Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2017-12-31 Az utolsó Jedik

2017/12/31. - írta: Kárász

Megnéztem, mert mást nem tehetek. Ha már az előzményeket mind láttam (esetleg többször is).

Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik

Ami tetszett:

Sokkal jobb lett, mint a VII.

Mark Hamill színészi játéka magasan fölülmúlja a IV-V-VI. epizódban bemutatottakat.

Kylonak szépen szóló magyar hangja van (Zöld Csaba).

A képi háttér – természeti, városi, műszaki – gondosan lett megtervezve és szépen lett megalkotva.

A filmzene jó.

A természetes környezet (növényzet, állatok, időjárás) ugyancsak nagyon szépen lett megalkotva.

Nem tetszett:

A tróntermi jelenetek cselekményben és látványvilágban mélyen alulmúlják a Népi Kína sematikus történelmi kalandfilmjeinek szintjét.

Kylo és Rey telepatikus szócsatái elmennek egy rádiójátékban, de nem egy 3D-s filmben. Amúgy is érdektelenek és a végén szemtől szemben is elhangzanak.

Agymosás: az Első Rend tagjai kiirtandó gonosz WASP (fehér, angol-szász, protestáns) férfiak – akik súlyos jellem- és beszédhibákkal terheltek. (Egyébként a kiirtásuk nem sikerül, és a látszattal szemben ők jönnek ki jól a küzdelemből.)

Ezzel szemben az aranyos lázadók vezetői ütött-kopott vénasszonyok, akik eredménynek könyvelik el a harci eszközök és a személyi állomány folyamatos elvesztését. Ezért minden stratégiai és taktikai hibát elkövetnek, és vészhelyzetben kipirosítják a szájukat.

Fekete és fehér színvilágban mozgó, mindig elegáns társaság áll szemben a lompos, csiricsáré gyülevész népséggel. Miért kéne nekem az utóbbival (a lázadókkal) azonosulni?

NT kódtörő karaktere nagyon gyenge. Az egész cselekményszál alig lett kidolgozva, sokkal többet ki lehetne hozni belőle (lásd pl. Ötödik elem kaszinós részét).

Rose - értelmi fogyatékos kínai nő, törött jinjang alakú dögcédulával – szerepeltetését még a bábszínház dramaturgja sem engedte volna.

Rey rinyálása Skywalkerhez a jedi oktatásért kisebb szókészlettel zajlik, mint Judit és Kékszakáll vitája a kulcsokról az utóbbiról elnevezett 1 felvonásos Bartók operában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr10013536549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása