Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2018-09-03 Gennep

2018/09/03. - írta: Kárász

Gennep saját módján dolgozza fel a társadalom rituális vagy ritualizált eseményeit, és ezek általánosításával cselekvési sorrendeket, szabályokat állapít meg. Dolgozata sokkal meggyőzőbb, mint Frazer Aranyága, ami egy vaskos babonagyűjtemény megalapozatlan és használhatatlan következtetésekkel.

Arnold van Gennep ; [ford. Vargyas Zoltán] ; [... az előszót írta: Vargyas Gábor] ; [közread. a] MTA Néprajzi Kutatóint. PTE Néprajz - Kulturális Antropológia Tanszék

Átmeneti rítusok
az ajtóhoz és a küszöbhöz, a vendégszeretethez, az örökbefogadáshoz, a terhességhez és a gyermekágyhoz, a születéshez, a gyermekkorhoz, a serdülőkorhoz, a beavatáshoz, a felszenteléshez, a koronázáshoz, az eljegyzéshez, a házassághoz, a temetéshez, az évszakokhoz és más egyébhez kapcsolódó rítusok módszeres elemzése

[Budapest] : L'Harmattan, 2007

Szakjel:

290

Cutter:

V 29

ISBN:

978-963-7343-37-7

Gennep állítja, hogy élethelyzetekből más élethelyzetbe ugyanúgy határátlépéssel jut a cselekvő, mint amikor földrajzi határok között mozog. A határátlépések rituálisan szabályozottak, és viszonylag egységesek a különböző kultúrákban.

Életemből vett példa a határátmenetre, amikor bevonultam egy művelődési házba, aztán 2 napig hülye gyerekek idétlenkedését tűrtem, hajamat négyszer levágták és végül a laktanyában beöltöztem. Civil életből ki, határátlépés a senki földjén, belépés a katonai életbe.

Aztán persze jöttek az újabb határátlépések.

Másik határátmenet, amikor befejeztük az egyetemet. Záróvizsgák, ünneplések, munkahely-keresés, nagybetűs ÉLET. Ismerősöm megrekedt az ünneplés után az átmenetben, soha sem volt munkaviszonya, családja, lakása: kimaradt a nagybetűsből. Most egy apartmanban gondoskodik róla valami alapítvány. Mert normális emberekről nem kell gondoskodni, azok szenvedjenek és gürizzenek halálukig!

(A halál is egy átmenet.)

Fejezetek a könyvben – az általánosságokon kívül (a bevezetést nem érdemes elolvasni, mert úgyis megismétlik és kifejtik a könyvben, ugye?)

– Materiális átmenet

– Egyének és csoportok

– Terhesség és gyerekágy

– Születés és gyerekkor

– Beavatási rítusok

– Eljegyzés és házasság

– Temetés

– Egyéb átmeneti rítusok

A lábjegyzetek is nagyon értékesek, a szerzői jegyzeteket a fordító és szaklektor is kiegészíti.

Számomra hasznos a könyv, mert a történetvezetés során fölhívta a figyelmemet olyan cselekményekre, amik egy átmeneti helyzet leírását hitelesebbé teszik. A történeteim eleve átmeneti helyzeteket tárgyalnak, mert azok az érdekesek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr1714219359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása