Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2014-03-07

2014/03/07. - írta: Kárász

Kis Téli Zöld kolostor

A kolostor a Földanya tiszteletére lett alapítva. Papvarázslók vezetik, szerzetesek működtetik, zarándokok tartják fenn. Az imádáson kívül gyógyítás és tanítás folyik a falak között.

A régi kolostor alaprajza négyszögletes, bár mértani formákat nem lehetett rajta találni. A falai girbe-gurbák, két egyforma ablaka sincs. Gerendavázba illesztett vályogtéglákból építették, a tetőt szalma fedi. Hatalmas kapuján egy patanval főhajtás nélkül tudna bemenni. Az épület több hatalmas belső udvart vesz körül. Az udvarokat árkádok szegélyezik, ezek az emeleten körfolyosóban folytatódnak.

Tehát a kapu tere az első udvar. Itt fogadják az érkezőket és búcsúztatják a távozókat. Balra nyílik innen a gazdasági udvar, ahol a készleteket tárolják, ill. ahol a sok műhely és a konyha van. A gazdasági udvarról nyílik a baromfi udvar az ólakkal és istállókkal. Jobbra van a zarándokok udvara a ruhatárral, fürdőkkel és hálókkal. A zarándokok a kapu teréről jőve az átjáróban levetkőznek, mindenüket leadják a ruhatárba, a fürdőben alaposan megtisztulnak, majd egy ingbe és lepedőbe öltözve töltik idejüket a kolostorban. Távozásukkor ruháikat megtisztítva és kijavítva kapják vissza. Bocs, a fegyvereket már a kapuban le kell adni. Az első udvarról egyenesen nyílik a belső udvar. Kerengő övezi, egyik saroktornyában van a szentély. A belső udvar közepén egy tölgyfa és egy forrás van. Jobbra nyílik az iskola udvara. Tanodának hívják, itt van a kollégium is. Szemben a ceremóniák udvarába lehet jutni. Itt helyezik el az illusztris vendégeket. Jobbra van a papok udvara, ahol Földanya követői kapnak szállást. Balra a díszudvar, ami nagyon ritkán nyílik meg. Erre nyílik az apát lakóbástyája. A terek sarkában tornyok vagy bástyák vannak. Eddig kettőt már bemutattam. Az iker kapubástyában van a fegyvertár, a karcer és a bíróság terme. A papok és az iskola udvarának belső közös sarkában van a könyvtár tornya. A belső udvar átellenes sarkában van a harangtorony, mind között a legmagasabb.

Zarándokok bármikor mehetnek a kolostorba, de kifejezett céljuk általában dézsma és adó beszolgáltatás, áldáskérés, tanácskérés, gyógyulás, tanulás, lelki gyakorlat. Ha csak egyszerű látogatásra jön a zarándok, akkor a kapu udvarán nem jut túl. Ha ott alszik, akkor fürödnie kell és beöltöztetik, szállása a zarándokok udvarában van.

Földanya tiszteletével ellentétes a nemi elkülönülés és a szüzesség. Ezért a szerzetesek között mindkét nem jelen van, egyenlő jogokkal és kötelességekkel. De a kolostorban nem élhetnek nemi életet. A szerzetesi állapotot föl lehet függeszteni bármikor, de csak átmeneti időre és az apát engedélyével. A szerzetes feje kopaszra van nyírva. Ezért kevés a nő közöttük.

Ceremóniák a Kis Téli Zöld kolostorban

Minden ceremóniát zene kísér, van versmondás, ének, és esetenként tánc is. Ha lehet, ezekbe a zarándokokat is bevonják. A zarándokok lehetőséget kapnak arra, hogy saját énekeikkel, táncaikkal és mutatványaikkal bekapcsolódjanak a ceremóniákba. Az a cél, hogy a liturgia minél vonzóbb legyen a zarándok számára. Természetesen ez nem mehet az egyház üzenetének rovására vagy ferdítésére, erre minden szerzetes, pap, és különösen az inkvizítorok felügyelnek.

Búcsú: tavasszal vetés előtt, ősszel aratás/szüretelés után. Az őszi búcsú során termésfelajánlás és beszolgáltatás is van. 

Búcsút a falakon kívül tartják, a tömeg és a megjelenő árusok miatt. Általában több napos. A várhatóan sok zarándok számára tábort állítanak a falakon kívül. Utcákat jelölnek ki, vízadó helyeket létesítenek, egészségügyi és ellátó pontokat biztosítanak.

A kapu mellett a kolostor falánál van a színpad. Ennek hátsó oldalánál van a szerzetesek ülőhelye, oldalain a díszvendégek páholya. A kapubástyákat és a falat drapériákkal és hatalmas képekkel díszítik. A falakra, a tornyokra, és minden alkalmas helyre hatalmas zászlókat állítanak, az utak fölé zászlófüzéreket lógatnak. A zászlók, drapériák és a díszruhák színe megegyezik. Ez a többi ünneplésre is vonatkozik.

Három harangozás hirdeti a búcsú kezdetét. Harsonázás és csengettyűzés mellett vonul fel az apát teljes ornátusban, majd az asszisztencia. Zászlókat, ereklyéket, kegytárgyakat vagy szobrokat cipelnek, ebben a kiválasztott zarándokok segítenek. Mögöttük jönnek a díszvendégek. Helyüket elfoglalják, és kezdődik az ünnepség.

Ünnepi köszöntés - igeliturgia - szakrális cselekmények, ereklyék bemutatása és imádása - ének, tánc, körmenet - ima - áldás - klerikusok kivonulnak.

A színpadon ezután a zarándokok szórakoztatására vagy épülésére szolgáló előadások kezdődnek. A táboron kívül különböző versenyeket tartanak.

Naptárünnepek: Amol felemelkedése, patanval vásár, sörkóstolás, alapítás emléknapja, esőkirály választás. Naptárünnep helye a ceremóniák udvara. Ide kevesebb vendég jön, általában elférnek a zarándokok udvarában. Ezeken az ünnepeken is felzászlózzák a kolostort, és drapériákkal, képekkel és szobrokkal díszítik a ceremóniák udvarát. Az igeliturgiát dramatizálják és táncolva adják elő.

Gyülekezés - bevonulás - igeliturgia - megemlékezés - ima, áldás - kivonulás - elszéledés.

Napi ceremónia: a napszaknak megfelelő zsolozsma, különösebb faxni nélkül, a szentélyben. Háromszor harangoznak a kezdetéig. Zene és ének kíséri. Csak a szentélyt díszítik, a ceremoniális ruhák színe az időszaknak vagy alkalomnak felel meg.

Szerzeteseknek kötelező a ceremóniákban részt venni, azokat előkészíteni, a híveket fölkészíteni és kiszolgálni.

A szerzetesek kolostori szinten, de a zarándokok kizárásával ünneplik havonta a születési, szerződési évfordulójukat, eredményes vizsgáikat - a papok udvarában. A szerződések (5-10-25-50 éves) jubileumát évente egyszer ünneplik, az alapítás emlékünnepének előestéjén. Az ünnepelt az emlékünnep díszvendége is lesz. A szerzetesek egyénileg ünnepeltetnek meg belépésükkor, szintlépésükkor és halálukkor. Ha végleg távoznak a kolostorból, akkor kisebb szertartással az apát engedi el őket. Vagy zavarja el határozott ütésekkel és rúgásokkal az alkalmatlant.

Diplomáciai események nyilvános része pompásan, az udvari szabályok és szokások szerint zajlik, a tárgyalások diszkréten és biztonságosan. A vendégeknek külön tornyot tartanak fenn ilyen alkalmakra. Itt, illetve a díszudvarban történnek az események.

Beiktatások az esti dicséret után történnek, a döntés kihirdetésével, fogadalomtétellel és jókívánságokkal.

Dogmatikus és fegyelmi ügyekben az eljárásrend vádolással kezdődik. Legalább 1 hétnek kell eltelnie a bírósági eljárás kezdetéig. Addig az ügy magától is megoldódhat, illetve a kiválasztják a 3 bírót, a vádlót és a védőt. Az érintettek nem lehetnek ezek között. A tárgyalás nyilvános, eredményét a bírók titkosan döntik el, majd az apát elé viszik jóváhagyásra. Apát dönt, enyhít vagy súlyosbít, vagy kiegészítő eljárást kér. Döntését általában személyesen hirdeti ki, mindig végre kell hajtani. A döntés precedens, a szinódus épületében kifüggesztik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr995848718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása