Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2014-03-27

2014/03/27. - írta: Kárász

Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft

Tisztelt Ügyvezető Igazgató úr!

A március 28-i lakossági fórumon nem tudok részt venni, ezért leírom: ami a csőrömet böki.

2014. 03. 25-én pár perccel 10 óra után érkeztünk a kastélyhoz. A „shop”-ból azonnal kizavartak azon a címen, hogy a pénztár csak 10:15-kor nyit. Fegyelmezetlen alattvalóként kikullogtunk a napfényre, bár lett volna kedvünk vásárolni valami ajándékot születésnapos rokonunknak a csak villanásig meglátott emléktárgyakból. Az udvaron hasonló eljáráson átesett több látogató tipródott, és egy osztálynyi kisdiák, akik külön vezetőre vártak.

A pénztár megnyitása után kialakult tülekedésben sikerült a szükséges jegyet megvenni, használható papucsot a lábunkra húzni, majd újabb várakoztatás következett. Megjelent az idegenvezető, és tovább ment. De nem a kint látott kisdiákokkal, hanem 6+1 arabbal. Természetesen papucs nélkül. Velem együtt ezt többen is nehezményezték, amit önagysága tréfálkozva próbált elintézni. Amikor elkezdődött a kiabálás, legyintett és elsietett a sötétképűekkel. Ezután a ruhatáros néni szép lassan átvezetett a szobákon és termeken, gondosan vigyázva, nehogy megzavarjuk az effendik műélvezetét.

Vajon az általunk újabban istenített Európában elviselnék-e a látogatók a hasonló kivételezést?

A papucs viselése általában megszokott az ilyen szép és megkímélt állapotú kastélyokban. De nem a megtűrt látogatók megjelölését kell szolgálnia. Az alkalmazottak, a biztonságiak, és a baksist osztogató arabok miért koptathatják utcai cipőjükben a padlót?

Elolvastam a 2012. évről szóló üzleti jelentésüket. A vezetői összefoglaló megállapítja, hogy a Kastély (és Szántódpuszta) esetében elsősorban a turisták a kiállítások természetes ügyfelei. Ez tükröződik abban is, hogy a bevételek majdnem felét a múzeumi tevékenység adja. Ez alapján (naivan) azt gondolnám, hogy a múzeum érdeke a látogatók megelégedettsége. Nem a bosszantása.

Üdvözlettel:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr985881271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása