Eltévedve a jó és a rossz kertjében.

2016-04-01 Piggot Druidák

2016/04/01. - írta: Kárász

Akit érdekelnek a druidák, keressen egy másik könyvet.

Piggot, Stuart

A druidák

Budapest, General Press 2010

ISBN 978-963-643-253-9 930.8 P69

Ha a könyvet hátulról kezdem olvasni, akkor egy csomó időt megtakarítok. Az utolsó harmadban a szerző leírja az újkori druidákról a véleményét: a romantika és az enciklopédista tudományos szemlélet megjelenésekor az egyházellenes népség új valláspótlót kreált. Amit leír róluk, azt könnyen elhiszem, a magyarországi táltosok bohóckodását látva.

(Érdekes adalék, hogy Churchill is beavatott volt fiatal korában.)

Tehát a szerző nem szereti a druidákat. Ami nem lenne baj. De ezt az attitűdjét nem tudja levetni, amikor a régészeti és történeti adatokat elemzi. Véleménye szerint a kelták vademberek voltak, a druidákról pedig nincsenek hiteles adatok.

A kelták csak annyira voltak vademberek, mint a birodalomépítő rómaiak. Ugyanúgy fejvadászok voltak, ugyanúgy erőszakkal éltek a politikában, és az eredményeket utólag törvényesítették. Írországtól a Kárpát-medencéig uralták Közép-Európát. Kereskedtek szinte mindenkivel. Írásbeliségük máig ismeretlen, ami nem jelenti azt, hogy nem használták az írást (az inkák csomóírását sem sikerült máig megfejteni, mégsem mondhatjuk, hogy primitív volt a kultúrájuk.)

Piggot legnagyobb pimaszságának azt tartom, hogy szerinte Cézár leírásaiban egy korábbi idegenforgalmi szerző szövegét ismétli a druidákról. Mert hogy a görög szinte szó szerint ugyanazt írja. A tigrist is csíkosnak írja le mindenki. De nem azért, mert egy korábbi szerző véleményét idézi, hanem azért mert a tigris bizony csíkos. Ha valaki nem tudná. Cézár majdnem 10 évig élt Galliában, szövetségesei és ellenségei között biztosan voltak druidák tömegével (mivel a kelta értelmiségi réteget ők alkották).

Kicsit az is fáj, hogy Klaudiusz megfigyelései egyáltalán nincsenek említve.

A könyv az elfogult szerző tárgyszerűtlen firkálmánya.

Tartalomjegyzék

 

Címkék: Caesar Druida Piggot
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://karasz.blog.hu/api/trackback/id/tr338550638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása