Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-07-20 Vastanács

2016/07/20. - írta: Kárász

Valahol egy messzi-messzi galaxisban, egy legatyásodott bolygón mindenkinek tele van a töke az egésszel.

Miéville, China

Vastanács

Budapest, Metropolis Media, 2016

ISBN 978-615-5628-02-3 M 63

Két szálon indul a történet.

Egyikben egy gólemmágus egy társasággal elindul keresni valamit. Először majdnem megpusztulnak a természet lágy ölén, aztán egy harcmezőre keverednek. Itt megtudják, hogy a háború nem tánciskola.

Másik egy városi történet. Itt egy fiatalember szabad idejében szociális munkásból rablógyilkos lesz, mert az jobban illik a baloldali értelmiséghez.

A fordító (Juhász Viktor és Tamás Gábor) brilliáns munkát végzett. A személyneveken kívül minden nevet magyarított: Borzosláp, Holnap Estéje, Grízvég, Mállatkert, Csontnegyed. (Én úgy meséltem a gyerekeimnek az Új reményt, hogy Felhőjáró Lukács és Egyed János az Ezeréves Solymon repked.) Új szavakat is alkotnak: sustorgár = telepata, műcselekmény = performansz, stb.

Ennél több jót nem is tudok a könyvről elmondani. A szerző gyöngyöket szór a disznók elé, de azok szétgurulnak.

Néhány idézet:

A történelem meghatározó jegye volt Új-Corbuzon gazdasági önellátás és külső kötelezettségvállalások közötti természetes ingamozgása, azonban - a sebesült hajóskapitány szavaiból így tűnt ki - még soha nem fordult elő, hogy a merkantilista fordulatot ennyire erősen és ilyen váratlanul büntessék. (076. oldal)

Ez egy rövid mondat volt, ugye?

– Jack, az Ember-Sáska. Ő volt csak a látvány a megfáradt szemeknek. Ő volt, aki elkapta az éji rémeket. Ő jött el, megmenteni ezt a helyet egykor rég, még a te születésed előtt, az álommételyből. Átvágott a milícián. – Két kezét csuklóból lógatva lóbálta, nyisszantgatott vele. – Adtam neki ezt-azt, amire szüksége volt. Értesüléselő voltam. (088. oldal)

Az egész undorító, nem ajánlom senkinek!

481 oldalas a könyv, a 118-ig bírtam olvasni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr258904112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása