Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-09

2016/03/08. - írta: Kárász

 

Fölkészülés

Totemház előtt nők tömege ül a földön. Barna színű levelekből csinos ujjnyi vastag rudacskákat sodornak a combjukon. Egyforma hosszúra vágják, és tízesével kötegelik. A kötegeket kosarakba szedik.

Nők kisebb csoportokban folyamatosan indulnak el fejükön a kosarakkal.

Banzájgödör nevű amfiteátrumban gyülekezik rengeteg mungekar. Az aréna mellett karosszékek vannak, ezekben ülnek a törzsfők, mellettük padokon az elöljárók, javasok. Mögöttük a rézsün lecövekelt fatörzseken ülnek a harcosok, szigorúan törzsek szerint. Ruhájukról lehet megkülönböztetni őket: a szárik mintája viszonylag egységes törzsenként. A javasok fantasztikus tolldíszekben páváskodnak.

Apja - csicskásaival körbejárva - kézfogással üdvözli a törzsfőnököket. (Ilyenkor az elöljárók fölállnak.) Átnyújt a főnöknek egy köteg bűzrudacskát, és kölcsönösen nyájaskodnak. Közben a kosarakkal érkező asszonyok elkezdik a szivarokat szétosztani a harcosoknak.

A harcosok a szomszédjuk parázsló szivarjáról gyújtanak rá.

Apja visszaér a karosszékéhez. Csicskásától kap egy égő szivart. Körülnéz és leül. Ahogy leült, megszólal egy gong. Három hatalmasat döndül. Majd egyre erősödő dobolás kezdődik. A nép elcsendesül.

Két ifjú jön be gyors és túlhangsúlyozottan atlétikus mozgással. Teljesen magukra csavarták a köpenyüket, fejükön ázsiai kúpos szalmakalap. Középen hirtelen terpeszbe állnak, kalapot eldobják, a köpenyt letépik magukról. Ragyogóan fényes nyakvért (gorget), karvért, széles földibálna-bőr derékszíj hatalmas hasvédő koronggal, rövid kard és páncéltörő tőr van rajtuk. A kardot kirántják és körbefordulva a közönségre merednek. Nép felmordul.

Két ifjú el, közben minden irányból harminc harcos rohan be. Egyszerre érnek a középvonalra, féltérdre vetődnek és pajzsfalat alkotnak. Felszerelésük sisakkal, tárcsapajzzsal, lándzsával több. Folyamatosan váltják az alakzatot: teknősbéka, falanx, ék. Nép tapsol.

Lándzsások el, íjászok érkeznek. Szerencsére nem kezdenek lövöldözni, de különböző lövész formagyakorlatokat adnak elő. Nép kiabál és tapsol.

Távozásuk után 100 harcos jön fényes fegyverekkel, felnyergelt tibi feliratú metálkék marhányokon ülve. Karusszeleznek. Álló ováció.

Marhányhuszárok el. Apja belép az arénába.

- Kedveskéim! Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek vejemet, és társait, akiknek ezt a pompás látványosságot köszönhetjük.

Bejönnek a lovagok, teljes és kifényesített fegyverzetükben, kurlekaron ülve. Lassan körbe léptetnek az aréna szélén. Minden törzsfő előtt megállnak. Vonulásukat taps és elismerés kíséri.

- Tüske barátaival a közeljövőben egy vadászatot fog rendezni a tavaszi napforduló tiszteletére.

Nép vihogni kezd.

- Mai összejövetelünk célja, hogy meghívjalak benneteket is erre az ünnepségre. Eljöttök?

Meglepett moraj, majd a törzsfők hátrafordulva biztatni kezdik a harcosokat. Egyik harcos lándzsáját rázva felugrik, és ordítani kezd.

- Igeeeeeeeeen!!!!!!!

Többen is felugrálnak, és lándzsáikat rázzák.

- Eljöttök?

Mindenki felugrik, és lándzsát rázva ordít.

- Eljöttök?

- Igeeeeeeeeen!!!!!!!

Apja intésére a törzsfőnököknek behoznak állványon egy teljes felszerelést. Az állványt az aréna szélére állítják, a törzzsel szemben.

- Ez a főnökötöké. De az út mellett már ki van készítve mindegyikőtök felszerelése. Kezdhetitek átvenni.

A harcosok kissé fegyelmezetlenül fölpattannak, és kitódulnak.

A főnökök kíséretükkel Apjához sietnek. Közben kezdik a vértezetet magukra rángatni. Csicskások segítenek.

- Gratulálok, így kell ezt csinálni! - mondja Kvun főnök.

- A lelkesedés megvan, de hogyan tovább? - kérdi Li főnök.

- A lovagok fölkészítik a harcosokat. - válaszolja Apja (Csen főnök).

- De oda is kell jutni. - figyelmeztet Szun főnök.

- Kérem segítségeteket, hogy semlegességre bírjuk a környéken lakó orkokat, átvonulási engedélyt kapjunk az elfektől és hegyi törpéktől.

- És aztán? - szól Ken főnök.

- Áldozatok nélkül nincs veszteség. A zsákmány érdemek szerint. A most kiosztott felszerelést megtarthatjátok.

Főnökök pusmognak az elöljárókkal, aztán Apjához lépnek.

- Nos?

- Rendben!

Csien főnök belecsap Apja kezébe. A többiek is odavágnak, aztán együtt indulnak a büféasztal felé. Mindenki már föl van vértezve.

Kivéve a javasokat.

- - -

Gyakorlótéren Füstös a harcosok felszerelését ellenőrzi. Megmutatja, hogyan kell a kardot szakszerűen köszörülni.

Harcosok sorban rohanva egy oszlopot támadnak lándzsával. A lovagok közöttük állnak, és folyamatosan ordítanak.

- Csak a lábát!

- Szúrsz, és szaladsz tovább!

- Adod a helyet az utánad futónak!

- Nem küzdesz!

A harcosok rászúrnak az oszlop lefestett alsó részére, és szaladnak vissza a sor végére.

Hatalmas tökök vannak szétszórva a földön. Harcosok rajvonalban lépve a tököket támadják karddal. Zoli-2 és Logan a harcosok között megy, és folyamatosan ordít.

- Odavágsz, továbblépsz!

- Nem javítasz, továbblépsz!

- Továbblépsz, keresed a következő célt!

- Vágás lendületével előkészíted a következő vágást!

Első rajvonalat követi a második, majd a harmadik, stb. Tökmagok és szétvágott tökök maradnak a téren. Harsvaradanok kezdik föllegelni.

Harcosok teljes felszereléssel fél méterre felfüggesztett rudak alatt kúsznak. Amelyik leveri a rudat, mindjárt fekvőtámaszokat kezd nyomni.

Harcosok teljes felszerelésben lapulnak a földön. Zoli-10 és Orda javítja a pozíciójukat.

- - -

Ritka erdő, délelőtt. Apja és Li főnök zerge álarcban a kecskeemberek között ül. Közben csicskák kisebb halom boroshordócskát raknak le a kecskeemberek elé. A kecskeemberek nagyon mosolyognak.

- - -

Logan felnyergelt (tudod: tibi feliratos) marhányokat ellenőriz. A harcosok azonnal javítják a hibákat.

Harcosok mozgó célpontokra lőnek csoportosan.

Harcosok sorban futva támadják a lovagokat rudakkal, mint lándzsával. Szúrnak, a sor végére futnak. A lovagok teljesen felvértezve állják a támadást. Amíg bírják, aztán elesnek. Harcosok tovább rohannak a következő lovagra.

- - -

Ken főnök és Csien főnök ül az elf főnökök között. Körben ülnek, egy pipát adnak körbe. Mindenki szív egyet a pipából, aztán adja tovább. Legalább 2000 elf ül a körön kívül a földön, koncentrikus körökben. Ők nem kapnak a pipából. Mindenki harsvaradan-kacagányban van. Ken és Csien főnök is.

- - -

Ritka erdő. Füstös, Zoli-15 és Zoli-32 léptet az erdőben. Egy meredeknél leszállnak, fölkúsznak. A gerincről távcsövezni kezdenek.

Gyakorlótér. Harcosok egy rampurét támadnak. Sorban rohannak el mellette, a lábait szurkálják, majd visszafutnak a sor végére. A rampure eldől. A harcosok kardot húzva újra támadnak, most már a rampure fejét próbálják leütni.

- - -

Szauna, félhomály. Tüske és Li főnök orkok között izzad.

- Csináltok, amit akartok. Utáljuk ezeket a vaskarmosokat. - mondja az Ork főnök.

Veszett Kutya Hágó

Hajnalban harcosok sorakoznak a fák között óriási tömegben.

Füstös és Logan egy primitív térképet rajzol egy széles kőlapra. Főnökök, zolik és harcosok nézik a térképet meredten.

Tüske egy pohárból két kockát dob a térképre. Kockák pattogva ugrálnak a kövön.

Dobosok elkezdik verni a nagydobot. A dobolás a kockák pattogásának ritmusában folytatódik.

Harcosok elkezdenek futni. Közben változatlan ritmusban szól a dob. Futólépés a dobolás ritmusára.

A kockák megállnak: két hatost mutatnak. A dobolás változatlan ritmusban folytatódik.

Kígyószisz behunyt szemmel mormog. Harcosok tömege szalad el mellette. Az eget felhők lepik el, eltakarják a napot.

Útelágazás. Két elf nyílvesszővel mutatja a helyes irányt. Mungekarok tízes oszlopokban (libasorban?) futnak el mellettük. Több oszlop fut egymás mellett, de nem egy vonalban.

Mungekarok átszaladnak egy tisztáson, ahol két részeg kecskeember egy hordócskát ölelget.

Tüske lándzsások élén vágtat előre.

Tisztás kunyhóval. Kijön 8 holafa. Orda és mungekar harcosok lerohanják őket. Orda küzd velük, közben a mungekarok lábra szúrva folyamatosan támadnak. A holafák földre rogynak, Ordáék futólépésben indulnak tovább. A hátsó sor levágja a holafák fejét.

Hegyoldalban holafák futnak össze. Együtt futnak tovább a gerinc felé. Marhányon ülő harcosok rohannak rájuk. Kavarodás után csak fekvő holafák maradnak.

Holafák szorongatnak egy mungekar csapatot. Hirtelen nyílfelhő csap le. A sebesült holafákra marhányhuszárok rontanak, a körülzárt mungekarok is átmennek támadásba. Rövidesen csak fejetlen holafák hevernek szanaszét. A mungekarok rendezik a sorokat, és rohannak tovább.

Egy javas szaglássza a sebesült mungekarokat, néhányra rászól.

- Kelj fel és küzdj!

A felállított harcos azonnal a többiek után rohan.

Holafa szalad. 20 mungekar üldözi. Utolérik, a holafa szembefordul velük. Nem küzdenek vele, csak rohangálnak körülötte. Ahova a holafa nem figyel, onnan kap több szúrást. Féltérdre rogy, majd eldől. Mungekarok kivégzik, futnak tovább.

Hegycsúcs, kőfallal körülvett vár. Romos, helyenként primitív felújítási munkák kezdődtek rajta. A falaktól 20 méter távolságig az erdőt kiirtották. A kapuban holafák állnak. A kapu fölött a Vaskarom klán zászlója leng.

Holafák szaladnak fölfelé, a várba akarnak bejutni. A fák mögül mungekarok ugrálnak elő, és egyenként levadásszák a menekülőket. Csak néhánynak sikerül a várig eljutni.

A holafák bezárják a kaput, és riadót fújnak. A falakon körbe felállnak.

Néhány újabb menekülő holafa érkezik. Ezeket a bentiek szemeláttára hentelik a mungekarok.

200 mungekar rohan a kapura Tüskével. Eszeveszetten döngetik, de nem bírják betörni. Egy fatörzzsel nekirontanak a kapunak, de az alkalmi faltörő szétesik, mert korhadt. A holafák csak nevetnek. Elkezdenek köveket hajigálni. Mungekarok hátrébb húzódnak. Tüske tüntetően körbejárja a várat. Visszaér a kapuhoz.

- Most megúsztátok, nyivirga kitepik! De visszajövünk.

A mungekarok mind a 183-man összerendeződnek, és Tüske vezetésével elindulnak lefelé az úton, síp- és dobszóval. Utolsók természetesen nemzetközi karjelzésekkel ingerlik a holafákat.

Amint az egység eltűnik a kanyarban, lassan kinyílik a várkapu. Kijön pár holafa: szimatol, nézelődik. Egyik visszamegy.

A kapu kitárul és 400 holafa trappol ki futólépésben. Ötös sorokban, szakaszbeosztásban. Nagyon elszántak, röfögnek és horkantanak. Trappoló holafák előtt föltűnnek a visszavonuló mungekarok. Holafák fokozzák a tempót. Mungekarok észreveszik őket, második fokozatba kapcsolnak.

Mungekarok Tüskével eszeveszetten szaladnak egy bokrokkal szegélyezett vízmosásban. Holafák 30 méterre beérték őket.

Nyílzápor akasztja meg a holafákat. Sokan fölbuknak, a csapat megáll. Amíg állnak, lecsap rájuk még két nyílzápor. Majd laza sorokban 3000 mungekar rohan rájuk a bokrok közül, a zolik vezetésével.

Mungekar főnökök a dobosokkal fölülről nézik a mészárlást.

Néhány holafa kitör, de marhányon ülő mungekarok levadásszák őket.

Szun főnök megfújatja a vuvuzelákat. Mungekarok leállnak a hadakozással. Összeterelik a még élő holafákat. Kvun főnök végignézi őket, kiválaszt egyet. Ennek kezét hátrakötik, nyakára pányvát vetnek. Marhányos szakasz elvonszolja vissza az úton.

A főnökök előrenyújtják öklüket. Lefelé fordított hüvelykujjal. A mungekarok elkezdik a lefejezéseket. Ezt nem kell mutatni a nyájas nézőközönségnek. Legfeljebb mérsékelten és távolról.

Mungekarok szakaszokba rendeződnek, és kezdenek visszaindulni.

A hegycsúcsnál mungekarok a várkapu elé rángatják a holafát, aztán kürtölve elvágtatnak. Kapu kinyílik, 4 holafa jön ki.

- Többiek hol vannak?

- Nincsenek többiek.

- Te hogy kerülsz akkor ide?

- Megkegyelmeztek. Azt üzenik, hogy visszajönnek.

Dühödten a sebesültnek ugranak, megrugdossák, aztán leszúrják. Visszamennek a várba, a kaput becsukják.

- - -

Sziklák között gyönyörűen megmunkált bronzkapu. Látszik, hogy törpe munka. Mungekar marhányhuszár az ajtót döngeti a kardmarkolatával.

A kapu hatalmas tömege ellenére gyorsan és hangtalanul kinyílik. Nem a sarkán fordul, hanem hátrabillen, mint a garázskapuk. 7 páncélos törpe rohan ki, a mungekar alig bír hátraugrani előlük. Mert azonnal ütnek, egyszerre és pontosan célozva. A bárdok egy kis átmérőjű körbe sújtanak (ahol előbb a huszár állt), a törpék nem is bírják kirántani a földből.

- Lassabban, ha kérhetem. Csak egy kis ajándékot hoztam nektek. Csen főnök küldi.

Hátra mutat egy kis zöld piramisra. Fölpattan a marhányára, csatlakozik a hátrébb álló huszárokhoz. Lándzsás karjukat üdvözlésre lendítik, megfordulnak és elügetnek.

Közben újabb törpék jönnek elő, pajzsfalba fejlődnek. Kettő előremegy. Látják, hogy holafa fejek vannak gúlába rakva. Ujjongani kezdenek. A kapuból megszólal egy harang.

Újabb fegyveres törpék özönlenek elő a főnök vezetésével. A kapusok mutatják neki a fejeket.

- Indulás a Veszett Kutya hágóra! Nehogy a Sápadt Holdas orkok megelőzzenek!

Törpék helyben futva menetalakzatba rendeződnek, majd futólépésben elindulnak az úton fölfele.

A kapuból folyamatosan özönlik utánuk futólépésben a törpe sereg. Nem valami nagy sereg. Mármint számszerűleg nem nagy, a magassági probléma ismert.

- - -

Viszonylag rendezetlenül vonulnak a mungekarok. Az előőrs után nem sokkal jönnek a törzsfőnökök.

- Mindjárt hazaérünk.

- Akkor álljunk meg, szedjék össze magukat a legények!

Csicskák szétszaladnak a szakaszok között. A szakaszok megállnak, szerelvényt igazítanak.

8 csigaember csúszik be a fák közé, a mungekar faluba. Vuvuzelázni kezdenek, a trombitákat az ég felé tartva. Asszonyok, lányok, gyerekek és öregek futva indulnak a legények elé.

Tolldíszes bevonulás a győzelem után, mint egy szamba fesztiválon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr248454278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása