Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2014-01-07

2014/01/07. - írta: Kárász

Kharatmalok

Föld alatt élnek, mint a hangyák. Ez nem is lenne baj, csak nem hangya, hanem kutya méretűek. Ennek megfelelően nagyobbak a járataik, a bolyokról nem is beszélve. A bolyok tulajdonképpen csak bejáratok és szellőzőművei a föld alatti, kiterjedt kharatmal városoknak.A kharatmal városok alján élnek a helyi kisebb (és nagyobb) kharatmal őskirályok, körülöttük a királynők és kiszolgálóik.

A kharatmal munkások száma legnagyobb a bolyban. Mint írtam, kutya méretűek. Csibor alakjuk van: hátukon lapátnyi pikkelyekkel. Hat lábuk nagyon erős, négy ujjban végződik. Az ujjak pedig ásókarmokban. Leginkább ásnak a boly földalatti részének bővítésére. A vájár kharatmal két lábával kicövekeli magát, a többivel pedig maga mögé hányja a kitermelt földet. A hátra zuhogó rögök alá állnak a szállító munkások. Háti pikkelyeiket fölmeresztik, ezzel nagyobb mennyiségű földet bírnak a hátukra pakolni. A teherrel inalnak a lerakodási vagy építési területre. Visszafelé a vájat plafonján jönnek, hogy a szállítást ne akadályozzák.

A beépítés helyén a munkások a földet megfelelő alakra formázzák és tömörítik. Torokváladékot kevernek a földhöz, ezzel a földműveik szilárdabbak lesznek: meredekebb falakat is alakíthatnak (például kürtőket).

A boly védelmének első sorát a kharatmal őrök alkotják. Ezek is kutya méretűek, de lábaik inkább a gyors mozgáshoz, mint a földmunkához vannak idomulva. Hatalmasak a rágóik. Ha sikerül a betolakodót megharapniuk, a sebbe természetesen benyalják a torokváladékot, ami nem javítja a betolakodó túlélésének esélyeit. Ha az őrök nem tudják a betolakodót megállítani, előkerülnek a kharatmal specnazok. Medve méretűek, ennek ellenére az őröknél sokkal gyorsabban gyilkolnak.

A kharatmalok földalatti aknamunkájukkal pokollá tudnák tenni a földfelszínen élők életét. De szerencsére van természetes ellenségük: a prakasok. Egyénileg és csoportosan vadásszák a kharatmalokat. Lemennek a boly legalsóbb szintjéig is (ha sikerül). Vadászatuk szenvedélyes, semmi természetes indoka nincs. Ezért csak óvatosan szabad a prakasokat irtani!

Címkék: boly
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr515744804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása