Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2013-03-08

2013/03/10. - írta: Kárász

Tuzson-Berczeli Péternek kiállítást rendeztek a Vendéglátóipari Múzeumban. (A múzeum úgy hirdeti, hogy abban a házban van, ahol Krúdy Gyula élt. Valójában Krúdy felesége nyomorgott ennek a háznak egyik szobájában, míg Krúdy országszerte züllött.) A megnyitóról készült képeim itt láthatók. 

Sokan voltak. A megjelentek fele alkalomhoz illően öltözött, néhányan ennél is elegánsabban. Művész pályatársak is megjelentek (ez általában nem szokás). A most legjobban fizetett magyar festő is a közönség között volt. :-) 

Laudálást (a kép bal oldalán álló) Csorba László úr végezte. Elmondta, hogy Péterrel Rómában találkoztak először. Ebből kiindulva latinos temperamentummal egyre nagyobb kőrökben beszélt a képekről, azok színeiről, asszociációkról a képekkel kapcsolatban. Minden kör végén természetesen visszaszállt a földre, Péter értékeléséhez.

Magam részéről a képek elnevezését technikai szükségszerűségnek tartom. Könnyebb tárgyalás során egy képet "Szabin nők elrablása" néven azonosítani, mintha azt mondom, hogy a Kt21Bx2-t vigyék a második emeletre. Tuzson-Berczeli Péter képeinek befogadását azonban lényegesen megkönnyítik a képcímek.
Aki lát (és nem csak néz), annak természetes, hogy a kép jobb oldalán a nőalak szájából emanáicióként gördülnek ki az igék. Aki kevésbé fogékony, annak segít a cím elolvasása: VARÁZSIGÉK. Ha ránézel a képre, és egy erdélyi hegytetőt látsz fenyveserdővel, akkor jól látod. Ha ez elsőre nem sikerül, nézd meg a címet: KEREK ERDŐ KÖZEPÉBEN. Édenkerti állapotok vannak az ÍGY KEZDŐDÖTT  című képben.

    

Tessék odamenni, és nem csak nézni, hanem látni is!

A kiállítás április 7-ig tekinthető meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr255126771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása