az archimandritának 300 aranyat. Leküld a fürdőbe, ahol már előkészítették a műszereket, gyógyszereket és vegyszereket. Megkevered a fürdővizet. Tuvanai Parasint befekteted a medencébe, és klorofilt ültetsz a bőre alá.

 Kentaurizálás

Ismét az öreg alma mater köveit járod. Rutinosan felmész a kapu fölötti lépcsőn, végigcaplatsz a hosszú, sötét folyosón. A faragott kétszárnyú ajtón egy táblát találsz, hogy a Dékáni Hivatalt áthelyezték az O/62 épület II. emeletére. 612 lépcsőt, 2 téves útbaigazítást és 3,6 km vízszintes távolságot leküzdve célba jutsz. Az előszobában két mutatós tünde leányzó fogad. Érdeklődésedre elmondják, hogy a bajuszos törpe nőt boszorkányság alapos gyanúja miatt két órára felfüggesztették, aztán elégették, azóta ők intézik a Frankenstein Klinika tanulmányi ügyeit.

Mindjárt azzal kezdik, hogy sajnos a tandíj befizetésre – dékáni utasítás miatt – nem tudnak haladékot adni. Ez kínosan érint, mert bár számtalan kintlevőséged van, momentán a teljes összeg befizetésére nem vagy felkészülve. Érzékeny búcsút veszel a szépségektől, és elhagyod a klinikát.

Miközben a perselybe bedobod a tandíjat, a két hölgy mentális fürkészésének kereszttüzébe kerülsz. Szemmel láthatóan észrevettek valamit, mert az egyik egy ingát vesz elő, a másik csontocskákat kezd rázogatni. Gyors vizsgálattal megállapítják, hogy mentális energiáid még nem érték el a megfelelő szintet, ezért nem lenne etikus, ha beengednének a harmadikosok csoportjába. Visszaadják a befizetett aranyakat és a mielőbbi viszontlátás reményében utadra engednek.

Ezzel sem sikerül eltántorítani célodtól: jelentkezel a következő gyógyítói fokozat megszerzésére. Kifizeted a tandíjat, aláírod a kérdőíveket és kötelezvényeket, és már indulsz is a tankörbe. A tankör átmenet az állatkert és egy nyilvános műtő között. Jelentkezésed után bátorítólag hátba vág az istállómester, és megbíz a patanvalok kiganézásával. Ez a tanulás is jól kezdődik.

111 nap telt el, a sebészek nem kíméltek. Ez idő alatt készségszinten elsajátítottad a kimérák létrehozásának tudományát. Semmiről sem készíthettél jegyzetet, mindent a gyakorlatban kellett elsajátítani. Miután elég sert fizettél a főállatorvosnak, megengedte, hogy néhány oltást elvégezzél. Amikor már nem csak a konyhára kerültek az általad egybeoltott állatok, fölmerült az ötlet, hogy esetleg megkaphatod az elbocsátó bizonyítványt. Rá kellett hasalnod egy asztalra, mindenki a fenekedre vert és megeskettek, hogy senkinek sem árulod el a szakmai titkokat. Utadra engedtek azzal, hogy ha már elég tapasztalatot szereztél, visszajöhetsz újabb tanulmányok elsajátítására.

 Két szörny egymásra oltásából jön létre a kiméra. Általában mindenféle természetes szörnyet egymásra lehet oltani. Többszörös oltás is lehetséges. Természetes akadálya az oltásnak, ha túl nagy a méretkülönbség a 2 lény között, vagy túl ronda lény jönne létre. A kiméra minden olyan feladatot el tud látni, amire a két alany alapból képes.

Belépsz a templomba. Megvizsgálod az összeoltandó szörnyeket.

Valami nem tetszik. Vázlatokat készítesz, emlékezetedben fölbolygatod a Frankenstein Klinikán tanultakat, még agyagból is megpróbálsz egy méretarányos szobrocskát elkészíteni. Hiába, minden jel azt mutatja, hogy az oltást nem szabad elvégezni, mert jobb esetben csak megdöglenek a szörnyek, azonban az is feltételezhető, hogy előtte még veszélyesekké is válhatnak. Inkább lemondasz a dicsőségről, és azt javasolod Tuvanai Parasinnak, hogy más alkalommal, máshol, más valakivel és más szörnyekkel próbálja előadni ezt a kísérletet.

A beavatkozáshoz szükséges vegy- és kegyszereket átveszed a sekrestyéstől egy diszkrét boríték ellenében. A templom mögötti udvarra mentek. A területet megtisztítod szenteltvízzel, füstöléssel és seprűvel. Tuvanai Parasinnak javasolod, hogy ha már reggelizett, akkor inkább hagyja el a területet, aztán néhány kíváncsi ministránssal nekilátsz a hentesmunkának. 2 óra múlva életet lehelsz az új kimérába és átadod a templom lépcsőjén ülő Tuvanai Parasinnak. Rövid megbeszélés után magára hagyod új szörnyikéjével.

Testépítés

Mivel úgy döntöttél, hogy elég érett vagy újabb tanulmányok elsajátítására, és nem szörnyek öldöklésével akarod következő kalandod egy részét tölteni, újabb gyógyító fokozat megszerzése végett jelentkezel a Frankenstein Klinikán. A portás felhívja kisebb változásokra a figyelmed (pl. a Dékánt nem csodálatosnak, hanem szépségesnek kell nevezni), és útba igazít. Megjelensz a bájos elf titkárnők előtt, és elvégzed a föníciai áldozatot.

– Azaz elvégeznéd, de bevételeid és kiadásaid jelenlegi egyensúlya ezt nem engedi meg. Kölcsönös sajnálkozás után - a mielőbbi viszontlátás reményében - érzelmes búcsút vesztek, és elhagyod a Frankenstein Klinika épületét.

– A kecses hölgyek megkérnek, hogy segíts nekik megfejteni néhány kérdést, ami a környékbeli határkövek oldalán jelent meg. Mivel lassú vagy a megfejtésben, kitöltetnek veled egy IQ tesztet. Hát ez nem jött össze. Visszaadják a tandíjat, és arra kérnek saját érdekedben, hogy jobb szellemi kondíciók birtokában próbálkozzál ismét a tanulmány megkezdésével. Kölcsönös sajnálkozás után - a mielőbbi viszontlátás reményében - érzelmes búcsút vesztek, és elhagyod a Frankenstein Klinika épületét.

Beszólítanak egy trollt, aki fölviszi holmidat a végzősök szálláshelyére. Itt már nagyobb megbecsülést tapasztalsz, mint amikor gólyaként először jelentkeztél.

111 nap telt el. Sokat kellett könyvtározni, részt vettél műtéteken és konzultációkon, míg a testépítést megtanultad. A Szépséges Dékán nevedet saját szőrös kezével írta be a Végzett Gyógyítók Könyvébe. Teljes ornátusban díszruhás kísérettel levezetett a Frankenstein Klinika bejárata elé és nyilvánosan kihirdette, hogy a tanulmányaidat eredményesen befejezted, mindenki nyugodtan fordulhat hozzád egészségügyi panaszával, a Frankenstein Klinika vezetősége jót áll tevékenységedért.

111 nap telt el. Belépsz a templomba. Megkeresed Tuvanai Parasint; megvizsgálod őt és a marhányát.

– Valami nem tetszik. Megfuttatod a marhányt, aztán ráülteted Tuvanai Parasint. Együttműködésük botrányos, kinézetük nevetséges. Hogyan mond meg ezt neki finoman? Először előveszed kislányos neveltetésedet, és enyhe célzásokat teszel a műtét elmaradásának lehetőségére. Tuvanai Parasin értetlen, ezért kénytelen vagy szembesíteni a nyers valósággal. Tuvanai Parasin még mindig köti az ebet a karóhoz, ezért átmész vulgárisba, végül elküldöd a Pokolba. Mikor Tuvanai Parasin elindul Nyugat felé, lemondóan legyintesz, és elhatározod, hogy legközelebb jobban leellenőrzöd jelentkező pácienseidet.

A templomszolgákkal megbeszéled a szükséges feltételeket, és miután átnyújtasz egy csinos bőrerszényt, elvezetnek az előkészített műtőbe (mert Tuvanai Parasin annyit dicsekedett, hogy már felkészültek). Vakarfa füstjével elkábítod Tuvanai Parasint és szörnyét, aztán a papok segítségével elvégzed a kentaurizálást. A még kábult Tuvanai Parasint átadod a templom papjainak. 10 napig ott tartják, testgyakorlatokat és különböző trükköket tanítanak neki, hogy eredményesebben használhassa új testét.

 

Szólj hozzá!

2018-01-25 Dunakeszi Polgár

2018/01/25. - írta: Kárász

Maczkay Zsaklin intrjúja a könyvem ismertetése alkalmából:

Vándor Gábor grafikus különleges, bizarr-képzeletbeli lényekkel benépesített világát sokáig csak kiállításokon élvezhettük, ahol a dunakeszi művész gyakran szerepelt nagyméretű kollázsaival. A fantázialényekhez azonban történetek is tartoznak, melyek sokáig „az asztalfiókban” várakoztak, illetve blogregény formájában voltak elérhetők. Egészen a közelmúltig. Amikor is a fantasy sztorik végre testet öltöttek könyv formájában is.

Gábor első könyve a közelmúltban jelent meg Játékárus 3.1. címen. A könyvet a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatják be, a dunakeszi városi könyvtárban, január 25-én.

 Emlékszel rá, mi volt az a meghatározó élmény, aminek a hatására rajzolni kezdtél?

 • Édesapám orvos volt, és sokat dolgozott otthon is. Én meg állandóan lábatlankodtam körülötte. Egy alkalommal papírt és ceruzát nyomott a kezembe, aztán ebből rendszer lett, így nap, mint nap csendben firkálgattam mellette, amíg ő dolgozott. Később, szintén tőle kaptam anatómia könyveket, és ezeket másolva fejlesztettem a rajzkészségemet.
 • Később mégsem a képzőművészetet választottad hivatásodul.
 • Erdőmérnöki, majd vasútmérnöki és mérnöktanári végzettséget szereztem. Az első kettőhöz kifejezetten szükséges a jó térlátás és rajzkészség. De egy percig sem gondoltam, hogy a rajzolásból fogok megélni; nem akartam hivatásos képzőművész lenni.
 • Hogyan találtál rá a fantasyra, ami akkortájt Magyarországon még új, ismeretlen műfaj volt?
 • A szüleim sok mesét olvastak, és később is faltam a könyveket. A fantasy tizenéves koromban jóformán csak mesekönyvekben, néhány filmben és képregényben volt elérhető. Sci-fi az volt, azt sokat olvastam. Igazi fantasyt (Conan, Tarzan, Arsene Lupin, stb.) csak a padláson eldugva találtam.

Később megjelent a Galaktika, majd rendszerváltás után szinte özönlött be hozzánk a fantasy film, regény, szerepjáték, számítógépes játék. Akkoriban épp a gimiben tanítottam. Alakítottunk a fiatalokkal egy szerepjáték kört Sötét Szívek Erdeje néven, ami arra késztetett, hogy a vázlatfüzeteimben már létező kalandtörténeteket rendesen kidolgozzam. Ekkor kezdtem táblaképeket készíteni, amik hátteret adtak az egyes kalandelemeknek.

- Mennyiben mások a kiállításra szánt táblaképek, mint az illusztrációk?

- Kiállításokon nagyméretű képeket állítok ki. A képek látványtervek vagy színpadképek a történethez, amivel éppen foglalkozok. Kisebb rajzokat is készítek. Ezek vázlatok nagyobb képekhez, annak részletei, karakterrajzok, állattervek, vagy csak úgy kiszaladnak a kezem alól. Ilyen rajzokkal illusztráltam a most megjelent könyvemet, és ezek szerepelnek a blogregényemben is.

Az ábrázolásmódom nem realista, de a geometrikus képrészeket a műszaki rajz szabályai szerint ábrázolom, az élőlényeket pedig anatómiailag helyesen. Festéket nem használok. A nagyobb színes felületeket batikolt papírral alakítom ki. Használok számítógépes grafikát és fénymásoló berendezéseket is. Aztán a képelemeket kivágom, s összeragasztom.

- Mondanál pár szót a könyvről?

- Föltűnt, hogy 2 történetemet föl lehet fűzni a Rózsa vitéz és a kígyókirály lánya című magyar népmesére. Jól haladtam előre a sztorival, amikor szembesültem a szerzői jogok problémájával. E miatt több jelenséget, nevet, figurát újra kellett fogalmazni, ám nem akartam teljesen új dolgokat kitalálni, ezért néprajzi, vallástörténeti és földrajzi írásokból gyűjtöttem anyagot. Ebből állt össze a Macskaszem 3.0, ami blogregény formájában elérhető. A befejezése után maradt 2 doboznyi cédulám, és a történetben is maradtak elvarratlan szálak. Ezekből egy bűnügyi és egy karrier történetet ötvöztem össze. Ez lett az önmagában is megálló Játékárus 3.1. A sztori megismerését az olvasókra hagyom, csak annyit, hogy van benne egy sunyi félszerzet hatalmas gonoszsággal és minimális varázstudással, egy trópusi vidéken élő sikkasztó papvarázsló-nő és egy karrierista apát.

- Ha jól tudom, régi álmod, hogy az írásaidat ne csak könyv, de film formájában is viszontlásd

- Kezdettől filmes megvalósításban gondolkodtam. Ezért jártam forgatókönyv-író tanfolyamra és előadásokra. A cselekményeket a forgatókönyv-írás módszerével dolgozom ki. A szinopszissal kezdem, amit a karakter és helyszín fejlesztése követ. A történetek úgy érzem, animációért kiáltanak. De egy film elkészítése nem magányos feladat, a megvalósításhoz még keresem a csapatot.

 

Szólj hozzá!

2018-01-07 Tibet

2018/01/08. - írta: Kárász

Idegenforgalmi regény formába csomagolt apologetikája a lámaista buddhizmusnak.

Uhlig, Helmut

Tibet
– egy rejtélyes ország kitárja kapuit

Budapest, Dunakönyv 1995

ISBN 963-7961-81-X

 

A könyv 1986-ban jelent meg, azóta sok minden megváltozott.

Könyvet azért olvastam el, mert most fejlesztett könyvem egyes részeiben a történet kolostorban játszódik. A keresztény kolostorok életét viszonylag jól ismerem, buzlim kolostorokról – a táncoló dervisek kivételével – nincsen hírem. A zen és lámaista buddhisták kolostorainak élete viszonylag jól kutatható az irodalomban. (Vannak még más buddhista irányzatoknak kolostorai Hátsó Indiában. De nem akarok jobban elmélyedni a témában.) Így került Uhlig könyve a kezembe.

Célomnak a könyv alig 15 %-a felelt meg, de nem vagyok elégedetlen. Jók a helyszínleírások, napirend, étkezés. Még egy divinációt is leír, amiben részt vett.

A többi rész annyira nem hatott meg, vagy nem is érdekelt. A sorok között olvasva az jött le, hogy a Dalai Láma országlása nem fog visszaállni Tibetben. Kína megszállta Tibetet, Ömagassága elmenekült. Kína végrehajtotta az állam és egy ház szétválasztását. Azóta a lámaista egyház uralkodója a Pancsen Láma. A nép megszabadult a lámák több száz éves garázdálkodásától. (Európa viszonylag hamar megszabadult az albigensek, hugenották, puritánok, Savonarolla és egyéb vallási fanatikusok rémuralmától, a tibetiek a kínai megszállásig folyamatosan ettől szenvedtek.) (Nem mintha a kulturális forradalom gárdistáitól nem szenvedtek volna.) Kína iparosított, villanyárammal látta el a területet, autópályát és vasutat vitt Tibetbe. (Csak 1 apróság: kinemesített olyan búzafajtát, ami a tibeti szélsőséges klímában is jól terem.) Az életet olyan fokon modernizálta, hogy abban a jakszarral fűtött életmód már nem vonzó, csak a turistáknak.

A könyv kulcsszavaira rákeresve a neten, sok szép képet találtam az újjáépített kolostorokról.

Ajánlom a könyv olvasását!

 

Szólj hozzá!

2017-12-31 Az utolsó Jedik

2017/12/31. - írta: Kárász

Megnéztem, mert mást nem tehetek. Ha már az előzményeket mind láttam (esetleg többször is).

Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik

Ami tetszett:

Sokkal jobb lett, mint a VII.

Mark Hamill színészi játéka magasan fölülmúlja a IV-V-VI. epizódban bemutatottakat.

Kylonak szépen szóló magyar hangja van (Zöld Csaba).

A képi háttér – természeti, városi, műszaki – gondosan lett megtervezve és szépen lett megalkotva.

A filmzene jó.

A természetes környezet (növényzet, állatok, időjárás) ugyancsak nagyon szépen lett megalkotva.

Nem tetszett:

A tróntermi jelenetek cselekményben és látványvilágban mélyen alulmúlják a Népi Kína sematikus történelmi kalandfilmjeinek szintjét.

Kylo és Rey telepatikus szócsatái elmennek egy rádiójátékban, de nem egy 3D-s filmben. Amúgy is érdektelenek és a végén szemtől szemben is elhangzanak.

Agymosás: az Első Rend tagjai kiirtandó gonosz WASP (fehér, angol-szász, protestáns) férfiak – akik súlyos jellem- és beszédhibákkal terheltek. (Egyébként a kiirtásuk nem sikerül, és a látszattal szemben ők jönnek ki jól a küzdelemből.)

Ezzel szemben az aranyos lázadók vezetői ütött-kopott vénasszonyok, akik eredménynek könyvelik el a harci eszközök és a személyi állomány folyamatos elvesztését. Ezért minden stratégiai és taktikai hibát elkövetnek, és vészhelyzetben kipirosítják a szájukat.

Fekete és fehér színvilágban mozgó, mindig elegáns társaság áll szemben a lompos, csiricsáré gyülevész népséggel. Miért kéne nekem az utóbbival (a lázadókkal) azonosulni?

NT kódtörő karaktere nagyon gyenge. Az egész cselekményszál alig lett kidolgozva, sokkal többet ki lehetne hozni belőle (lásd pl. Ötödik elem kaszinós részét).

Rose - értelmi fogyatékos kínai nő, törött jinjang alakú dögcédulával – szerepeltetését még a bábszínház dramaturgja sem engedte volna.

Rey rinyálása Skywalkerhez a jedi oktatásért kisebb szókészlettel zajlik, mint Judit és Kékszakáll vitája a kulcsokról az utóbbiról elnevezett 1 felvonásos Bartók operában.

Szólj hozzá!

2017-12-20 Kiduki

2017/12/20. - írta: Kárász

Kiduki Nakahara-ku
Neve egy japán szöveg latin betűkkel átírva. Feltehetőleg azt jelenti, hogy falragaszok kihelyezése tilos (magyar hatósági nyelven). 

Tengeri elf férfi, 54 éves. 160 cm /52 kg/ atletikus, biztosan gyúr, mert az izmai szálkásak. Fekete szem, hollófekete gondosan rendezetlen haj, sárga bőr.

Extravagáns öltözködésével kívülállóságát jelzi. Kidolgozott izmait - a női nem tetszésének elnyerése végett - közszemlére teszi.  Íráskor, olvasáskor, kártyázáskor jobb szemére monoklit csíptet. A monokli szalagja a fülcimpájába van fűzve. Hangja erős és nyers. Ez meglepő, mert megjelenéséhez inkább lágy, magas hang illene. Szürke, fekete csíkos hakamát és sokzsebes mellényt hord. Mindig van nála egy bot. Az is rejt pár meglepetést, ami ebben a történetben nincs kihasználva.Arca kortalan.

Íróládája varázslatos. Titkos ajtók, fiókok és polcok vannak benne. 20x30x40 centiméteres. Tetején van fogantyú, teteje, eleje és két oldala is nyílik. Ceruzák, tollak és ecsetek; tinták, festékek és radír; papírok, füzetek és kártyák vannak benne, a speciális vonalzókról és rajzeszközökről nem is beszélve.

Kalligráfus, írnok. Mesterfokot ért el szépíráshoz. Járt a Harcművészeti Egyetemre, de abbahagyta a 10. övvizsga előtt. (Majdnem agyonverték a 9. vizsgán.)

Csavargó. Különböző irodákban dolgozik, amíg ki nem rúgják. Sokat fusizik, hamisít, kereskedik az információkkal. Szóval: megbízhatatlan. Ezért szokták kirúgni, amit közömbösen visel el. Szabad idejében csaló hazárdjátékos.

Nem tiszteli a törvényt és a szokásokat. Lopni nem szokott. Úri bűnöző. Kerüli az erőszakot. Inkább mások kerülik vele szemben az erőszak alkalmazását, mert már páran megjárták. Tud pár gonosz trükköt, és alkalmazza bunyó közben.

Egyedülálló. Szélkirálynő, a Szépséges (vagy Széltoló) feltétlen híve. Nemzetségéről nem tudunk.

Munkahelyen viszonylag jó viszonyban van a többiekkel, a főnökségnek benyal. (Közben dolgozik a saját számlájára.)

Vérmérséklete flegmatikus. Nyugodt, türelmes. Befelé forduló a természete. Tücsköket tenyészt, ha hosszabb ideig egy helyben marad.

Nyelveket könnyen tanul. Ismeri a titkos papi és katonai nyelvet, és pár ősi írást is. Szépen rajzol, de csak tusrajzokat készít. Átlagos az intelligenciája.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása