Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2020-02-18 notesz DiY

2020/02/18. - írta: Kárász

A bárhol felhalmozódó selejtpapírból készítek magamnak noteszt.

A notesz az a kis méretű (A6, passport, szótár) füzet, amit Mede György százados a szíve fölött hordott. Az volt beleírva, hogy nem mehetek szabadságra.

Kukac nevű kémiatanárunknak is volt notesze. Minden osztály névsora benne volt, és a nevek mellett színes geometriai jelek. A jelek titkosították Kukac véleményét a tanulókról. A fekete négyzet biztos a hülyéket jelezte, mert amikor Princz Gyula előadott egy nagyon nehezen elviselhető kamaszos beszólást, Kukac egy hatalmas fekete négyzetet vésett remegő kézzel Gyulus neve mellé.

Kósza ötleteimet jegyzem a noteszembe, amikor nem ülök a számítógép előtt. Már nem bízok annyira az emlékezetemben, az ötletek leírva megmaradnak. 

Selejtpapír úgy keletkezik, hogy az irodisták mindent azonnal kinyomtatnak, és a papírnak csak egyik oldalát használják. Ha a szöveget át kell fogalmazni, a levélből selejtpapír lesz. A selejtpapírt komolyabb helyeken szecskázzák, a többi helyről el lehet hozni. Ezeket félbe vágom, és aztán jól összekeverem. Így egy 10 lapos  füzetbe nem kerülhet két olyan lap, amit összeolvasva kiszivárogtathatjuk a francia hadsereg poroszok elleni felvonulási útvonalát.

A lapokat félbe hajtva összefűzöm. A füzet kap színes borítólapot, ez lehet bármilyen vastagabb papír (katalógusfüzettől csokidobozig bármit használok). Én tűzőgéppel fűzöm össze a lapokat, de láttam olyant is, hogy valaki varrógéppel fűzte.

Több noteszt tartok magamnál, ezeket gemkapoccsal, gumikarikával, iratcsipesszel fogom össze. Szempont az olcsóság és könnyűség.

Korábban készítettem bőrből egy planert, ami elegáns -- de nehéz és felesleges. Ha táskában vagy zsebben vannak a noteszok, felesleges a nehéz bőrtokot cipelni.

Notesz mellett hordok egy naptárt is. Szemben van egy kép és egy hónap beosztása. A borítón szöveg és éves naptár van. Ezt nyomdában készíttetem, és ajándékba is adom a felesleges példányokat.

A noteszhez nyomtattam sorvezetőt is. A sorvezető vonalzóként is használható, és hátoldalán egy hetes beosztáshoz való sablon van. Ez a tiszta papíros noteszben használható. Célszerű leckefüzetnek.

(Ez a fénykép Tomie Kourai Aminoacido naplójáról készült. Jól látható a hetes beosztás.)

Üres, nem fűzött papíroknak egy tokot használok, amibe iratcsipesszel fogatom a feldolgozatlan cetliket és A6 méretre hajtott lapokat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr115480020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása