Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

IKEA Itt és ott

2008/08/26. - írta: Kárász

Megjött az IKEA 2009-es ajánlófüzete. Ausztriában megkaptam az ottanit is. Aki díjazza a skandináv proletárok lakáskultúráját, az most figyeljen!

 Az eurót napi árfolyamon átszámolva a nagyobb értékű bútorok árában kb. 17 %-os különbség van, vagyis Ausztriában ezek a bútorok olcsóbbak. Mivel lapra szerelve vannak csomagolva, egy kombival vagy utánfutóval érdemes a Bécs melletti IKEÁt meglátogatni. Az első bútor árából visszajön a benzin ára, a többi már nyereség.  És most azonnal végre kell hajtani az akciót, mert pártunk és kormányunk inflációs politikája következtében fél év múlva már változhat az árak aránya. A bizbazok persze itthon olcsóbbak. És minden egyes cikknél indulás előtt el kell végezni az összehasonlítást!

Egyébként Sopronban voltunk egy hetet, ahonnan átmentünk Fertődre, Schönbrunnba, Kismartonba és Fraknóba. Schönbrunnra már régóta kíváncsi vagyok, mert Canaletto képei után eredeteiben is látni akartam.

Szép látvány, egy délutánt elfoglal a bejárása. Újabb osztrák szokás szerint mindenre külön belépőjegyet kell venni. Célszerű egy kombinált jegyet venni, összességében olcsóbb és egy bónusz füzetet is adnak hozzá, ami pl. jó az almásrétes készítési bemutatóra, és kedvezményt ad a császármorzsához egy közeli kávézóban, stb. Kismartonban az Eszterházy kastélyon kívül megnéztük a Kálvária templomot.
Ez a rendes templom hátához van építve, több kis kápolnát és még több kamrát összekötő zegzugos folyosóval. A kamrákban életnagyságú és színes szobrok ábrázolják Jézus szenvedésének különböző állomásait barokk stílusban. Aki arra jár, ne hagyja ki. (Feltéve, hogy vallása vagy vallástalansága nem tiltja.)

A többi látványosság az Eszterházy hercegekhez kapcsolódott. A kiállítások és a tárlatvezetések színvonala lényegesen nőtt az előző látogatásom óta.
Azon kívül hajókáztunk a Fertő tavon, és megnéztük a Taródi várat. Elég pocsék és koszos. Viszont az összehordott sok ócskaság között gyönyörű kb. 80-130 éves bútorok is vannak. Vacsora mindig Sopronban volt: óriási a kínálat és jó a minőség.

Azóta voltunk Szentendrén, mert kirúgtam a ház biztonsági őreit. Nem voltak kreatívak a felmerülő problémák megoldásában. Most a háztól 100 méterre lévő biztonságiakhoz kötöttem szerződést. Remélem, gyorsabbak és együttműködőbbek lesznek. Ha már kimentünk, sétáltunk egy nagyot a főutcán. Jól befagyiztunk. Á vett egy csinos blézert, és hozzá stólát. Gondoltam, hogy a szabónál lehetne hozzá illő mintás szövetből mellényeket csináltatni.


Megnéztük a Sárkánycsászár visszatéréséről szóló múmiás filmet. Indiana johns típusú blődli. :-) Előzetes alapján a következő film a Hellboy 2 lesz.

Lovecraft regénye alapján szerkesztett Call of Cthulhu RPG környezetében játszódik.


Utolsó pillanatban néztük meg a kortárs osztrák művészek képeiből összeállított tárlatot az Opera Galériában. Sok jó kép is volt:
Christa Braun

Denise Stolte

És még pár újabb életképre hívom föl a figyelmet, ha valaki még nem látta volna. Az Auchan parkolójában a hajléktalannak eufemizált teremtés szégyenei adakozásra felszólítás előtt vicsorgó kutyával szorítják a kocsik közé a vásárlót. Ugyanitt a rózsadombi politikusok által patronált nemzetiségiek szétszedik a vöröskeresztes konténert, a benne talált számukra értéktelen használt ruhákat gondosan és egyenletesen szétterítve a járdán. A többit persze elviszik, feltehetően azt képzelve, hogy ők a legrászorultabbak. (Ahhoz képest elég nagy autóval távoznak.)
Címkék: enblog
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr554529205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása