Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-05-06 Voigt Európai folklór

2016/05/06. - írta: Kárász

Nemrég olvastam nagy élvezettel Voigt Vilmos „Aquinói Szent Tamás és a mágia” című könyvét. Ezért azonnal lekaptam ezt a könyvet a polcról, amint megláttam.

Voigt Vilmos

Az európai folklór a középkor végéig

Budapest, Loisir kiadó 2015

ISBN 978-963-89655-5-4 398 V94

Elég lassan derült ki, hogy a szerző nem tudott mai napig megszabadulni a Lukács György propagandagépezete által a fejébe ültetett történelmi materializmustól. (Vagy nem is akar?) Kategorizálása szerint az uralkodó osztály birtokolja a kultúrát, az elnyomottaknak csak a folklór élvezete marad. Például a színház az kultúra; a stand-up, a csujogatás vagy a graffiti pedig folklór.

Bár a cím szerint a folklórról szól a könyv, ennek ellenére a klasszikus görög drámáktól a trubadúrköltészetig minden alaposan ki van vesézve; a rómaiak házi istenei, a népvándorlások népeinek tárgyi vagy leírt emlékei viszont csak futólag vannak megemlítve egy-egy mellékmondatban.

Ezzel szemben a szerző kitartóan és unalmasan ironizál, deheroizál, hanyagol, leértékel vagy gúnyolódik, amikor európai, keresztény vagy nemzeti tényezőkről ír.

(Beowulf történet elemzése során Tolkien meg sincs említve. :-o)

A könyv 322 lapos, a 191. lapig bírtam olvasni. A szövegben bőséges a lábjegyzet, a végjegyzetek 63 oldalon vannak leírva. Ezek sokszor hasznosabbak, mint a szövegtörzs.

Voigt Vilmos az ELTE BTK Néprajzi Intézet Folklore Tanszék volt vezetője, az MTA tagja.

Mondhatnám, hogy akkor mit is várok?

De ott az Aquinóiról írt könyve, amit nem tudtam letenni.

Tartalomjegyzék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr848691316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása