Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2018-01-07 Tibet

2018/01/08. - írta: Kárász

Idegenforgalmi regény formába csomagolt apologetikája a lámaista buddhizmusnak.

Uhlig, Helmut

Tibet
– egy rejtélyes ország kitárja kapuit

Budapest, Dunakönyv 1995

ISBN 963-7961-81-X

 

A könyv 1986-ban jelent meg, azóta sok minden megváltozott.

Könyvet azért olvastam el, mert most fejlesztett könyvem egyes részeiben a történet kolostorban játszódik. A keresztény kolostorok életét viszonylag jól ismerem, buzlim kolostorokról – a táncoló dervisek kivételével – nincsen hírem. A zen és lámaista buddhisták kolostorainak élete viszonylag jól kutatható az irodalomban. (Vannak még más buddhista irányzatoknak kolostorai Hátsó Indiában. De nem akarok jobban elmélyedni a témában.) Így került Uhlig könyve a kezembe.

Célomnak a könyv alig 15 %-a felelt meg, de nem vagyok elégedetlen. Jók a helyszínleírások, napirend, étkezés. Még egy divinációt is leír, amiben részt vett.

A többi rész annyira nem hatott meg, vagy nem is érdekelt. A sorok között olvasva az jött le, hogy a Dalai Láma országlása nem fog visszaállni Tibetben. Kína megszállta Tibetet, Ömagassága elmenekült. Kína végrehajtotta az állam és egy ház szétválasztását. Azóta a lámaista egyház uralkodója a Pancsen Láma. A nép megszabadult a lámák több száz éves garázdálkodásától. (Európa viszonylag hamar megszabadult az albigensek, hugenották, puritánok, Savonarolla és egyéb vallási fanatikusok rémuralmától, a tibetiek a kínai megszállásig folyamatosan ettől szenvedtek.) (Nem mintha a kulturális forradalom gárdistáitól nem szenvedtek volna.) Kína iparosított, villanyárammal látta el a területet, autópályát és vasutat vitt Tibetbe. (Csak 1 apróság: kinemesített olyan búzafajtát, ami a tibeti szélsőséges klímában is jól terem.) Az életet olyan fokon modernizálta, hogy abban a jakszarral fűtött életmód már nem vonzó, csak a turistáknak.

A könyv kulcsszavaira rákeresve a neten, sok szép képet találtam az újjáépített kolostorokról.

Ajánlom a könyv olvasását!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr213557289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása