Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-10

2016/03/10. - írta: Kárász

A sehonnai

Kis Téli Zöld Kolostor kapubástyáján és a többi bástyán a hajnali őrség tagjai egymásnak kiabálnak. Idegesen figyelnek, mert rohadt nagy a csend.

- Mi van?

- Mi van?

Hajnali pára és csend a kolostorban, a völgyben, a hegyen, földön és égen.

Senki szobája kicsit nagyobb és kényelmesebb, mint azt egy kolostorban elvárhatnánk. De az apát hercegi családból való. Senki alvásból hirtelen ébred, felül ágyában. Ott ül a Sehonnai Vén fekete csuhában az ágya szélén.

- Jöttem, hogy elvigyem azt, ami az enyém.

- Távozz!

Vén eltűnik egy árnyékban, mert a szerzetesek kántálni kezdik a hajnali himnuszt (latin zsolozsma szokása szerint, részlet a Szent Zsolozsma I. hét vasárnap reggeli dicséret himnuszából):

Szól már a napnak hírnöke,
Ki éber őr mély éjen át,
S az utazónak éji fény,
Mert minden órát megkiált.
A hajnalcsillag kél szaván,
Égről borút elűz tova.
Elhagyja ártó útjait
az éji kóborlók hada.

Harangtoronyból az őrök az eget kezdik nézni. Pára szétcsúszik. Az ég színe megváltozik és pulzálni kezd. A színváltozás közepéből valami üstökösszerű közeledik. Az őrök ordítva félreverik a harangokat. Szerzetesek szaladnak elő minden épületből.

Az ég a felhők között a hálál síkjának betüremkedése miatt elfeketül. Az ég fekete, de nincs sötét. Sólyomdémon hasítja a levegőt. Sólyomfejű nagy démon (fekete színű szárnyas lamassu aranyszínű aurával). Számtalan kis madárdémon ül a hátán (emberfejű 30 centis izék). Az egész jelenség gömb alakú, mint egy üstökös.

Szerzetesek futva gyülekeznek a Ceremóniák udvarán, rendezik soraikat. Senki kilép lakótornya ajtaján. Szólna a lépcsőről, de lecsap rá a Sólyomdémon. Lábbal érkezik a mellére. Senki azonnal hanyatt esik. A madárdémonok szétszóródnak a fékezéstől, a szerzetesekre vetik magukat. A szerzetesek az apátot védik elsősorban, másodsorban magukat. Hatalmas a küzdelem. Nem csak kézzel-lábbal ütik egymást, de mindenféle varázslatokat is elengednek. Főleg a szerzetesek. Esőt idéznek, ami átáztatja a démonok tollazatát. A madárdémonok harapnak, harapnak és petéket tojnának a sebbe az orruk helyén lévő tojócsőből (elég gusztustalan, ugye?) Ez néha sikerül. A nem küzdő szerzetesek Földanya himnuszát énekelik. Megelevenednek a kolostor épületébe tartóként beépített igástrollok, díszként beépített oroszlánok, és a kisebb démonokra vetik magukat. Nem mellékesen ennek következtében több épület összedűl. Szerencsére a folyamatos eső a keletkező tüzeket azonnal eloltja. Zarándokok fokozzák a zűrzavart, pánik tör ki közöttük, menekülni próbálnak.

Senki derekasan küzd a nagy démonnal. Szerzetesek bátorítással és gyógyvarázzsal támogatják, különben már rég cafatokra esett volna. A démon az arcára harap, ami rossz hír. Igástrollok vetik rá magukat: kicsi a rakás. De a démon nem engedi el Senkit.

Logan, Füstős és Orda kurlekaron, Shojal és a zolik marhányokon érkeznek a kapuhoz. Sehol senki, bentről csatazaj. Kapu kiszakad, zarándokok szaladnak ki eszeveszetten. Zuhog az eső. Ez utóbbi azért feltűnő, mert a kolostortól 50 méterre nyoma sincsen az időjárási anomáliának.

Loganék tanácstalanul néznek. Shojal elég részeg, egy kerek üveget dédelget. Logan ugyanis folyamatosan itatja, hogy hatalmas varázserejét ne tudja megszabadulására használni. Leszállnak, és bemennek a kapun.

Folyik a küzdelem a dísztéren. Bejönnek Loganék, körülnéznek. Shojal észreveszi a menedéket, amit a madárdémonok kerülnek. Nézi meredten, és kezd józanodni. Bömbölni kezd, halványkék ragyogás veszi körül. Termete megnő, formája kigyúrt lesz. Szfinxformát vesz föl. 8 méteres ugrásokkal a menedékhez vágtat, beront a kapun.

Az előtér után egy négyzetes terem van. Falára hieroglifák vannak festve. Középen egy másfél méter átmérőjű párnakő feketére égetett agyagból. Súlyosan sebesült lovagok – négyen - fekszenek körülötte sugárirányban, fejük a párnakövön. Nézik Shojalt.

Shojal széttöri a párnakövet. A lovagok azonnal meghalnak. Kirohan a menedékből.

Sólyomdémon már a földre nyomja a kifáradt Senkit.

Berobban Shojal szfinx alakban. Bömbölni kezd. 

- UTAK MEGNYITÓJAAAAAAAAAAA

Sólyomdémon elengedi az apátot, és odafordul. Aztán körbenéz, szimatol, majd az égbe szökken. Madárdémonok közben a hátára ugrálnak. Nem mindegyiknek sikerül, azokat madarak cincálják szét. Néhány elmenekül vagy elbújik.  Betüremkedés az égen beszippantja a démonokat, aztán megszűnik.

Logan ébreszti Senkit a küzdelem után. Szerzetesek kórusban mondják rá a gyógyvarázst, de így is tántorog. Arca felismerhetetlen és vérzik.

Senki arcára egy gyolcs maszkot tesznek a szerzetesek. Lemossák, és tiszta ruhát adnak rá.

- Mindjárt kezdődik a nehezebbik menet. Jönnek az ellenőrök.

- - -

Szivárványszínű égen rózsaszín kumulusz felhők csúsznak szét, mint a Simpson család elején. Középen egy felhővár lebeg. Tíz különböző magasságú torony szegélyezi, mindegyik más egyház színével van festve.

Három felhősárkány köröz a vár körül.

A fehér színű torony oldalán lenyílik egy csapóajtó. 50 centi széles, 2 méter hosszú. Szoros bőrruhába öltözött magas férfi = a bíboros kiszalad a pallón, és elrugaszkodik a végén. Mint egy toronyugró.

Zuhan, közben pörög-forog. Két másodperc múlva alásiklik a felhősárkány. Bíboros nyeregbe szíjazza magát. Lassú szárnycsapásokkal elindulnak balra-hátra.

Közben a másik két sárkány is felveszi utasát, és indul utánuk.

- - -

Felülről a KTZ kolostor elég vigasztalan látványt nyújt. Épületek egy része romokban, halott szerzetesek és döglött kisebb démonok szanaszét. Utóbbiakat madarak csipkedik.

Ezzel éles ellentétben a ceremóniák udvarán szerzetesek rendezett sorokban, térdelőülésben mormolják a zsolozsmát. Egy trónon ülve a főapát vezeti a szertartást.

Egyik bíboros a levegőben köröz.

Másik leszáll sárkányával a harangtoronyra.

Harmadik landol a zarándokok udvarán.

Kevés zarándok és a zolik néznek a bíborosra. Indul a ceremóniák udvara felé. Sárkánya a levegőbe libben.

Bíboros átmegy egy alagútszerű átjárón a ceremóniák udvarára. Egy oldalfülkében megbújik Logan és Shojal. A bíboros nem veszi figyelembe őket.

Bíboros elindul a tanítószék felé. Amikor belép a szerzetesek közé, vékony hangú cintányér csendül. Átsétál a térdelő szerzetesek között. Karmester és két kórus énekelni kezd, gregorián zengéssel (Varjas János írta a verset). Karvezető kontrabasszus, kórus basszbariton, ellenkórus basszus hangú. Dal alatt a cselekvés folyamatos.

Nem mindegy,
hogy ragyogó,
vagy kegyetlen
és halálos részlete
az életed a végtelennek...

Egy szerzetes eldől, lila kiütés látszik az arcán.

Bíboros föllépdel a lépcsőn a tanítószékben ülő apáthoz. Ekkor ér véget a dal.

Senkit hátulról két szerzetes támasztja. Arcát eltakarja a maszk, de a maszk mögül vér szivárog.

- Áldjon a Földanya!

- Mi történt itt?

- Jelentéktelen felfordulás. Már ura vagyok a helyzetnek.

Bíboros közelebb lép, a szemébe néz. Senki elájul. Lecsúszna jobbra, de a szerzetesek elkapják. Bíboros ráteszi a kezét, ettől Senki erőre kap.

Senkit a szobájába viszik.

Bíboros megnézi a menedéket. Ami porig égett. Átsétál nézelődve a tetemek között. Guggolva megvizsgál egy döglött démont. Szemléli a romokat.

Félhomály van az apát tornyának folyosóján. Jön Logan, Shojal és sok szerzetes. A folyosó végén kivágódik az ajtó, fényétől alig látni valamit. Kihátrál a bíboros, közben indulatosan mondja befelé:

- Majd az inkvizíció rendet tesz!

Bevágja az ajtót, és végigviharzik a folyosón. Újra fél a homály. Mindenki a falhoz húzódik. Ahogy eltűnik a bíboros a lépcsőn, a társaság berohan a szobába, zsibongani kezd. A szoba pocsék állapotban van: tűznyomok és beázás. Egy szék összetört, ablakok betörve. Az ablakon át látszik, ahogy bíboros a felhősárkányán elemelkedik.

KUSS legyen már! - Kiáltja mérgesen Logan.

Óriási csönd, kintről behallani a sárkány szárnyának csattogását.

- Mit mondott?

- A klán érdekében veszélyeztettem a kolostort. Az apátság életre szóló megbízás, elvenni nem tudja. Ha már túléltem a kísérletet, élhetek, de nem hagyhatom el a szobámat. És a kolostornak többet nem szabad kísérleteznie. A kísérlet eredményeit titkosítani kell. Küldi az inkvizítorokat, hogy rendet teremtsenek.

Hatalmas csendben értékelik az ítéletet, pár másodpercig. Végül egy szerzetes megszólal:

- Hát a szobát egy ideig úgysem bírod elhagyni.

Feszültség feloldódott.

- Zsákmány, kárfelmérést kérek. - kezd parancsolgatni Senki. - Megmar, kezd el a sebesültek gyógyítását. És az enyémet is. Logan a bátyám megbízottja: bíró. Mindenki engedelmeskedik neki! Munkára!

Szerzetesek indulnak ki az ajtón.

- - -

A három bíboros távolodik a felhősárkányokon. A parancsnok arcán egy lila pattanás jelenik meg (ugyanolyan lila, mint a démonok füle). Sárkányok látványa elenyészik a felhők között.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr208459724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása