Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-13 MSz Gnómok útja - Porvári csata - hazautazás

2016/03/13. - írta: Kárász

Porvár

KTZ Kaputorony belseje, hajnal. Kilátni a templomudvarra: üres. Kakaskukorékolás hallatszik. A félhomályban kócos gnóm szerzetesek málhát vesznek a hátukra. 2 törpe is van közöttük. Kapuügyeletes igazgatja a hátizsákokat. Bizalmatlanul végignéz a társaságon, aztán kitárja a kaput.

Nap éppen kikacsint a horizont alól. Lapos, vöröses fénybe lépnek ki a gnómok. Hunyorognak. Egyik törpe elindul, többiek utána. Percenként 30 lépéses sebességgel (lassúsággal) vonulnak méltóságteljesen (mint a cigányok temetéskor).

Szerzetesek változatlan lassúsággal vánszorognak a ritka erdőben. Kicsit széthúzódott a csapat, majdnem sikerült a libasor alakzatot fölvenni. Saját bíztatásukra elkezdik a vinnyogó kórust.

Felkhelt a Nahapunk,
Sehenki a mi urunk.

Fa gyökerei között üreg van. Egy kancsanfarkas kidugja a fejét. Visszahúzza.

Kimászik az üregből három kancsanfarkas. Nézik a fák között ballagó gnómokat. Újabb kancsanfarkasok bújnak ki az üregből.

Szerzetesek gyanútlanul ballagnak és énekelnek.

Árad a khegyelem féhénye ránk.
Háláhás a szívünk,

Ekkor az első megtorpan, mert az úton keresztben áll előttük egy hatalmas kancsanfarkas. Sunyi, alsóállású nézéssel mustrálja őket. A gnómok feltorlódnak, páran nekimennek az előzőnek. Több kancsanfarkas is megjelenik, körbe veszik a csoportot.

Zengjen az örömünk...

Elhallgatnak. Gnómok szipognak, a törpéket az első sorba lökdösik. A kancsanfarkasok összébb zárják a kört. Kezd pár kancsanfarkas a szerzetesek körül járkálni, moccanásra felmordulnak. Gnómok fúvócsővel darázsmérget köpnek rájuk, ettől vinnyogva visszahúzódnak. Újabb kancsanfarkas pimaszkodásakor kiderül, hogy elfogyott a darázsfullánk.

Törpék biztonság kedvéért kortyolnak egy nagyot a kulacsukból, aztán botjaikkal a legközelebbi kancsanfarkasra támadnak. A gnómok szorosan a nyomukban maradnak, sikongatva bíztatják őket.

Kancsanfarkasok körben rohangálnak a szerzetesek körül, próbálják a szélsőket megharapni. Távoltartásukra a gnómok tűzvarázst lőnek, ezért az avar pár helyen meggyullad. Az eltalált kancsanfarkas vinnyogva menekül vagy megdöglik. Így is sokan maradnak.

Gnóm-12 zsebéből előszed egy bőrdarabot. Koncentrál, rámond egy idézés varázslatot. Mondana, de a lökdösődésben elrontja. Újramondja, ekkor megjelenik két ogár. Az ogárok hirtelen elkapnak és befalnak 5 kancsanfarkast. Azért nem többet, mert a többi kiszaladt a megyéből.

Mindenki menekül. Ogárok a lassabban haladó szerzetesek után vetik magukat. Kapnak egy fénygránátot a szemük közé, ez 9 másodpercre megállítja őket. Újra az előnyre szert tett szerzetesek után vetik magukat, a táv felét már le is dolgozták. Gnóm-14 rájuk énekel egy altatódalt, lelassulnak.

Gnóm-13 zsebéből előszed egy vasdarabot. Koncentrál, rámond egy idézés varázslatot. Megjelenik egy raj pretoriánus tehénháton. Sajnos kandalfisták.

- Ne merjetek moccanni se! Mindjárt veletek is foglalkozunk. - rivalnak a megszeppent szerzetesekre.

Gnómok leülnek a földre és szipogva sajnálják magukat (mint Stan Laurel, amikor Oliver lepofozta). Törpék átkozódnak. A kandalfisták az ogrékra vetik magukat, hatalmas a küzdelem. Néhány tehén és pretoriánus elesik, ezeket az ogrék azonnal a szájukba tömik. Tele gyomruk nem csökkenti a harci vágyukat, hárítják a csapásokat, próbálják a kandalfistákat elkapni.

Amennyire egy marhány csendes lehet, olyan csendesen beléptet a színre egy nagyobb csapat zoli. Egyik marhányon Shojal ül beöltözve pretoriánusnak. Fölrántják a gnómokat a nyeregkápára. Ketten persze törpét rángatnak föl.

Sikerül olyan csendben a mentés, hogy a harcoló felek nem veszik észre. Vadul küzdenek még akkor is, amikor a marhányhuszárok már vadászvágtában távolodnak.

Porvár határa mezőgazdaságilag művelt dombos terület. Kis folyó partján egy bekerített város. Mellette katonai tábor, Dandelion herceg zászlóival: királykék alapon barna pöttyök. A távolabbi dombokon több kisebb katonai tábor Nargile herceg zászlójával.

Még távolabb egy völgyben áll a 10 gujar. Pusztamanók gondosan - majdnem szeretettel - tisztogatják a páncélzatot. Mindegyik gujarnak van már neve, jól láthatóan az egyik hátsó toronyra pingálva (Kolcsak, Antero Vipunen, Fekete Kabát, stb.) Minden torony teteje alá Nargile színeinek megfelelő csíkok vannak festve. A gujarok legelésznek.

Berobognak a marhányhuszárok. Gnómokat a földre lökik.

- Most már nyivákolhattok újra.

Szerzetesek összeszedik magukat, körülnéznek. Meglátják a gujarokat. Ujjongva kiválasztanak párosával maguknak egyet, futva rohannak oda. Vinnyogó-kórus elmarad, sajnos.

Bemászó gnómokat a navigátor és az átokmanó személyzet fogadja. Csomagokat egy csicska átveszi. Átmennek a hűtőbe.

HŰTŐben néhány szervtároló már működik. Vesék vannak egyikben, másikban szemek. Gnómok számba veszik a kütyüket, aztán tovább mennek.

A MŰTŐ felülről van világítva. Középen egy nagy asztal, fal mellett üveges szekrényekben sebészeti felszerelés. Olyan az egész, mint egy modern üzemi konyha. Gnómok bemosakszanak, az asszisztenciával együtt. Csapatban van két törpe az emelésekhez és fordításokhoz, és egy tathár. A műszerek összekoccannak, mert a gujar megindult.

- - -

Kürtszó hallatszik, aztán mindenhonnan ismétlődik (Gustav Mahler: I „Titán” szimfónia 2. tétel: Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell).

Dandelion táborának összes kapuja kinyílik, gyalogosok özönlenek kifele. 300 méter széles, 50 méter mély pajzsfalat alkotnak. Tartalék mögöttük sorakozik kisebb négyzetekben.

Kürtök elhallgatnak.

Nargile középső táborából elindul egy zászlós két dobossal. A dobosok menetritmust vernek. A zászlóvivő egyenesen a dandelionos pajzsfal közepének tart a hadijelvénnyel.

A táborból a zászlóaljak húszas oszlopban jönnek ki. A katonák dobolásra lépnek, fölzárkóznak a zászlós mögé. A többi táborból is kikanyarodnak húszas oszlopokban a zászlóaljak, távolságtartással követik az első oszlopot.

Zászlós a dandelionosok élvonalától 50 méterre a földbe szúrja a hadijelvényt. Ugyanakkor dobosok egy hatalmasat ütnek a dobra. Aztán pergetni kezdenek. Nargile első zászlóalja menet közben feleződik: jobbra, illetve balra indul tovább. A megnyíló űrbe bemasíroznak a következő zászlóaljak, majd szétnyílva szélesítik az arcvonalat.

Utolsó zászlóalj előtt léptet zoborzonján Cézál, az ütközet parancsnoka.  A hadijelvény mellett áll meg. Dobosok elhallgatnak.

- Most még hazamehettek.

Dandelion katonái kórusban válaszolnak:

- Öreganyád surranóját!

Cézál mellett álló kürtösök elfújják Aaron Copland fanfárját egy átlagemberért.

Fanfár befejezésekor az utolsó zászlóalj is a helyére ér, a pajzsfal összezár. Pajzsfal rohamra indul Cézállal.

Dandelion katonái nem mozdulnak, lábaikat megvetve a pajzsfal mögé bújnak.

A csendben csak a roham lépéseit hallani.

A két pajzsfal hatalmas döndüléssel ütközik össze. Első sorban közelharc kezdődik, a hátsó sorokból dárdákat hajigálnak a másik csapatra.

Magaslaton áll Naga Rjuna Akkineni, a bíró. (Kígyó a jele természetesen.) Körülötte hadurak a kísérőikkel. Logan jelentkezik nála. Bemutatja parancstábláját. Naga kezel vele, maga mellé állítja. Távcsövezni kezdik a csatát.

Dombtetőről látni az ütközetet. Dandelion sorai fogynak, pajzsvonala hátrál. Dandelion hadijelvényét visszaviszik Porvárra. Kígyós jelt ad, egetverő kürtölés kezdődik. Nargile seregei megállnak. Dandelion pajzsvonala még 20 métert hátrál, a hátul álló seregek megfordulnak, és indulnak a táborba. Ezután Nargile csapatai is hátrálnak 20 métert, majd hátsó csapatok visszaindulnak a táborba.

A két arcvonal között sebesültek és halottak tömege hever.

Cézál nem vonul vissza, zoborzonját Dandelion sorai előtt táncoltatja. Ahogy közeledik, az első sor a földhöz támasztja a pajzsokat, a második fölemeli. A pajzsok között előremeresztik a lándzsákat. Sündisznó formátumot alakítanak. Amikor Cézál távolodik, újra fölállnak, és hátrálva távolodnak. Dandelion elvonuló csapatai és a hátvéd között egyre nagyobb a távolság.

Cézál még kétszer lassítja a hátvédet, aztán elkezd előttük parádézni. A hátvéd megint védekező alakzatba áll. Közben végzetesen elszakad a visszavonulóktól.

- Öleganyám sullanóját? Melyik volt a szemét, aki szájára melte venni öleganyám sullanóját? Na kisfiúk, hallgattok? Most mondja, aki olyan melész!

Hátvéd több helyéről is fölkiáltanak:

- Öreganyád surranóját!

Cézár nekivezeti annak a résznek a zoborzont, ahonnan leghatározottabban jött a felelet. A hátvéd próbálkozik a sün formációval, de Cézál áttöri. Újra nekik ront, gyilkolja a katonákat. A hátvéd katonái nekirontanak Cézálnak. Cézál a zoborzonról nyilazza őket, a segédhajtói is beszállnak a küzdelembe. Helyzet megfordul. Dandelion katonái megsebesítik a zoborzont, mozdulni sem tud. Bizonytalanul himbálózik. Cézál és a segédhajtók fölkészülnek a közelharcra. A kürtös S.O.S jelet kezdi fújni.

Logan kürtölni kezd, majd harci legyezőjével többször előre int. A vezérkar érdeklődéssel figyeli.

XIII. Zoli ezred maradványa (mind a 80 harcos) beront a csatatérre. Nekiesnek a Cézál körüli tömörülésnek. Utolsó pillanatban, mert a zoborzon elesik. Zolik átvágják magukat a vitézkedő Cézálig.

Visszavonuló dandelionos csapatok megállnak. Utolsó egység pajzsfalat formálva átveszi a hátvédelmet. A többi folytatja a visszavonulást.

A gujarok bevonulnak a csatatérre.

Zolik Cézállal az élen nekirontanak a dandelionosoknak. Dandelionosok ellenállnak, de csak rövid ideig. Megfutnak.

Dandelionosok futnak a hátvéd felé. A hátvéd megnyitja a pajzsfalat, így biztonságba kerülnek. A pajzsfal bezár, folytatja a hátrálást.

Cézál és a zolik nem üldözik a menekülőket. Szétnéznek a csatatéren. Az elesettek között megtalálják Majdenmt. Cézál fölnyalábolja, rohan vele a legközelebbi gujarhoz. Zolik követik.

Segédtisztek pakolják a térképeket, vezérkar értékeli az eseményt.

- Győztünk? - kérdezi Logan.

- Nem lehet győzni.

- Akkor miért ez a véráldozat?

- Mostantól olcsóbban és hamarabb fog a mungekar kávé Vadonföldről Magosvárba jutni.

Elkezdődik a sebesültek és halottak begyűjtése. Trollok hatalmas taligákat tolnak, a harcosok ezekre rakják a járóképtelen sebesülteket vagy halottakat. A taligákat a gujarok alá tolják, megkezdődik a berakodás.

Járóképes sebesültek gyalog indulnak a táborba.

Dandelion katonái is tevékenykednek a csatatéren. A halottakat otthagyják, a sebsülteket ellátják, és egy részüket elviszik. Sok otthagyott sebesült katonájuk felkönyörgi magát Nargile sebesültszállítmányába.

A rámpán egymás után hozzák fel az eszméletlen katonákat. Egy tepsire teszik, fordulnak vissza. A tepsiken fekvőket egy tathár megszaglássza, aztán a hűtőbe vagy a műtőbe küldi. Pusztamanók levetkőztetik a katonákat, és viszik a gujar belsejébe.

Cézál felhozza Majdenmt. Eszméletlen, csupa vér. Lábai hiányoznak, a csonkok be vannak kötözve. Feje is be van kötve, csupa vér. Leteszi egy tepsire. Tathár megszaglássza, és a műtőbe küldi. Cézál fellélegezik, kimegy. Kell adni a helyet a következő sebesültnek.

Gujarok előtt sokan várakoznak: aggódó bajtársak vagy ismerősök. Egyik csoportban csak zolik vannak, és persze Cézál. Jön Logan és Shojal, csatlakozik a zolikhoz.

Közben újabb taligányi szállítmányok érkeznek, de ezek már halottak. A tathárok elkezdik a halottszaglászást, de alig találnak élőt. A holtakat is beviszik a gujarokba.

Kijön az első ellátott sebesült. Bajtársai körülveszik, elindulnak vele a táborba. Egyre többen jönnek ki, egyre súlyosabb eseteket bocsájtanak el a gujarokból.

A várakozók egyre kevesebben vannak. A zolik még itt álldogálnak.

Már régóta nem jött ki senki.

- Odanézzetek!

A lejáróhoz sietnek. Egy kentaur jön le bizonytalan lépésekkel.

Körülveszik. Majdenm az, torzója egy marhány testébe van oltva. Hátára és karjára kaligrafikus betűk és arabeszk jelek vannak festve feketével és pirossal. A jelek leginkább szabásmintának vagy összeszerelési utasításnak látszanak. Homlokából marhány szarvak állnak ki, halántékában marhány szemek vannak. Álmélkodva nézik.

- Az a kretén gnóm azt mondta, hogy a lábaimat elfelejthetem. De kapok helyette egy marhány protézist. Holnaptól járnom kell gyógytornára, aztán a harcművészetre új trükköket tanulni. Sajnos a testi szerelem örömeiről le kell mondanom.

- Arról már régen lemondtál.

- Ja.

Majdenm nem örül. Próbál kiosztani pár kokit. Erre jó esélye lenne, mivel magasabb lett a többi zolinál. De még nem uralja új testét. Többiek elkísérik a bizonytalankodó Majdenmt a táborba. Logan és Shojal is velük megy egy darabig, de aztán kurlekarra szállnak és elügetnek.

A gujarokból pár újabb kentaur jön ki. Bajtársaival elindul a tábor felé.

A gujarok felcsukják a rámpákat és bevonulnak a tábor mögötti völgybe.

Hazautazás

Folyócska partján keskeny földút. Az út mellett néhány bokor, aztán ritka erdő. Folyóban nagyon rabol a balin. De lecsap rá egy rétisas. Karmaival szorítva emelkedni kezd, elrepül az erdő fölé.

Úton gyorsan léptetve marhányhuszárok haladnak. Zolik. A csapat közepén Logan és Shojal. Shojal még mindig pretoriánus ruhában van, de az összes parókáját viseli.

A folyó és az út kiér a tengerpartra. A tengerben egy kétárbocos hajó horgonyoz. Egyik zoli kürtölni kezdi a „Murheszba ment öreg harsvaradan” című nótát. A hajóról a partra küldenek egy csónakot.

Zolik 2 ládát és több zsákot raknak a csónakba. Logan és Shojal nem száll le a hátasáról, az eget nézi.

Egy felhő mögül kirepül egy zsirodil. Széles köröket rajzolva az égre ereszkedni kezd. Tüske ül rajta. Leszáll a csapattól 50 méterre, gyalog indul hozzájuk. Logan és Shojal is leszáll, elindulnak Tüskéhez.

Logan és Tüske paroláznak, örülnek. Megy a mi-van-komám, hátbavágás, vihogás, böllenkedés. Shojal várakozva áll. A két lovag értetlenül nézi a papot. Aztán Tüske észbe kap, és zsebéből kivesz egy kis bőrzacskót, átadja Shojalnak. Shojal kiveszi a zacskóból a tűzkövet, vizsgálja, szagolja, Nap felé tartja. Végül elégedetten elteszi.

- Ugyan, mondanád meg, hogy miért csak az egyik szemét loptad el a macskának?

- Mert a másik szem hamis kőből van. Mondhatnám: üvegből.

Shojal nagyon bepipul. Teleszívja magát levegővel. A lovagok hátrébb húzódnak, kardjuk után nyúlnak. Shojal ordítani kezd.

(Xavok macskákat etet a templomudvaron. Kövér, kopasz férfi egyszerű kámzsás papi viseletben. Meghall valami dübörgést.)

- Xavok! Kinyírlak!

(Xavok eldobja a csirkeaprólékos kosarat, átsprintel a templomudvarba, onnan kézifékes fordulóval kirohan a kapun át. Mint az őrült, úgy rohan. Már csak kis pont a horizonton. A macskák bátortalanul elkezdik enni a szétszórt csirkebeleket.)

Zolik és lovagok a partról figyelik, ahogy a csónak Shojallal a hajóhoz ér. Shojal fölmegy egy létrán, a hajó indul.

Csapat megvárja, amíg a hajó kiér a nyílt tengerre, aztán hazaindul. Tüske is.

Fellegvár egyik bástyaterasza Magosváron. Csipkés mellvéd, a tér 10x10 méteres. Közepén zászlórúd, rajta a herceg hatalmas zászlója. Egyik sarkon a fedett feljáró. Két őr távcsövezi a horizontot.

Vonósnégyes játszik. Nargile és egyik fia hallgatja, a mellvédnek támaszkodva. Feljön Logan, a herceg mellé lép, és halkan mondja:

- Örülni fogsz!

- Tudom! - Nargile mosolyog.

Közben a zenészek a „Lásd ez az én birodalmam”-at játsszák. Az ének szólamát orgonahang veszi át.

Naplementés tájkép (9,5 giccsfaktor a tízes skálán), vége felirat. Közben sötétedik.

Vége

(Persze lesz folytatás. Mert a másik szemet is a helyére kell tennie valakinek.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr808473096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása