Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2018-01-31 Ligeti

2018/01/31. - írta: Kárász

Nem egy svéd "láma" elképzelése a buddhizmusról, hanem beszámoló tényleges terepi munkáról.

Ligeti Lajos

Sárga istenek, sárga emberek

Egy év Belső-Mongólia lámakolostoraiban

Budapest : Szépirod. Kvk., 1988

ISBN: 963-153698-X

Ligeti Lajos 1928-tól 1931-ig  gyűjtött anyagot Távol-Keleten, ez a könyv a második évi utazását írja le.

A történelem ismert változásai miatt a Kínai Császárság, az Orosz Cári Birodalom összeomlott, maga alá temetett számos kisebb államot. A népek - a középkort átugorva - ókori viszonyok közé kerültek. Ligeti utolsó pillanatot kapott el a lámakolostorok tanulmányozására.

Leírása élvezetes, kalandos, elfogulatlan. Engem megint csak a kolostori élet érdekel, ezt jegyzeteltem.

A kolostorok körül a lámák külön faluban élnek. Se cölibátus, se szűzi életmód nincsen. Ököljog uralkodik, így a lámák jól haladnak előre a harcművészetekben. Ököllel verik a tanulók fejébe a tudást, ostorral nógatják munkára a szerzeteseket, bottal küzdenek meg egymással a perselypénz elosztásáért. Mindent pénzért tesznek: imádkoznak, átkoznak, könyörögnek, ördögöt űznek, gyógyítanak, jósolnak, eladják a kolostor könyveit, képeit, szobrait. A lámák, szerzetesek és tanulók jönnek és mennek, közben akár rablóbandákat is erősítenek testi erejükkel. Tényleg van a kolostor tetején lándzsával idétlenkedő szerzetes, nem a hongkongi filmesek találták ki. Hústilalom nincs, állatokat a kolostor udvarán tartják és ott is vágják le. Alkoholt titokban isznak, az ópiumot viszont nyilvánosan szívják.

Ligeti is írja, hogy a Dalai Láma fősége európai és alaptalan vélelem. Az angoloknak köszönheti újabban hosszabb életét. Az angol befolyás előtt egyik sem érte el a nagykorúságot, mivel a régensek nem engedték ki kezükből a hatalmat. A Pancsen Lámának tényleges hatalma van, részletesen le van írva egyik beavatkozása a közigazgatásba.

Ligeti nyelvtudását csodálom. Beszél, olvas és ír az európai nyelveken kívül kínaiul, mongolul, tibetiül és szanszkritul. Fizikuma sem lehet rossz, ha kibírja a belső-mongóliai telet fűtés nélkül, sőt utazik is a kolostorok között. Tényleg járt ott, fényképei igazolják.

_oO_

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5413620950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása