Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2014-04-28

2014/04/28. - írta: Kárász

JUBILEUM

Fürge fölállította szextánsát, és hosszas vizs­gálatok és számítások után megállapította, hogy jó helyen és jó időben van. Ládáját lerakta, tü­zet gyújtott, aztán megterített. A sült janólát feltrancsírozta, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva tálra rendezte. A salátát könnyedén összeforgatta a mártással, aztán főtt törpe­strucc tojásokkal díszítette. A mingóboros hordónak kis gödröt ásott, hogy hűvösen ma­radjon, aztán fölmászott a dűnére, és távcsővel pásztázni kezdte a terepet.

Dübörgés hallatszott, és a sirályok rosszalló vijjogással kaptak szárnyra az öböl teljes hosszában. Keletről és nyugatról kisebb pára­felhővel övezve egy-egy vágtató sullár-lovas  tűnt fel a vízszegélyen. A sullárok egymást meglátva előre szegezték szarvaikat, és harma­dik sebességre kapcsoltak. Hatalmas döndülés­sel ütköztek össze, lovasaik azonnal lerepültek róluk. Mivel az első összecsapás nem hozott döntő fölényt, a sullárok folytatták a küzdel­met.

A két troll lassan föltápászkodott, és elindult egymás felé. Teljesen egyformák voltak, leszá­mítva copfjaik számát, és szent szimbólumu­kat. Jól mellbe vágták egymást, aztán össze­ölelkezve nevetve dulakodni kezdtek.

-    Szervusz Harcsa!

-    Szervusz Harcsa!

-    Hol jártál, hogy négy éve nem láttalak, hála az isteneknek!

-    A te sullárod is kezelhetetlen búgási idő­ben?

-    Kissé ki van éhezve.

Fürge hozzájuk ügetett, és a megterített fekvő­helyekhez invitálta őket.

-    A Beholder Biztosító Társaság nevében üd­vözlöm Önöket abból az alkalomból, hogy gyümölcsöző együttműködésünk immáron 5 éve folyamatosan tart minkét fél nagy megelé­gedésére. Reményeink szerint…

-    Dugulj már el, wooroboo! – a két troll elte­rült a leterített szőnyegeken, és a pohár után nyúlt. Fürge a korsóval gyorsan készenlétbe helyezkedett, hogy azonnal tudjon újra tölteni. A sullárbikák közben újra összeökleltek.

-    Igyunk Némára!

-    A Sehonnai Vénre!

-    Földrengetőre!

-    A barátságra!

-    Setét Patkányra!

-    Arra ne.

-    Győzelmeinkre!

-    A királyra!

Fürge vércukra majdnem leesett, olyan gyorsan töltögette újra a köszöntők után a poharakat. De tudta, hogy a nehezén már túl van, az éte­leket a vendégek keze ügyébe rendezte, a kor­sót újra töltötte, elbúcsúzott, aztán rövid vág­tában elindult a félsziget belseje felé. A két sullárbika közben fejcsavargatással próbálta el­lenfelét kifárasztani.

-    Hát bizony már 5 éve csavargunk.

-    Emlékszel, amikor megjöttél, egy árny­manó mindjárt fejbeszúrt?

-    Lavinia Lobarra pedig vagy hatszor megtá­madott.

-    Így akarta kifejezni, hogy tetszem neki.

-    Tudhatná, hogy egy gnóm nőnek nincs esé­lye a trolloknál.

-    Azért díjazni kellett volna a kitartását.

-    Erre is iszunk!

Nekiláttak a sült­nek. Közben kedvtelve nézték a sullárok viaskodását.

-    Az enyém jobban állja.

-    Na ne mond.

-    Pedig ő fog nyerni.

-    Egy nagy verést fog nyerni.

-    Fogadjunk.

-    Fogadjunk.

-    De mibe?

-    Egy hordó serbe.

-    De árpa serbe!

-    Az csak a Kiégett Földön található.

-    Na és?

-    Hát legyen!

Elhallgattak, és pattogatott quwargot csípe­getve figyelték tovább a küzdelmet.

Lassan beesteledett. Elbóbiskolgattak.

Harcsa arra ébredt, hogy valami a tálak között matat. Lazán odanyúlt, és elkapott egy 30 kilós valamit. Fölszította a tüzet, hogy jobban meg­nézze a hívatlan látogatót. Árnymanó helyett egy kis elf kölyök pislogott az arcába. Halkan – hogy ne ébressze fel Harcsát – beszélni próbált vele, de az nem ismerte a közös nyelvet. Ekkor a homlokához szorította a homlokát, és gon­dolatolvasásba kezdett. Ijedtség, éhség, hon­vágy és egy süllyedő hajó képe kavargott a kicsi fejben. Hagyta, hogy egyen a kölyök. Közben a bikák térdelve próbálták egymást eltolni.

Lesétáltak a partra. Negyed órányi járásra megtalálta a félig elmerült drakkart. Jégsárkány csontjaiból és bőréből készült, tele volt halott elf kalózokkal. Harcsa szólásra kényszeríttette őket, de egy mondat után mindegyik porrá omlott.

– Eltévedtünk –  Dézsmát kell adni a varázsló­nak – El vagyunk átkozva – Ha haza érünk, fészket építek Hajnali Szélnek – Testvérgyilkos van köztünk – Mindenhol csak ködöt látok –

Hát ettől nem lett okosabb. Ennyi információ­val lehetetlen hazavinni egy árva elf kölyköt. De pont a lehetetlen feladatok megoldása Sehonnai papjainak a specialitása. A drakkarból kiöntötte a vizet, mint egy kagylóhéjból. Beszálltak. A hajó díszes orrára illesztet sárkánykoponyára tette a kezét, és idézésbe kezdett. A sárkány szeme vörösen felizzott, a hajó megelevene­dett. Parancsszóra megindult a tenger felé.

Órák óta szelték a vizet. Sűrű köd vette körül őket. A kis elf a hajó orrába állt, és elkezdett énekelni.

Boci, boci Harcsa
Se Bürke, se marcsa
Oda megyünk zokni
Ahol lakli-pakli.

A szétváló ködből egy tűsziget bontakozott ki. A móló mellett több drakkar és bálnavadász csónak volt kikötve. Kiugrottak, és elindultak a kapu felé. Pajzsos, lándzsás harcosok indultak ellenük. Harcsa mutatóujjából rájuk eresztett egy vérbeli borzongást. A hatás elképesztő volt. Eszeveszetten rohantak vissza a toronyba, a kapu nagy dördüléssel csukódott be.

A kis elf felemelte fejét, és panaszos hangon kiáltozni kezdett. Fentről egy, majd több női hang válaszolt. Lámpások gyúltak a torony ol­dalára ragasztott fészkekben. Lassan rés nyílt a kapun, és néhány elf gyerek szaladt ki. Mindjárt körülvették a kis hajósinast, és csivitelni kezd­tek. Végül kinyílt az ajtó, és az elfek – most már fegyvertelenül – újra előmerészkedtek. Körülvették Harcsáékat, és csodálkozva hall­gatták a történteket. Harcsa megfordult, és egy varázslóval találta szemben magát. A varázsló mutatóujján aranyfonalról egy mitril gyűrűt in­gatott. Harcsa nem bírta a gyűrűről levenni a szemét.

A hajósinas a koponyákat sorban rakta a polcra az Ősök Csarnokában. A polc keskeny volt, ezért Harcsa feje legördült róla. Majdnem bele­esett a hamvadó parázsba. Már hajnalodott. Először a pohárért nyúlt, aztán fölébresztette Harcsát. A bikák békésen legelésztek a hangás­ban.

-    Te, ezek már befejezték.

-    És ki győzött?

-    Biztos az enyém.

-   Láttad?

-    Sajnos nem.

-   Akkor nincs ser.

Harcsa mérgesen szuszogott fel sullárja hátára.

-   Viszont nagyon érdekeset álmodtam.

-    Majd öt év múlva elmondhatod. – Harcsa mérgesen búcsút intett, és eltrappolt délkelet felé.

Harcsa szórakozottan nézett utána, aztán a Bürke-marcsát dúdolva délnyugatnak vette az irányt.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr996096914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása