Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2018-07-06 Flamen

2018/07/06. - írta: Kárász

Készül a regényhez csillagászat is. A flamenek miatt.

Az ég és a föld között jár nappal a Nap. A Földnek két holdja van: Kis Világvigyázó és a Vörös.

Minden nap felkel a Nap, amit az elfek Fiúnak, az orkok Irigynek neveznek.

Kis Világvigyázó 9 naponként jut fel a zenitre, Vörös 8 naponként. Ciklusuk fele ideje alatt végig láthatók, aztán a másik félidőben a horizont alatt vannak. A pályájuk nem párhuzamos az egyenlítő síkjával, sőt egymáséval sem. És egyik DK-en, másik  NyDNy-on kel fel. Az orkok Sápadt Holdnak és Gonosz Szemnek nevezik őket. A Sápadt Holdhoz egy egész dalciklust költöttek, amit régebben a bárdok széltében-hosszában énekeltek.

Az év 360 napos, a 10 hónap ezek szerint 36 napos. A nép minden nap dolgozhatna szakadásig (urai örömére), ha a flamenek nem hirdetnék a munkatiltó eseményeket. De a flamenek bejelentenek mindenféle ünnepeket, emléknapokat, gyásznapokat és balnapokat. Így egy hónapban sincs 36 munkanap.

Amikor mindkét hold egyszerre van a zeniten, akkor a Föld megfelelő helyén – mindig máshol – holdfogyatkozást lehet észlelni. Ez évente ötször fordul elő (~72 naponként). Holdak együttállásakor van az év kezdete.  Tehát Földanya havának első napja az Újév napja, ilyenkor holdfogyatkozás is van.

Vannak csillagok, állók és mozgók. Ezeket idő- és helymeghatározásra lehet használni. A flamenek ezek mozgását jegyzik a horoszkópban, történelmi és magán eseményekhez kapcsolják. A horoszkópábra 5 koncentrikus kör, mint a mandala. A külső kör 10 házra van osztva. Ugyanennyi isten van, a hónapok nekik vannak ajánlva. A horoszkópházban a megfelelő isten jelképéről elnevezett csillagkép van.

                 hónap                                              csillagkép, a horoszkópház névadója

Földanya, a Ragyogó                                                           rokka

Sehonnai Vén vagy Öreg                                                     homokóra

Földrengető vagy Kormos                                                    kalapács

Kis Világvigyázó vagy Napkirály                                          pajzs

Kalmár vagy Kapzsi                                                             mérleg

Tűzkirály, a Rettenetes vagy Egetverő;                               létra

Szélkirálynő, a Szépséges vagy Széltoló;                           tükör

Legyek Ura vagy Rontó;                                                      bogár

Vízanya vagy Félelmetes;                                                   kagyló

Bakos vagy Őrjöngő.                                                           kecskeszarv

Napon és holdakon kívül van még a 17 bolygó. A bolygók mondai hősökről és nagy szentekről vannak elnevezve. Ezek a Naptól távolodva:

       Íjász bolygó névadója megsemmisítette meg a Tagadás Napjait.

      10 fülű Nyúl,

      Szikla szülte Majomkirály,

      Kocsis, 4 holdja van.

      Kőműves,

      A Föld, ahol élünk. 2 holdja van.

      Testvérek, ikerbolygó. Súlypontjuk jár elliptikus pályát a Nap körül.

      Kapuőr,

      Kulcsár,

      Vadász,

      Druida,

      Éjféli Kígyó

      Bárka

      Légionárius

     15

     16

     17

A bolygók elliptikus pályán mozognak, melynek egyik fókusza a Nap. A bolygópályák nincsenek 1 síkban. Az ellipszis 2 fókusza nincs állandó távolságban, és az ellipszis nagytengelye is forog a Nap körül a többi bolygó gravitációs zavarása miatt. A holdak pályája is változó elliptikus mozgást végez a folyamatosan változó gravitációs környezet miatt. Az anomáliák miatt nem egyformák a napok, hónapok és évek. Ezt a flamenek ki tudják igazítani ünnepnapok kijelölésével és törlésével, az Újév napjának bejelentésével.

Fentiek miatt a flamenek nem tudják egyszerű képletekkel modellezni az égi eseményeket. Sokat segített nekik ebben a mátrixgeometria bevezetése. A számítások könnyítésére törpéktől geometrikus-logaritmikus elven működő tekerős ketyeréket rendelnek. Használnak égképeket, táblázatokat, analógiákat, teleszkópot, asztrolábiumot, szextánst, kvadránst, kronométert, ingaórát, tekerős számológépet.

A gravitációs anomáliák befolyásolják az – amúgy szabályos – ár-apályt, időjárást, a csordaállatok vonulását és szaporodását, a termést, a nép egészségét és kedélyét. Ezek összege hat az egyén sorsára és a történelemre.

Flamenek Napkirály tornyaiból figyelik az égi mechanikát. Naponta hirdetik a csillagok parancsát, toronyzenével kisérve. Családok, seregek és vállalkozások szolgálatában is vannak flamenek. Torony nélkül is tudnak dolgozni. De jobban szeretik, ha toronyban van a dolgozószobájuk. Biztonságérzetet ad nekik. A Szerv- és Szövethasznosító gujarjainak egyik tornya is nekik van fenntartva.

Híres flamen a kövér disznó és Irrepit.

Flamenek közé tartoznak az időjósok, földmérők és az orvosok egyes céhei. A jósok és javasok nem.

A földmérők leginkább abban különböznek a flamenektől, hogy bolyonganak. Azzal álltak elő, hogy a Föld nem lapos. Mindenféle méréssel igazolni is tudják. Most azon vitáznak nagy hévvel, hogy a Föld oktaéder vagy tetraéder alakú-e?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2314098393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása