Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-03-29 Varga Hypokephal

2016/03/29. - írta: Kárász

Hypokephalról kerestem irodalmat. Kákosy írt róla a legtöbbet, de csak mellékesen. Az internet-en - szokásosan - csak komolytalanságokat lehet róla találni. Most akadt véletlenül a kezembe ez a könyv, ami nagyon jó összefoglalás:

Varga Edith

Napkorong a fej alatt - Egy egyiptomi sírmelléklet - a hypokephal - kialakulása

Budapest, Akadémia kiadó 1998.

ISBN: 963-05-7541-8   931 V37

A halott feje alá tesznek általában valami támaszt, hogy a temetés során a megfelelő tartása legyen. Ez a valami a hypokephal. Egyiptomi kultúrában is ez volt a szokás (még akkor is, ha a halott feje nem vett részt a temetésen). A régebbi sírokban legalább tenyérnyi korongokat, maroknyi gabonát raktak a fej alá. De a fejtámasz (headrest) vagy valamilyen párna is gyakori volt. A fejtámasz a mai napig használatos. Az afrikai pásztorok egyetlen bútora, amit állandóan magukkal hordanak.

Amikor a halotti kultusz elszabadult, ezek a fej alá kerülő tárgyak is kaptak mágikus feladatot: a fej védelmét. Az általános felfogás szerint a halott az alvilági bíró elé került, aki fejét vétette bűneiért. És mivel mindenki tudta magáról, hogy nem bűntelen, valahogyan ezt a végzetes beavatkozást el kívánták kerülni. A ráolvasás, majd később a ráírás azt javasolta, hogy a halott sunnyogjon be a Nap kíséretébe, amikor éjszaka a napbárkát áthúzzák az alvilágon. Aztán a felkelő Nappal együtt kikerül az alvilágból (estéig; akkor kezdődik a sunnyogás elölről). (Bár nap közben is sunnyogni kellett nyilván.)

A ráolvasás szövegét ráírták a koporsóra vagy a múmia bandázsára. A későbbi dinasztiák idejében a thébai papság körében tartósabb anyagból (fém, agyag, stb.) készített korongot tettek a fej alá, amely több mezőre osztva képekkel és feliratokkal védelmezte a halottat. Néhány korong (kb. 50) múzeumokba került. Ezek mágikus és babonás spekulációk tárgyai. (Így került be a Macskaszem 3.0 című komolytalan forgatókönyvembe is).

Úgy gondolom - és ennek semmi alapja nincsen - hogy ha az egyiptomiak valaha a halottaik feje alá tettek mágikus feladatú és szépen elkészített korongokat, akkor az élők feje alá is tettek ilyesmit. Az alvás például veszélyes időszak, szükség lehet a védelemre (mert ilyenkor jönnek az incubusok és sucubusok). A betegek feje alá is tehettek ilyen amuletteket. Ezekre nyilván másfajta szöveget kell tenni, vagy ráolvasni. Anyaguk is a feladatnak megfelelően variált.

Gondolom!

Tartalomjegyzék

Címkék: Hypokephal
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr808539590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása