Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-12-09 film

2016/12/09. - írta: Kárász

Legendás állatok és megfigyelésük

 

A film látványos és szórakoztató.

Messze felülmúlja az ötvenes évek szovjet filmjeit sematizmus és agymosás terén.

Történet egy mondatban: elmebeteg bevándorlót közveszély okozása miatt kiutasítják az Egybesült Almákból.

A film a Harry Potter frencsájzot használva amerikai klisék szerint van vezetve. Eltérő az eredeti frencsájztól, hogy a történet nem elkülönítve, hanem a (majdnem) valós világban játszódik.

A szereplők halmazokat képeznek.

Legnagyobb két részhalmaz a varázstudók(=übermenschek) és a varázstalanok(=nevetséges és feláldozható szolganép).

A varázstalanok kevés gazdagra és sok szegényre oszlanak. A gazdagok hullafehérre vannak sminkelve, temetésre vannak öltöztetve; és kegyetlenek. A szegények robotként alkotják a biodíszletet.

A varázstudók halmaza férfiakra és nőkre bontható. A nők (a hóhértól az elnökig) felelősen és következetesen tevékenykednek. Az elnöknő testőrségének többsége is férfiruhába öltöztetett nő. A férfiak enyhébb vagy súlyosabb elmebetegek, és ennek megfelelően cselekszenek.

Göte az asperger szindróma jeleinek állatorvosi lova. Legendás állatokat akar gyűjteni, de ez nem sikerül neki. Mivel ez a gyűjtő tevékenység tiltás miatt nem gyakorolható. (Ha normális lenne, már el sem indult volna az utazásra, első gyenge pont a narratívában.) Ennek ellenére nem megy haza, hanem idétlenkedik és közveszélyt okoz.

Kredenc autizmusban szenved. Nagyon szenved.

Főgonosz cezaromániás. Gazdag embernek van sminkelve, mintha most jött volna ki a ravatalozóból. Az ő tevékenysége is eléggé motiválatlan, másik gyenge pont a narratívában. Majd vissza fogom nézni, hogy tényleg egy szabadkőműves jelvényt ad-e titokban Kredencnek?

Két éhezőművésznő a rend biztos őre és helyreállítója. Aranyosak.

Boszorkányvadásznő is varázstudó, csak negatív értelemben. Két bűne van: veri Kredencet és izgat a varázslók ellen. Mindkettőért halált érdemel, meg is kapja. Bezzeg a főgonoszt csak elzárják.

Pék is egy aranyos figura, aki magára vállalja a szükséges brutalitást, ami nem állna jól az éhezőművésznőknek. Véletlenül kerül a mágia világába, és onnan ki is lesz a történet végén küszöbölve. Nincs helye egy ilyen sudrának a magasabb kasztok között.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2812034839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kárász 2019.12.18. 21:37:21

Nem szabadkőműves jelvényt ad Kredencnek, hanem a Halál Ereklyéinek jelét: háromszögben kör és vonal.
süti beállítások módosítása