Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2013-01-02

2013/01/02. - írta: Kárász

Sétáltunk a Duna parton, néztük a szép házakat. Már több lakás és ház átalakítását végeztem, közben fölhalmozódott bennem rengeteg ötlet. Szeretném egyszer egy házba ezeket beépíteni. De ahhoz az kell, hogy az alapozásnál kezdhessem.

Mert például a háznak lehet természetes hőszabályozása, ha a pincétől szellőzőcsatornák mennek minden szobán keresztül a tetőhöz. Szobánként kell egy kisebb tűzhely vagy kandalló, amiben nyáron elég egy gyertyát égetni. Ez beindítja a kéményen keresztül a huzatot, ami fölemeli a hidegebb levegőt a pincéből. (Persze ha dohos a pince, akkor inkább felejtős a rendszer, de tegyük fel hogy nem dohos.) A tetőteret úgyis beépítem > a hőszigetelés és a cserép között fölmelegedett levegőt ugyancsak föl lehet használni a huzat működtetésére: megfelelő szellőző kéménnyel. 

A pincébe lenne élelmiszer-raktár, borpince, tüzelőraktár, kazánház, óvóhely, kút és szaunafürdő. És egy mosókonyha, ami  ipari konyhaként is használható = a borpréselés, tartósítás, disznófeldolgozás helye.

A tetőre acél lapradiátorokat tennék kívülről, ezekben felmelegedett folyadékkal a melegítendő vizet előmelegíteném.

Külön ivóvíz és használati víz vezeték lenne, utóbbiban a kút vizével. Ugyanígy elválasztva lenne a fekás és szürke szennyvíz. Előbbi egyenesen a csatornába folyik, utóbbi az esővízzel együtt a kert alá folyik egy drén rendszerben.

Mára ennyi elég az álmodozásból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr924992242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása