Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2013-12-21

2013/12/21. - írta: Kárász

Nargile színházban:

Minden városban illetve hercegi udvarban van színház.

Általában egy nagy hodály, olyan, mint a barokk templom. Vagyis van egy beléptető előtér, egy földszinti tér a népnek, melyet erkélyen elhelyezkedő páholyok kerítenek több szinten. Belépő fölött a kórus. A nézőteret a zenekari árok választja el a színpadtól. A zenekari árok két oldalán van két nagyobb páholy, az egyik a főnöké, a másik az elöljáróságé. A színpad több rétegű minden irányban. Persze az egész tükrözi a környezet gazdasági helyzetét kialakításban és felszereltségben. A színház nem tévesztendő össze az arénával, majd arról is írok.

Nargile szeret színházba járni. Nem szól bele a műsorszerkesztésbe. De ha valami nem tetszik az előadásban, kőkeményen fütyül, dobál, bekiabál. Ugyanígy a tetszését is azonnal kinyilvánítja, képes a színpadra beugrani, ajándékot adni, vagy csak úgy bedobni valamit. Ezt csak ő teheti meg, a nézők az előadás végén nyilvánítanak tetszést vagy nemtetszést (utóbbit azért előadás közben is elengedhetik színvonaltalanság esetén). Törvényességre és erkölcsösségre a városi elöljáróság ügyel. Ők azonnal felfüggeszthetik az előadást, és a kóklereket veréssel, pénzbüntetéssel, letiltással és kitiltással büntethetik. Ezeket az ítéleteket Nargile tudomásul veszi, a nép is. Színházi előadás után szokásos a kocsmalátogatás, ahol a sikeres előadás színészeit, szerzőit stb. nemzeti színű vállveregetésben részesítik. Egyes színészeknek rajongótábora van, akik például úgy rajonganak, hogy az előadásra ugyanolyan jelmezben mennek, mint amiben bálványuk föllép.

A színház gazdasági vállalkozás, a színház igazgatósága számít a különböző szponzorok adományaira, hirdetőkre, jegy és egyéb bevételekre (például büfé, ruhatár). Ezért öncenzúrát tartanak folyamatosan, nehogy az előadás sikertelensége vagy letiltása miatt elvesszen a befektetésük. 

Nargilének a kastélyában is van egy kamaraszínháza. Itt szűkebb társaságban élvez alkalmi színi vagy zeneelőadásokat. Hasonló kisebb előadóhelyek a városban több helyen is vannak, társaságok és gazdagabb emberek házában. A templomokban, bíróságon is színpadszerű a berendezés. 

Címkék: színház Nargyle
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr515703446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása