Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2013-01-14

2013/01/14. - írta: Kárász

Albinnal találkoztam a könyvtárban. Kérdezte, hogy mikor készül el a cikkem a svábok újságába. Mondtam, hogy nem érzem még érettnek az időt erre. És jobb, ha nem írok: mert abból nagy botrány is lehet. Ha még egyszer megkérdezi, akkor visszakérdezek, hogy miért mondta le két órával az esemény előtt a kiállításom megnyitását?

Zolobookról kezdtem az első füzetet szerkeszteni. Kell a sorozatbibliához. Róluk van a legtöbb anyag, csak rendszerezni kell. A5 formátum és minden oldalon lesz rajz is. Következő Kis Téli Zöld kolostor lehet, arról is már rengeteg gondolat és skicc van.

Tuzson-Berczeli Pétert meghívta a Keresztény Kulturális Akadémia a tagjai közé. Székfoglalója egybe esett Cseke Péter székfoglalásával és a Cornelius díjak átadásával. Kudlik Júlia életmű díjat kapott. Ő egy tévés személyiség, a Delta tudományos ismeretterjesztő magazin műsorvezetőjeként vált ismertté, de más műsorokat is vezetett. Mióta a Nemzeti Konzultációs Testület szóvivője, elhallgatással van büntetve. Ezt azért írom, mert a fiatalok már nem ismerik. Pedig még él, virul és dolgozik. Vértesaljai László jezsuita kapott Cornelius díjat. Arról híres, hogy mindig ott van. Például amikor a szemkilövők október 23-át sajátos módon ünnepelték 2006-ban, amikor hajléktalanok amputált lábát kell kötözni vagy amikor beindult a Mária Rádió. Díjazták még Szöllősi Györgyit és Erdős Miklóst. Róluk nem tudok mit mondani, most láttam őket először.

Péter bemutatása után tartott egy rövid áttekintést művészetéről. Festményei többnyire olaj-akril-vegyes technikával készülnek, vászonra. Képei meghatározatlan térben lebegő, elő- és eltűnő, név nélküli objektumok, élőlény-reminiszcenciák és folyamatok „déjá vu” jegyzetei. Motívumai olykor az őskori barlangrajzok mágikus célzatú festményeit, az északi sziklarajzok formavilágát hívják segítségül. A megfestett történések meghatározó állapota az áttetsző sejtés és sejtetés. Az egyes állapotlenyomatok rétegeiből véletlenszerűen kivágott biológiai élettereket nagyít fel. "Éveken keresztül, monomániásan festettem áttetsző „rétegeimet”. Mintegy mesterségesen megidézve a "PENTIMENTÓ"-t, kutatva a jelenség adta mozgástér következményeit. Képeim java része az áttetsző sejtelmességen alapul. Egyfajta "hol volt, hol nem volt" állapot..."

A hivatalos rész után megismerkedtünk Simon Andrással. Péter régi ismerőse, grafikus.

Délután részt vettünk Kertész29 Galériában az Ötök kiállítás megnyitásán. Koó Éva küldött meghívót, mivel ő is állít ki képeket. Sajnos csak kevés fényképet tudtam készíteni, mert a galéria képviselője bejelentette, hogy a kabátokért nem tud felelősséget vállalni, mindenki tartsa magán. A fokozott kipárolgás következtében a lencse állandóan bepárásodott. De azért 16 kép elfogadható minőségű lett.

Koó Éva pasztell színű és elvont tartalmú képei azonnal felismerhetők, élesen elkülönülnek a többi kiállított képtől. Ennek ellenére a kiállítást megnyitó művészettörténész csak annyit mondott róla, hogy orvos; és ha bajunk van: nyugodtan fordulhatunk hozzá.A művészettörténész teljesen felkészületlen volt, vagy nem volt józan állapotban. Mindenki nevét elvétette, össze-vissza kalandozott, több megjelentet meg is sértett. Ezért nem is vártuk meg a megnyitó befejezését. Sajnálatos, hogy az alkalmatlan laudálók mennyire agyon tudják vágni az ünnepélyes eseményt. Negyed éven belül ez a harmadik elrontott megnyitó, amit én láttam.

Mai barkács:

A fedők több helyet foglalnak el, mint megérdemelnek. Ezért vettem mágneseket, és azóta a fedőket a hűtő oldalán, illetve a falburkolaton tárolom. Már amelyik mágnesezhető anyagból van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr885018068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása